TORTILLA
Tortilla kukurydziana:
3 szklanki maki kukurydzianej
1/2 lyzeczki soli
1 1/2 do 2 szklanek letniej wody
nadzienie do wyboru
Tortilla mieszana:
235 ml wody
185 g maki pszennej
185 g maki kukurydzianej
1 lyzeczka proszku do pieczenia
1 lyzeczka soli
Tortilla pszenna:
450 g maki pszennej
1 lyzka smalcu
180 ml wody
Placki tortilla
Skladniki wymieszac w misce widelcem, uformowac rekoma kule i zagniesc ciasto, az stanie sie gladki i nie bedzie sie kleic do rak. Przykryc je sciereczka i odstawic na godzine. Podzielic ciasto na 12-15 czesci i kazda czesc klasc miedzy dwa kawalki foli i walkowac ( nadajac okragly ksztalt). Zdjac folie i piec placki na rozgrzanej patelni przez 1-2 minuty z kazdej strony, az brzegi sie wysusza a na srodku powstana bable. Zdjac placki z patelni, wyrownac powierzchnie ( pozbywamy sie wtedy babli) i odstawiamy.
Tortilla (ciasto podstawowe)
Składniki:
- mąka (najlepiej kukurydziana), gorąca woda, oliwa, trochę proszku do pieczenia, sól
Jak przyrządzić?
Mąkę wsypać do miski, dodać proszek (zależnie od ilości mąki, na kilo dawałam dwie), dolac oliwę (na kilo jakieś pół szklanki) i sól. Powoli dolewać gorąca wodę, wyrabiając ciasto, aż będzie wystarczająco elastyczne by je wałkować. Ciasto podzielic na kulki wielkości piłeczki golfowej. Rozwałkować na cienko (u mnie było widać sęki stolnicy) i smażyć (na teflonowej patelni można bez tłuszczu). Gdy zaczną robic się bąble na ciescie - odwrócić.
Ciasto lub usmażone tortille można zamrozić, usmażone mozna przechowywać w jakimś pudełku, jak się ciasto zeschnie to wystarczy je podgrzać - nadal będzie dobre. Nachos: Pokroić usmażone tortille na trójkąty, ułożyć na blasze, posmarować wymieszanymi sokiem, papryką, oliwą, kminkiem i solą. Zapiekać w piekarniku aż uzyskają odpowieni kolor.
Ciasto na Tortille
Składniki
400g maki, 1 łyżka soli, 6 łyżek smalcu, 280 ml gorącej wody
Przygotowanie
1.Przesiać mąkę. Dodać sól. Mąkę rozetrzeć ze smalcem i stopniowo dodawać wodę do utworzenia miękkiego, elastycznego ciasta. Ciasto dokładnie wyrobić, tak by było gładkie. Przykryć wilgotna ścierką i odstawić na jakiś czas.
2.Następnie oderwać porcję ciasta, rozwałkować cienko ma stolnicy posypanej mąką i wyciąć duży okrąg przy pomocy talerza. W tym czasie resztę ciasta należy przykryć ścierką by nie wyschło.
3.Tortille ułożyć w stos, posypując mąką i przykryć ściereczką. Rozgrzać patelnię o grubym dnie. Tortille smażyć na suchej patelni 10-15 sekund z każdej strony. Następnie ponownie ułożyć w stos i przykryć. Nadziewać na różne sposoby. Smacznego!!!
PIEROGI LENIWE
50 dag sera2 szklanki maki<dodac wiecje jesli nie bedzie odchodzilo od reki>4 ugotowane ziemniaki w mundurkach2 jajkamaslo do polania bulka tarta ,smietana,cukier<zalezy z czym wolimy jesc>
Przepis
ziemniaki przegniesc przez praske na stolnice przesiac make dodac ser i przegniecione ziemniaki oraz jajka wszystko zagniesc i wyrobic na jednolita mase z takiego ciasta formujemy waleczek jak na kopytka delikatnie plaszczymy i tniemy w rabydo wrzacej leciutko osolonej wody wrzucamy partiami gotujemy minute od momentu wyplyniecia z czym to jesc hmm.. ja lubie z roztopionym maselkiem i posypuje je cukrem mozna rowniez buleczke tarta zrumienic na maselku polac nia kluseczki i posypac cukrem moja mama na przyklad zawsze je ze smietana cukrem i cynamonem polecam te wszystkie wersje mozna sie tym dobrze najesc a wcale sie przy nich nie napracujemy bardzo szybko sie je robi
edgar71