CIASTA.doc

(153 KB) Pobierz
CIASTA

CIASTA

 

Ananasowiec

·         CIASTO BISZKOPTOWE

·         4 jajka

·         3/4 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

·         KREM

·         1 puszka ananasa

·         1 kostka masła

·         1 budyń waniliowy

·         3 łyżki wody

·         4 żółtka

·         4 łyżki cukru

·          

·         BEZA KOKOSOWA

·         4 białka

·         1 szklanka cukru

·         20 dag wiórek kokosowych

Przepis na ciasto biszkoptowe: Upiecz biszkopt ma być cienki. Piec 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Przepis na krem: Z soku z odsączonych ananasów, budyniu, cukru i żółtek ugotować budyń. Ostudzić. Dodać do masła, na koniec dodać ananas pokrojony w kostkę. Przepis na bezę kokosową: Z białek i cukru ubić pianę na sztywno. Dodać wiórki kokosowe. Wymieszać na pergaminie. Upiec bezę w tej samej formie co biszkopt. Bezę piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 stopni C.
 
Biszkopt nasączyć. Na wierzch położyć krem i na górze bezę.

Aniołek

·         CIASTO

·         2 duże jaja

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         1/2 szklanki śmietany

·         3/4 szklanki cukru

·         3 i 1/2 szklanki mąki

·         1/2 kostki masła

·         1 łyżka amoniaku

·          

·         MASA

·         1 litr mleka

·         1 margaryna

·         1 cukier waniliowy

·         1/2 szklanki cukru

·         3 łyżki mąki pszennej

·         3 łyżki mąki ziemniaczanej

·         4 całe jaja

Przepis na ciasto: Jaja zmiksować z mąką ziemniaczaną, dodać śmietanę i cukier. Wszystko razem ubić. Następnie dodać 2 szklanki mąki, wymieszać. Wylać na stolnicę, dodać 1 i 1/2 szklanki mąki, masło i amoniak. Wszystko razem wymieszać. Zagnieść ciasto.
 
Podzielić ciasto na 4 równe części i upiec 4 placki. Przepis na masę: 3 szklanki mleka zagotować z cukrem i margaryną. Na gotujące się mleko wlać rozrobione jaja z mąką i 1 szklanką mleka.
 
Gorącą masą przekładać placki.

Budyniowo - jabłkowe - pychota

Składniki:

·         1 kg jabłek

·         kostka masła

·         4 jaja

·         1,5 szklanki cukru

·         1 szklanka mąki pszennej

·         1 szklanka mąki ziemniaczanej

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 paczki budyniu waniliowego

·         1 litr mleka

·         bułka tarta

·         tłuszcz do formy

Przepis: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Masło utrzeć na puch z cukrem i żółtkami. Nadal ucierając, powoli dosypywać mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Następnie ostrożnie wymieszać z pianą z białek.
 
Budyń ugotować w mleku, dodając resztę cukru.
 
3/4 ilości ciasta włożyć do formy. Na cieście rozłożyć warstwę jabłek, gorący budyń i przykryć resztą ciasta.
 
Piec 50 minut w temperaturze 180 stopni C.

 

 

 

 

 

 

Ciastka Lwie paszcze

Składniki:

·         CIASTO

·         0,5 kg mąki

·         20 dag margaryny

·         0,5 szklanki cukru pudru

·         0,5 szklanki śmietany

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·         3 żółtka (może być 2 żółtka i 1 całe jajko)
 

·         NADZIENIE Z JABŁEK

·         jabłka obrane i pokrojone na "16"

Przepis na ciastka: Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Następnie posiekać z margaryną. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Rozwałkować ciasto na grubość 2 mm. Wykrawać krążki szklanką.
 
Jabłka obrać i pokroić na "16". Kłaść na krążki, zawinąć (nie sklejać). Piec na złoty kolor.

Ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki:

·         6 jaj

·         1,5 szklanki cukru

·         20 dag margaryny

·         2 szklanki mąki

·         2 czekolady DESEROWE

·         20 dag łuskanych orzechów włoskich (sparzyć)

Przepis: Całe jajka ubić z cukrem, mąką, roztopioną margaryną, połamaną czekoladą (1 kosteczka na pół). Dodać pocięte (nie zmielone) orzechy. Lekko wymieszać. Ciasto piec w nagrzanym wcześniej piekarniku w temperaturze 150 - 180 stopni C przez 40 - 50 minut. Ciasto kroić gorące.
 
Uwaga! BEZ proszku do pieczenia.

Ciasto jubileuszowe z jabłkami

Składniki:

·         BISZKOPT

·         1,5 szklanki mąki

·         1,5 szklanki cukru pudru

·         8 jajek

·         1 łyżeczka proszku do pieczenia
 

·         NADZIENIE Z JABŁEK

·         2 kg jabłek

·         2 galaretki agrestowe
 

·         BITA ŚMIETANA

·         0,5 l śmietany 36%

·         1 galaretka agrestowa
 

·         DEKORACJA

·         owoce (jagody, maliny, truskawki, borówka amerykańska)

·         wiórki kokosowe do posypania

Przepis na biszkopt: Żółtka utrzeć z cukrem pudrem, dodać ubitą pianę. Następnie po trochu dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, lekko wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przepis na nadzienie z jabłek: Jabłka zetrzeć na tarce o dużych otworach, przesmarzyć bardzo krótko. Następnie dodać rozpuszczone 2 galaretki i wymieszać. Przepis na bitą śmietanę: Śmietanę ubić, pod koniec dodać rozpuszczoną w 1 szklance wody i wystudzoną galaretkę. Przekładanie: Wystudzony biszkopt przekroić w poprzek na dwie części. Na jedną część biszkoptu wyłożyć nadzienie z jabłek i przykryć drugim biszkoptem.
 
Na drugi biszkopt wyłożyć bitą śmietanę.
 
Wierzch placka można udekorować różnymi owocami (jagody, maliny, truskawki, borówka amerykańska) i posypać wiórkami kokosowymi. Smacznego.

Ciasto kakaowe

Składniki:

·         CIASTO

·         52 dag mąki

·         12 dag margaryny

·         1 łyżka kakao

·         3 jajka

·         10 dag cukru

·         60 ml śmietany

·         1 łyżeczka sody

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej
 

·         KREM

·         700 ml mleka

·         21 dag cukru

·         1 margaryna

·         1 łyżka mąki ziemniaczanej

·         3 jajka

·         250 ml śmietany

·         2 łyżki budyniu waniliowego z cukrem

Przepis na ciasto kakaowe: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godzinę.
 
Następnie ciasto podzielić na 4 części i upiec 4 placki. Piec każdy placek na jasno złoty kolor w temperaturze około 175 stopni C. Przepis na krem waniliowy: Jajka ubić ze śmietaną, cukrem, budyniem i mąką. Mleko zagotować z margaryną. Do gotującego się mleka wlać ubite jajka i chwilę gotować, cały czas mieszając.
 
Gorącym kremem przełożyć ciasto.

Ciasto serowe z pokrywką

Składniki:

·         CIASTO

·         45 dag mąki

·         1 torebka proszku do pieczenia

·         10 dag cukru

·         2 jajka

·         5 łyżek mleka

·         17,5 dag masła

·          

·         NADZIENIE

·         2 łyżki rodzynek sułtańskich

·         1 łyżka rumu

·         1 kg białego sera trzykrotnie mielonego

·         1/2 torebki budyniu waniliowego

·         2 jajka

·         20 dag cukru

·         2 łyżki posiekanych migdałów

·          

·         WIERZCH - POKRYWKA

·         2 żółtka

Przepis na ciasto: Makę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do miski. W środku zrobić zagłębienie. Dać do środka cukier, jajka, mleko i przyrządzić gęstą papkę. Dodać płatki masła. Wszystkie składniki dobrze zagnieść. Odstawić na 30 minut w chłodne miejsce.
 
Ciasto podzielić na połowę. Wysmarować blachę tłuszczem, rozwałkować na niej połowę ciasta, brzeg podnieść nieco do góry. Spód wielokrotnie ponakłuwać widelcem. Resztę ciasta rozwałkować tak aby miało wielkość blachy do pieczenia. Przepis na nadzienie: Rodzynki umyć, osuszyć i skropić rumem. Ser wyłożyć do miski i wymieszać z budyniem, jajkami, cukrem i migdałami. Na koniec dodać rodzynki. Masę rozprowadzić na cieście i przykryć drugą połową ciasta. Przepis na pokrywkę: Na wierzch - posmarować rozbitym żółtkiem. Ciasto piec około 35 minut w temperaturze 200 stopni C (z termoobiegiem - 180 stopni C).

 

 

 

 

Ciasto Walewskie

 

Składniki:

·         CIASTO

·         2 i 1/2 szklanki mąki

·         1/2 szklanki cukru pudru

·         1 kostka margaryny

·         4 żółtka

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
 

·         PIANA

·         4 białka

·         6 łyżek cukru
 

·         DEKORACJA

·         orzechy

·         jasny dżem według uznania
 

·         KREM

·    &...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin