WYWAR Z OBIERZYN ZIEMNIAKÓW.doc

(39 KB) Pobierz

 

Ogólne zalecenia dr Bernarda Jensena „Artretyzm, reumatyzm, osteoporoza”

 

Doskonałym dodatkowym źródłem białka są orzechy i pestki…To

samo można powiedzieć o zbożach i roślinach strączkowych”.

 

 

 

… „Jeśli stwierdzicie u siebie stwardnienie tętnic albo zwyrodnienia kostno-stawowe, powinniście pić przez pewien czas, 6-12 miesięcy, wodę destylowaną. Później wodę przepuszczoną przez filtr osmotyczny. Polecam używanie wody destylowanej w stanach schorzeń zaawansowanych, kiedy w organizmie są obecne złogi i stwardnienia wapniowe. Potem przejdźcie na wodę filtrowaną lub dobrą wodę z górskich źródeł. Świeża czysta woda jest niezbędna, jeśli chce się utrzymać dobre funkcjonowanie nerek jako kanału wydalania.”

 

… „Nie należy dopuszczać do przegotowywania potraw”.

 

… „Najlepiej wypić przed śniadaniem 2-3 szklanek wody destylowanej albo przepuszczonej przez filtr osmotyczny. Pomaga to oczyścić pęcherz moczowy i nerki….Unikam picia rankiem soków cytrusowych, ponieważ działają kwasotwórczo, Pamiętajcie, że owoce cytrusowe wzmagają wydzielanie kwasów, podczas gdy soki warzywne usuwają go z organizmu.”

 

Dr Jensen pisze w swej książce, że o godzinie 10 dobrze jest wypić filiżankę wywaru z óbierzyn ziemniaków lub wywaru odżywczego, filiżankę herbatki ziołowej lub soku owocowego. Można je również pić przy7 głównym posiłku lub miedzy posiłkami.

To balsam dla żołądka, prawdziwa ulga dla tych, co zmagają się z nadkwasotą i niestrawnością.

ZIEMNIAK

             Jego dobrą opinię popsuła wieloletnia tradycja, w której przede wszystkim występował obok mięsa i był bestialsko ulepszany tłustymi sosami. Stąd wzięła się niechlubna opinia, że tuczy. A to przecież nieprawda!!!

 

            Kalorii w nim niewiele. Jest za to doskonałym źródłem błonnika, dzięki czemu reguluje trawienie. Zawiera mnóstwo cennych białek, skrobi, węglowodanów i soli mineralnych – żelaza, fosforu, magnezu, wapnia, kwasu foliowego, a przede wszystkim potasu.

 

            Obfituje w witaminy A,C,D,K,E,PP i B1,B2,B6.

 

Wartość odżywcza ziemniaka jest tak duża, że przez jakiś czas mógłby być jedynym pożywieniem człowieka – bez uszczerbku dla zdrowia!!!.

 

            Ziemniaki, chociaż kojarzą się nam przede wszystkim z jadłospisem mają niebagatelne właściwości lecznicze.

 

Ø      Kompresy z surowych utartych ziemniaków goją nawet bardzo zastarzałe rany.

 

Ø      Stosuje się je do usuwania skutków odmrożeń. Odmrożone nogi lub ręce korzystnie jest wymoczyć w wywarze z ziemniaków. Można także przykładać surowe utarte ziemniaki.

 

Ø      Startą papką z surowych ziemniaków leczy się sińce, liszaje, i wykwity skórne, a także uczuleniowe.

 

Ø      Na zastrzały i egzemy. Zastrzał usuwano, trzymając palec w gorącej wodzie, w której gotowały się kartofle. Kąpiele w wywarze z ziemniaków zalecano przy egzemach. Przy tej dolegliwości korzystne jest również przykładać plasterki z surowych ziemniaków.

 

Ø      Upiększanie rąk. Ziemniaki są bardzo tanim kosmetykiem upiększającym ręce. Kartofle ugotować w łupinach, obrać, utrzeć oraz zmieszać z mlekiem. Papkę rozsmarowywać na dłoniach i pozostawić na pewien czas.

 

Ø      Ksiądz Kneipp, zalecał stosowanie papki z ugotowanych ziemniaków, ręcznie miażdżonych i umieszczonych w płóciennym woreczku jako okładów do uśmierzania różnych bólów:

 

Ø        Skurczy w przewodzie pokarmowym,

 

Ø        Nieżytach przewodu pokarmowego

 

Ø        Przy zwichnięciach.

 

Ø        Zapaleniach stawów

 

Ø        Przy ischiasie

 

Ø        Lumbago

 

Ø        Artretyzmie

 

Ø        Czyrakach

 

Ø        Zapaleniach skórnych

 

Ø        Zesztywniającym zapaleniu stawów międzykręgowych

 

Ø        Katarze górnych dróg oddechowych.           

 

Ø        Na bóle uszu – zaleca się ugotowane rozgniecione w woreczku       ziemniaki gorące przykładać do ucha. Trzymać do oziębnięcia, co najmniej około 10 minut. Kurację powtarzać codziennie, najlepiej wieczorem przed spaniem, przez 7 – 9 dni. Czynnikiem leczącym w tym przypadku jest skrobia oraz oczywiście ciepło.

 

Ø         Oparzenia – utarte świeże ziemniaki przykładać na miejsca chore. Ten prosty środek błyskawicznie łagodzi ból i zapobiega zniszczeniu skóry oraz powstawaniu tzw. „bąbli”. Czynność tą należy wykonać jak najszybciej, zaraz po oparzeniu i często zmieniać. Okłady surowej papki ziemniaczanej są najbardziej skuteczne, gdy poparzymy się wodą, dotkniemy czegoś gorącego. Krochmal zawarty w ziemniakach dodatkowo chroni skórę przed podrażnieniami.

 

Ø      Na bóle głowy – przykładać surowe pokrojone bulwy do skroni i czoła.

 

Ø      Uporczywe swędzenie ciała, wysypki i podrażnienia skóry usunąć można kąpielami z dodatkiem krochmalu.

 

Ø      Łuszczycę można leczyć kąpielami z dodatkiem krochmalu oraz naparu kwiatu bzu czarnego, bukwicy, korzenia łopianu i mięty. Należy „pluskać” się w takiej śliskiej wodzie około 30 minut 2 – 3 razy w tygodniu przez kilka miesięcy. Nie dodawać żadnych środków myjących. (Kąpiel z krochmalu – ½ kg mąki ziemniaczanej rozprowadzić w zimnej wodzie i dodać do gorącej wody w wannie).

 

Ø      Zaćma - Edgar Cayce, zalecał przy katarakcie przykładać na zamknięte oczy papkę z surowych utartych ziemniaków. Przygotować okład na noc. Przymocować np. bandażem. Po zdjęciu okładu należy przemyć oczy jakimś słabym roztworem antyseptycznym.

 

Ø      Przy zapaleniu powiek, także zaczerwienieniu, np. od spawania, zmęczenia, przykładać kompresy z rozdrobnionych na tarce ziemniaczanej albo tylko plaster ziemniaka. Przy wrzodach zewnętrznych można przykładać okłady z liści olszyny, zmieszanych z papką z surowych kartofli. Można robić inhalacje  10 – 15 minutowe nad gotowanymi w łupinach ziemniakami w niewielkiej ilości wody.

 

Ø      Hemoroidy krwawiące i bolące leczą czopki wystrugane z surowego ziemniaka.

 

Ø      Sok z surowych ziemniaków posiada niezastąpione właściwości lecznicze. Już ½ szklanki soku wypijane systematycznie przez kilka dni leczy stany zapalne śluzówki żołądka. Do soku z surowych ziemniaków można dodać trochę miodu, soku z marchwi lub cytryny.

 

Ø      Usuwa nadkwaśność, bóle i pieczenie.

 

Ø      Wrzodowcy cierpiący na owrzodzenie żołądka i dwunastnicy powinni kurację stosować dłużej i w zwiększonych porcjach od 2 do 3 szklanek dziennie przez jeden miesiąc.

 

Ø      Sok z surowych ziemniaków ma właściwości przeciwzapalne. Można, więc nim płukać jamę ustną i gardło.

 

Ø      Cierpiącym na kamicę nerkową na pierwszym miejscu zaleca się pić wywar z obierzyn ziemniaka. Ma on zdolność kruszenia i rozpuszczania kamieni nerkowych zwłaszcza kamienie, które składają się z szczawianu wapnia nierozpuszczalnego wodzie. ( Wiadomo, że woda kartoflana rozpuszcza osad wapienny np. w czajniku).W zależności od potrzeb pije się go w ilości od 2 – 3 szklanek dziennie. Kuracja trwa 3 tygodnie. Potem zrobić przerwę i powtórzyć. Ziemniaki należy najpierw starannie wymyć, grubo obrać. Obierki ugotować do miękkości. Odwar zlać i wypić w 3 – 4 porcjach w ciągu dnia przed jedzeniem. Jednorazowa porcja to np. 1 szklanka. ( Nie podgrzewać!).W trakcie kuracji ograniczyć jedzenie mięsa.

 

Ø      Zapalenie nerek z podwyższoną ilością mocznika i kreatyniny, leczy kilkudniowa dieta ziemniaczana. Po 5 – dniowej diecie kartoflanej, polegającej na jedzeniu np. piure, zupy kartoflanej, ziemniaków pieczonych, klusek śląskich czy placków kartoflanych - obniżają się wartości mocznika i kreatyniny. Chory czuje się lepiej.( Pić dużo wody mineralnej niegazowanej).

 

Ø      Dieta kartoflana korzystna jest zarówno w kamicy nerkowej jak i żółciowej.

 

Ø      Przy cukrzycy, spożywanie 1 – 1 ½  kg ziemniaków powoduje ustępowanie objawów chorobowych jak cukromocz, wielomocz, nadmierne pragnienie. Poprawia się ogólny stan zdrowia. Przyczynia się do tego duża zawartość potasu, magnezu i kwasów organicznych, które regulują równowagę kwasowo – zasadową krwi.

 

Ø      Chorym na alergię oraz astmę można zalecić dietę ziemniaczaną. Polega ona na spożywaniu przez 3 – 6 dni ziemniaków plus woda mineralna do picia (około 2-3 litrów). Znakomicie „odczula” organizm. Pozwala na pozbycie się nadmiaru  alergenów. Polecana jest alergikom i astmatykom, zwłaszcza wtedy, kiedy            objawy astmy, czy alergii stają się zbyt dokuczliwe np. w okresie pylenia traw.

 

Ø      Zapalenie płuc można leczyć lewatywą – Z trzech ziemniaków wyciąć oczka, nie obierać, pokroić w kostkę, dodać 2 łyżki siemienia lnianego, 1 główkę czosnku, 5 szklanek wody. Gotować 20 minut ( Nie dodawać soli). Z odwaru zrobić pacjentowi lewatywę 1 raz dziennie przez kilka dni.

 

Kuracja ziemniaczana może być podstawą diety wyszczuplającej, która pozwoli stracić dziennie nawet około ½ kg (Ziemniaki tuczą, ale wtedy, gdy jemy je z sosami, lub smażymy na tłuszczu).

 

Ziemniaki leczą zaparcia i niestrawność. Likwidują obrzęki spowodowane otyłością.

 

       W medycynie ludowej stosowano dietę polegającą na jedzeniu surowego ziemniaka ze skórką. Jedząc 1 – 2 ziemniaków codziennie przez jeden miesiąc, zaczną:

 

Ø      Odrastać włosy,

 

Ø       Ustąpi próchnica kości zębów.

 

Ø      Poprawi się praca jelit.

 

Ø      Ziemniak bogaty w błonnik pomaga w trawieniu, pobudzając ruch robaczkowy jelit.

 

Ø      Zapobiega zaparciom.

 

Ø      Jest moczopędny.

 

Ø      Działa przeciw nowotworowo.

 

Ø      Uspakajająco na organizm – na układ krwionośny, wydzielniczy, trawienny.

 

Najwięcej błonnika mają młode ziemniaki.

 

UWAGA!

 

                          Zaczynając kurację - jedzenie surowego ziemniaka, przez pierwsze 3 dni,  może wystąpić biegunka oraz podniesiona temperatura.

 

                         Zalecany sposób gotowania O.Grande.

 

             Aby uzyskać pełną wartość odżywczą ziemniaków należy:

 

                         Wybierać ziemniaki z uprawy naturalnej z ładną skórką.

 

ü      Wyrzucić ziemniaki zazielenione i kiełkujące, ze względu na zawartość trującej solaniny.

 

ü      Przed obieraniem bulwy dokładnie umyć.

 

ü      Obierać cieniutko, ponieważ najbliżej skórki znajdują się cenne minerały i witaminy.

 

ü      Obrane ziemniaki wrzucać od razu do wrzątku, tak, aby skrobia ścięła się na powierzchni, nie pozwalając na wypłukanie najwartościowszych składników.

 

ü      Podczas gotowania można wlać szklankę mleka

 

ü      – łyżeczkę masła

 

ü      – Przekrojoną cebulę ( kilka cebul)

 

ü      - łyżeczkę kminku

 

ü      – solić dopiero wtedy, kiedy ziemniaki zaczynają mięknąć.

 

Po takim ugotowaniu, ziemniaczki będą już omaszczone, pachnące i odżywcze, tak, że nie trzeba już dodawać żadnych sosów.

 

 

 

Bibliografia:

 

J. Górnicka „Apteka natury”

 

M.T. Wozniakowie „Ojca Grande przepisy na dobre zdrowie”

 

A. Jung i J. Raff „Encyklopedia zdrowia E.Caycego”

 

Z. Przybylak „Ziołowe kuracje medycyny ludowej”

 

Ks.S.Kneipp „Moje leczenie wodą”

 

Ks.S. Kneipp „Mój testament dla zdrowych i chorych”

 

Internet.

 

WYWAR Z OBIERZYN ZIEMNIAKÓW

 

„Zalać grube obierki z dwóch dużych ziemniaków 3 szklankami wrzątku i gotować 15 min. na małym ogniu. Odcedzić i wypić sam wywar; pierwszy miesiąc pić dwie szklanki dziennie, przez następne

2 miesiące po i-ej szklance dziennie.”

 

WYWAR ODŻYWCZY

 

„2 szklanki obierzyn z ziemniaków, 2 szklanki naci z marchwi, V2 łyżeczki przyprawy warzywnej w proszku, 3 szklanki pokrojonego selera, 2 szklanki liści selera, średniej wielkości cebula (kto lubi) do smaku.

 

Warzywa, zieleninę rozdrobnić, zalać 2 litrami wody, gotować powoli przez 20 min. na małym ogniu. Odcedzić i pić wywar 2 szklanki dziennie. Dla wzbogacenia wywaru w witaminy z grupy B i krzem, można przed zagotowaniem lub po odcedzeniu dodać łyżeczkę lub łyżkę stołową otrąb ryżowych.”

 

… „Sód jest materiałem chemicznym, który neutralizuje powstające

w organizmie kwasy…..To właśnie sodowi ciało nasze zawdzięcza,

przynajmniej w zakresie stawów, swą gibkość, zwinność, elastyczność i ruchliwość…Sód jest bardzo ważnym elementem naszego organizmu,…Przy7 czym, jak już wspomniałem, nie chodzi mi o sód w postaci zwykłej soli kuchennej, ale o sód, który organizm przyswaja drogą naturalną z pożywienia.”

 

… „Do najbogatszych pod względem zawartości sodu roślin należą ketmia i seler”.

 

Również do najbogatszych w sód artykułów spożywczych wg dr. Jensena zalicza się:

 

Ananasy, arbuzy, dynię, owoce granatu, gruszki, kabaczki, boćwinę szerokoogonkową, kapustę chińską, ketmię jadalną (piżmian), maliny, melony, pory, ryż brązowy niełuskany, truskawki, serwatkę.

 

Szczególnie poleca figi, truskawki w pełni dojrzałe i wszystkie owoce świeże i dojrzałe. Nie zaleca natomiast rabarbaru, żurawin i śliwek, zbyt dużo boćwiny i gotowanego szpinaku ze względu na dużą zawartość kwasu szczawiowego.

 

…„Stosowanie leków może chwilowo usunąć objawy choroby, ale tylko pożywienie jest w stanie przebudować organizm tak, by mógł pozbyć się przyczyny dolegliwości. Nowa tkanka może najłatwiej powstać za pomocą odpowiednich środków odżywczych.”

 

Dr Jensen zaleca pić mieszankę soku z marchwi, selera, pietruszki i buraczków w proporcji:

 

1/2 soku z marchwi,

1/4 soku z selera,

1/8 soku z pietruszki,

1/8 soku z buraczka.

 

Dodałabym jeszcze, że warto pić różne herbatki ziołowe, a w razie choroby popijać ziołowe napary zgodnie z ich przeznaczeniem. Nie brakuje takich herbat w aptekach i sklepach zielarskich. Są także gotowe zestawy ziół na różne schorzenia.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin