KOTLETY WEGETARIAŃSKIE.doc

(1067 KB) Pobierz

 

 

 

Chlebowe kotleciki

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

chleb biały - czerstwy

 

0,5

sztuk

mleko

 

2

szklanek

cebula

 

1

sztuk

czosnek

 

1 - 2

ząbki

przyprawa ziołowa

 

 

według uznania

bułka tarta

 

 

według uznania

jajka

 

2 - 3

sztuk

pieprz

 

 

według uznania

sól

 

 

według uznania

olej

 

 

według uznania

Wykonanie:

Pokrojony w kostkę chleb namoczyć w mleku, odcisnąć i włożyć do miski. Dodać drobno posiekaną cebulę, jajka, wymieszać i przyprawić masę wg własnych upodobań. Uformować z niej nieduże kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju.
Podawać jako dodatek do mięs z sosem pomidorowym, grzybowym bądź po prostu z keczupem i surówką jako samodzielne danie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eskalopki w sosie koperkowym

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

kasza jaglana

 

2

szklanek

cebula

 

1

kostek

czosnek

 

3

ząbki

płatki owsiane

 

1

szklanek

olej słonecznikowy tłoczony na zimno

 

 

według uznania

tymianek

 

 

według uznania

majeranek

 

 

według uznania

pieprz

 

 

według uznania

sól

 

 

według uznania

koperek

 

1

pęczek

cytryna

 

0.5

sztuk

mąka pszenna

 

3

łyżek stołowych

olej słonecznikowy

 

2

łyżek stołowych

Wykonanie:

Przygotować kotleciki: ugotować kaszę jaglaną w podwójnej ilości wody do miękkości, odsączyć z wody. Drobno posiekać cebulę i czosnek i podrumienić na oleju. Zmieszać kaszę z podsmażoną cebulką i płatkami owsianymi. Zmiksować. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące i smażyć na rozgrzanym oleju. Przygotować sos: na rozgrzany na patelni olej wrzucić mąkę i połowę pokrojonego drobno koperku. Mieszać ciągle, aby koperek się nie przypalił. Zalać szklanką wody, dodać sok z cytryny i drugą część pokrojonego drobno koperku. Dokładnie wymieszać. Sosem polewać eskalopki.

Fasolowe kotlety

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

fasola

 

50

dekagramów

olej

 

2

łyżek stołowych

jajka

 

2

sztuk

tarta bułka

 

3

łyżek stołowych

pieprz

 

1

szczypta

cebula

 

1

sztuk

czosnek

 

1

ząbki

przyprawa uniwersalna

 

1

łyżek deserowych

Wykonanie:

Fasole ugotować.Ostudzić.Zemleć w maszynce.Dodać jajka.Podsmażyć cebulę pokrojoną w plasterki.Dodać do fasoli.Przyprawić.Formować kotlety,panierować w bułce i smażyć.

Faszerowane pomidory i papryki

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

pomidory duże, twarde

 

6

sztuk

papryka zielona, wysoka

 

6

sztuk

cebula

 

2

sztuk

natka pietruszki posiekana

 

3

łyżek stołowych

sok pomidorowy

 

250

litrów

olej

 

375

mililitrów

ryż

 

250

gramów

cukier

 

3

łyżek stołowych

sól

 

 

według uznania

pieprz

 

 

według uznania

Wykonanie:

Paprykę i pomidory opłukać i osuszyć, odciąć górę każdego pomidora i każdej papryki. Z pomidorów usunąć miąższ i przetrzeć go przez sito, a z papryki usunąć pestki.
Na patelni rozgrzać 250 ml oleju, wrzucić posiekaną cebulę i zanim całkiem zmięknie dodać ryż, i smażyć, aż stanie się szklisty. Dodać miąższ z pomidorów, natkę i pół szklanki wody, doprawić solą oraz pieprzem. Podgrzewać,aż woda zostanie wchłonięta przez ryż i zmniejszyć ogień.
Do każdego pomidora i do każdej papryki wsypać po szczypcie cukru, napełnić do połowy farszem ryżowym, dodać po łyżce wody i posypać resztą cukru. Nakryć odciętymi częściami pomidorów i papryk.
Warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania, wlać sok pomidorowy i pozostałe pół szklanki oleju, oprószyć solą i pieprzem. Piec 1h. Podawać gorące z sosem lub po schłodzeniu na zimno.100

Filet z tuńczyka na ostro

 

Składnik składniki

Logo

Ilość

Czego

filet z tuńczyka

 

4

sztuk

sok z cytryny

 

2

łyżek deserowych

jajka

 

1

sztuk

bułka tarta

 

8

łyżek stołowych

estragon suszony

 

1

łyżek deserowych

jogurt naturalny

 

150

gramów

chrzan

 

4

łyżek stołowych

sól

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin