Tortilla - ciasto.doc

(4 KB) Pobierz

TORTILLA

 

Tortilla kukurydziana:

 

3 szklanki maki kukurydzianej

1/2 lyzeczki soli

1 1/2 do 2 szklanek letniej wody

nadzienie do wyboru

 

Tortilla mieszana:

 

235 ml wody

185 g maki pszennej

185 g maki kukurydzianej

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzeczka soli

 

Tortilla pszenna:

 

450 g maki pszennej

1 lyzeczka soli

1 lyzeczka proszku do pieczenia

1 lyzka smalcu

180 ml wody

 

Placki tortilla

 

Skladniki wymieszac w misce widelcem, uformowac rekoma kule i zagniesc ciasto, az stanie sie gladki i nie bedzie sie kleic do rak. Przykryc je sciereczka i odstawic na godzine. Podzielic ciasto na 12-15 czesci i kazda czesc klasc miedzy dwa kawalki foli i walkowac ( nadajac okragly ksztalt). Zdjac folie i piec placki na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z kazdej strony, az brzegi sie wysusza a na srodku powstana bable. Zdjac placki z patelni, wyrownac powierzchnie ( pozbywamy sie wtedy babli) i odstawiamy.

 

Tortilla (ciasto podstawowe)

Składniki:

- mąka (najlepiej kukurydziana), gorąca woda, oliwa, trochę proszku do pieczenia, sól

Jak przyrządzić?

Mąkę wsypać do miski, dodać proszek (zależnie od ilości mąki, na kilo dawałam dwie), dolac oliwę (na kilo jakieś pół szklanki) i sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielic na kulki wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować na cienko (u mnie było widać sęki stolnicy) i smażyć (na teflonowej patelni można bez tłuszczu). Gdy zaczną robic się bąble na ciescie - odwrócić.

Ciasto lub usmażone tortille można zamrozić, usmażone mozna przechowywać w jakimś pudełku, jak się ciasto zeschnie to wystarczy je podgrzać - nadal będzie dobre. Nachos: Pokroić usmażone tortille na trójkąty, ułożyć na blasze, posmarować wymieszanymi sokiem, papryką, oliwą, kminkiem i solą. Zapiekać w piekarniku aż uzyskają odpowieni kolor.

Ciasto na Tortille

Składniki

400g maki, 1 łyżka soli, 6 łyżek smalcu, 280 ml gorącej wody

Przygotowanie

1.Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.

2.Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.

3.Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!

PIEROGI LENIWE

Składniki

50 dag sera
2 szklanki maki<dodac wiecje jesli nie bedzie odchodzilo od reki>
4 ugotowane ziemniaki w mundurkach
2 jajka
maslo do polania bulka tarta ,smietana,cukier<zalezy z czym wolimy jesc>

Przepis

ziemniaki  przegniesc przez praske na stolnice przesiac make dodac ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka wszystko zagniesc i wyrobic na jednolita mase
z takiego ciasta formujemy waleczek jak na kopytka  delikatnie plaszczymy i tniemy w raby
do wrzacej leciutko osolonej wody wrzucamy partiami gotujemy minute od momentu wyplyniecia
z czym to jesc hmm.. ja lubie z roztopionym maselkiem i posypuje je cukrem
mozna rowniez buleczke tarta zrumienic na maselku polac nia kluseczki i posypac cukrem
moja mama na przyklad zawsze je ze smietana cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje mozna sie tym dobrze najesc a wcale sie przy nich nie napracujemy bardzo szybko sie je robi

 

 

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin