MAZURKI.doc

(150 KB) Pobierz

 

Mazurek na cieście francuskim

Składniki

·         1 opakowanie ciasta francuskiego

·         1 puszka mieszanki tropikalnych owoców

·         3 czekolady mleczne

·         bakalie

·         wiórki kokosowe,

·         skórki pomarańczowe kandyzowane ,

·         lukier

·         inne elementy do dekoracji

·         1 żółtko

·          

Opis przygotowania

Rozmrozić ciasto francuskie. Ciasto przyciąć na taki kształt jaki chcemy mieć ( prostokąt , koło ) .Z reszty ciasta uformować ozdobne brzegi. Posmarować rozmąconym żółtkiem , wyłożyć na blachę na papierze do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 210 stopni. Wyjąć ciasto i ostudzić . Owoce odsączyć dobrze z zalewy i rozdrobnić .Roztopić czekolady ( na parze lub w kąpieli wodnej ) ,1/3 część masy czekoladowej wylać na środek ciasta , rozsmarować i poczekać aż zastygnie . Wyłożyć na ciasto owoce .Owoce polać resztą czekolady . Na czekoladę wylać ozdobnie lukier. Ozdobić bakaliami ( rodzynki , orzechy, skórka pomarańczowa ).

Mazurek czekoladowo-wiśniowy

Składniki

·         1 ¾ szklanki mąki

·         ½ kostki miękkiego masła

·         ¾ szklanki cukru pudru

·         2 żółtka

·         1 łyżka kwaśnej śmietany

·         2 czekolady

·         konfitura wiśniowa

·         ozdoby z marcepanu lub lukru

·         kolorowe wiórki kokosowe

·         kandyzowane owoce

·         ozdoby z czekolady

·         pisaki do ciast

·          

Opis przygotowania

Mąkę zmieszać z cukrem . Dodać żółtka , śmietanę i zimne masło pokrojone w wiórki. Nożem usiekać ciasto starając się zrobić to jak najszybciej .Foremkę( wielkości tortownicy ) do pieczenia wysmarować masłem .Od ciasta odciąć 1/3 .Większą częścią wykleić foremkę . Z mniejszej zrobić wałeczek i obkleić nim brzegi foremki .Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Piec ciasto przez 35-40 minut aż się zrobi złote. Wyjąć ostudzić . Roztopić czekoladę dodając do niej łyżkę wody .Środek mazurka posmarować konfiturą . Wylać na nią ciepłą czekoladę .Przykleić ozdoby. Posypać wiórkami .Dokończyć dekorowanie pisakami do ciast .dekoracji.

Mazurek cygański

Składniki

·         1/2 szklanka mąki

·         4 jajka

·         szklanka cukru pudru

·         2 prostokątne wafle

·         po 10 dag rodzynek,orzechów,migdałów,skorki pomarańczowej

·          

·          

Opis przygotowania

rodzynki umyć zalać ciepłą wodą,pozostawić na 5 minut,opłukać,osuszyć migdały sparzyć wrzątkiem ,zdjąć z nich skórkę,drobno posiekać wraz z orzechami żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę,dodać bakalie,wymieszać z białek ubić sztywną pianę,dodać do ciasta przesypując przesianą mąką,delikatnie wymieszać blachę wyłożyć waflami,położyć na nich przygotowaną masę,wyrównać piec 45 minut w temperaturze 190 stopni

Mazurek tradycyjny

Składniki

·         CIASTO

·         30 dag mąki pszennej

·         7 jaj

·         30 dag margaryny

·         30 dag cukru pudru

·         1 olejek migdałowy lub 1 cukier waniliowy

·         2 łyżeczki proszku do pieczenia

·          

·         MASA

·         1 czekolada mleczna

·         2 łyżki mleka pełnotłustego

·         1 łyżeczka masła

·         lub

·         1 puszka gotowego karmelu

·          

·         DODATKI

·         około 10-15 dag dowolnych bakalii (orzechy włoskie, laskowe, migdały, rodzynki)

·          

Opis przygotowania

Białka oddzielić od żółtek. Margarynę utrzeć, dodać cukier, żółtka, olejek, i mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek. Ciasto wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i obsypaną kaszą manną formę i piec około 20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i zrumienienia ciasta, a następnie pozostawić do ostygnięcia. Przestudzony placek polać masą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej na małym ogniu czekolady z dodatkiem mleka i masła lub wyłożyć masę karmelową i obsypać dowolnymi bakaliam

Mazurek trójczekoladowowo-morelowy

Składniki

·         A tu przepis(podziałałam trochę na własną rękę:)

·          

·         Ciasto:

·          

·         2 szklanki mąki pełnoziarnistej(w przepisie krupczatka)

·          

·         3/4 kostki zimnego masła

·          

·         2 żółtka

·          

·         szklanka cukru trzcinowego( w przepisie cukier puder)

·          

·         2 łyżki śmietany

·          

·         Nadzienie:

·          

·         pół słoiczka dżemu morelowego

·          

·         Dekoracja:

·          

·         tabliczka czekolady deserowej( dałam wedlowską "Jedyną")

·          

·         tabliczka czekolady mlecznej( u mnie Wawel"Jagiellońska)

·          

·         tabliczka czekolady orzechowej( u mnie Alepen Gold z orzechami laskowymi)

·          

·         łyżka masła

·          

·         1/2 tabliczki białej czekolady

Opis przygotowania

1.Mąkę,masło i cukier posiekaj nożem,dodaj żółtka,śmietanę i zagnieć ciasto. 2.Zawiń w folię i włóż na ok. godzinę do zamrażalnika.Po tym czasie wyjmij je ,podziel na 2 części,rozwałkuj.Piecz w temp.200 stp na złoty kolor. 3.Ostudź,przełóż dżemem. 4.Czekoladę deserową stop z masłem i łyżką mleka.Posmaruj nią wierzch i boki ciasta.Dwie tabliczki czekolad: z orzechami i mlecznej stop i przełóż do szprycy.Udekoruj nimi brzegi ciasta i zrób łodygi bazi.Ze stopionej białej czekolady i resztek ciemnej zrób bazie.Pozsotałą mleczną czekoladę zetrzyj i udekoruj wierzc

Mazurek

Składniki

·         CIASTO

·         1 szkl mąki pszennej

·         1 szkl mąki ziemniaczanej

·         1 łyżka proszku do pieczenia

·         1 margaryna

·         4 jaja

·          

·         POLEWA

·         1 czekolada mleczna

·         2 łyżki mleka

·         1 łyżeczka masła

·          

·         DEKORACJA

·         orzechy włoskie

·         rodzynki

·          

Opis przygotowania

Margarynę rozetrzeć mikserem, a następnie kolejno dodawać cukier i jaja ciągle ucierając. Kiedy składniki się połączą wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Formę wysmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą i wylać na nią gotową masę. Piec około 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 C. Upieczone ciasto pozostawić do ostygnięcia. Rodzynki sparzyć, orzechy posiekać. Zrobić polewę. Czekoladę połamać, wrzucić do rondelka, dodać mleko i masło, a następnie podgrzewać do rozpuszczenia, ciągle mieszając. Gotową polewę rozprowadzić na cieście, a następnie obsypać je rodzynkami i orzecham

Mazurek z toffi

Składniki

·         CIASTO

·         4 jaja

·         26 dag mąki pszennej

·         26 dag cukru kryształu

·         3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         8 łyżek wody

·         10 łyżek oleju

·          

·         POLEWA

·         1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

·          

·         DEKORACJA

·         10 dag orzechów laskowych

·          

Opis przygotowania

Mleko skondensowane gotować w garnku zanurzone w wodzie przez 3 godziny. Pozostawić do ostygnięcia. Żółtka oddzielić od białek. Cukier rozpuścić w ciepłej wodzie, a następnie dodać żółtka i ubić mikserem. Potem dodać olej, proszek, mąkę, wymieszać, a na koniec ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie połączyć. Gotową masę wyłożyć do wyłożonej papierem formy i piec około 40 minut w temperaturze 180 C. Pozostawić, aby ciasto przestygło. Orzechy drobno pokroić. Na ciasto wyłożyć gotową masę z puszki, rozprowadzić równomiernie, a następnie posypać orzechami.

Mazurek biszkoptowy

kładniki

·         mąka 20 dag

·         jajka 4 całe

·         cukier puder 15 dag

·         proszek do pieczenia 1 łyżeczka

·         bakalie 20 dag

·         polewa czekoladowa gotowa

·          

Opis przygotowania

Nad parą ubijać jajka z cukrem, aż masa będzie biała i puszysta. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Część bakalii odłożyć do dekoracji, a pozostałe dodać do ciasta. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto i piec ok 30 minut w temp 180 stopni C. Wystudzony mazurek polać polewą i udekorować bakaliami.

Mazurek migdałowy

Składniki

·         cukier puder 20 dag

·         migdały słodkie 20 dag

·         migdały gorzkie 10 sztuk

·         żółtka 2 sztuk

·         białka 5 sztuk

·         wafel

Opis przygotowania

Migdały drobno posiekać. Ubić pianę, dodać do niej cukier nadal ubijając oraz żółtka i migdały. Wymieszać. Wyłożyć na wafel i upiec 30 minut przez 160 stopni C.

Mazurek na waflach

Składniki

·         wafle 4 szt

·         jajek 5 szt

·         cukier 1 szkl

·         śliwki suszone drobno pokrajane 50 dag

·         masło 1 kostka

·         kakao 2 łyżki

·         herbatniki 3-4 paczek

·         orzechy rozdrobnione

·         rodzynki

Opis przygotowania

Jajka ubić z cukrem na parze, utrzeć masło dodając ubite jajka, kakao, śliwki, orzechy, rodzynki (mogą być owoce na spirytusie, np. wiśnie). Herbatniki rozkruszyć, wszystko razem wymieszać. Masą przełożyć wafle po dwa. Polać polewą czekoladową.

Mazurek kaszubski

Składniki

·         mąka pszenna 1/2 kg

·         cukier 25 dag

·      ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin