Dietetyczne sycące zupy3.rtf

(2 KB) Pobierz

Aromatyczna marchwianka

 

Kilka marchewek (około kilograma), ćwierć kostki masła, kawałek imbiru, gałka muszkatołowa, pieprz, kieliszek soku z cytryny, kostka rosołowa warzywna, 2 szklanki

mleka kokosowego

 

Umytą i obraną marchewkę pokrój w kostkę. W garnku ropuść masło, dodaj pieprz i marchewkę. Podsmaż. Utrzyj trochę imbiru i kostki muszkatołowej. Wlej do garnka bulion warzywny i gotuj aż marchewka zmięknie. Wlej mleko kokosowe i sok z cytryny, zmiksuj. Można podawać!

 

Groszkowy mus

 

500 g groszku mrożonego, kostka rosołowa ziele angielskie+liść laurowy, pół kulki mozarelli, 2 łyżki pesto zielonego, szczypta bazylii suszonej

 

Ugotuj groszek w wywarze do miękkości (około 10 minut), pokrój mozarellę w kostkę i wrzuć ją do miksera. Dolej ugotowany groszek wraz z wywarem, dodaj pesto i przyprawy. Dokładniej zmiksuj. Możesz posypać prażonymi migdałami. Gotowe!

 

Krem z selera

 

2 średnie selery, 3 ziemniaki, ćwierć kostki masła, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, śmietana, pestki dyni, kostka rosołowa warzywna

 

Podpiecz selera przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po wyjęciu ostudź go, obierz i pokrój w kostkę. Obierz ziemniaki i także pokrój drobno. W garnku rozpuść masło wraz z pieprzem i gałką muszkatołową, dorzuć selera i duś 10 minut. Potem dorzuć ziemniaki i zalej gorącym bulionem warzywnym. Gotuj przez kwadrans wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Przygotuj mikser. Wyjmij z zupy liść laurowy i ziele angielskie. Zmiksuj dokładnie. Dodaj 2 łyżeczki śmietany. Możesz posypać prażonymi pestakami dyni. Smacznego! (Dobrze komponuje się także z odrobiną posiekanej natki pietruszki)

 

Gabriela Mostowicz - Zamenhof

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin