Pochwała prostoty. Jabłecznik.
To jedno z pierwszych ciast, które przychodzi mi do głowy, kiedy myślę o prostych i nieskomplikowanch wypiekach. To również jedno z pierwszych, jakie sama upiekłam, a przepis na nie jest w naszej rodzinie od zawsze.Przyznaję, że długie i skomplikowane receptury raczej mnie nie zniechęcają do wykonania deseru, ale czasami mam ochotę zjeść kawałek ciepłego jabłecznika jak najszybciej, najlepiej zaraz. W tym wypadku "zaraz" trwa tylko 45 minut, w tym jakieś 5 minut przygotowań. Daję słowo!Jabłecznik4 jajka1 szklanka cukru1,5 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 łyżki oleju2 łyżki wody1 łyżka octu4-5 małych jabłek - obranych i pokrojonych w ćwiartkiłyżka cukrutrochę cynamonu do posypania ciastaPiekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem.Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką.Wlać ciasto. Poukładać na nim jabłka. Posypać łyżką cukru i cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone.Ostudzić.Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.Smacznego!
grzesiek0023