Jabłka w cieście.pdf

(72 KB) Pobierz
2707490 UNPDF
Jabłka w cieście
Składniki
4 średnie jabłka, 2 jaja, półtorej szklanki mleka, półtorej szklanki
mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier, 3 łyżki masła, sok i
skórka otarta z cytryny, masło do smarowanianaczynia
Sposób przyrządzania
Masło włożyć do żaroodpornego naczynia i mikrofalować przy
NAJWYŻSZEJ MOCY do stopienia. Jaja ubić z mlekiem. Mąkę, proszek do pieczenia i
cukier wymieszać w misce, połączyć z mlekiem i roztrzepanymi jajami, dodać masło,
wyrobić na gładkie ciasto. Jabłka posiekać, wsypać do ciasta, dodać sok i skórkę z
cytryny; wymieszać. Ciasto przelać do okrągłego żaroodpornego naczynia (średnica 26
cm) wysmarowanego masłem, wyrównać i mikrofalować 10 minut przy NAJWYŻSZEJ
MOCY (gdyby środek placka był niedopieczony, mikrofalować dalsze 2-3 minuty).
Wierzch posypać cukrem z cynamonem, przykryć, pozostawić w temperaturze pokojowej
na 10 minut. Podawać prosto z naczynia.
Proporcje dla 4 osób.
 
2707490.001.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin