przyprawy na lepsze trawienie.txt

(1 KB) Pobierz
Przyprawy na lepsze trawienie
Dodaj� potrawom smaku i czyni� je l�ej strawnymi. W dodatku "podkr�caj�" jeszcze przemian� materii, wi�c pomagaj� chudn��.
 

Ja�owiec przyspiesza trawienie i zapobiega wzd�ciom. U�atwia te� usuwanie nadmiaru wody z organizmu. U�ywaj do przyprawiania dziczyzny, potraw z baraniny i wieprzowiny, dodawaj do ciemnych sos�w.

Majeranek u�atwia trawienie, pobudza wydzielanie ��ci, przyspiesza przemian� materii. Zapobiega te� wzd�ciom. Jest doskona�y do potraw z ro�lin str�czkowych, z grzyb�w, do pieczonego ciemnego drobiu, sa�atek.

Pieprz cayenne usprawnia prac� w�troby i przyspiesza przemian� materii. Zwi�ksza te� zdolno�� organizmu do spalania t�uszczu. Mo�esz nim doprawia� mi�sa, ryby, sosy, zupy, a tak�e potrawy z warzyw.

Lubczyk wspomaga przemian� materii. Zwi�ksza wydzielanie sok�w �o��dkowych i ��ci, poprawia perystaltyk� jelit. Dzia�a tak�e moczop�dnie. Dodawaj go do sa�atek, potraw z drobiu, ryb, ry�u, pieczonych mi�s i warzyw.

Kminek zwi�ksza wydzielanie ��ci i sok�w �o��dkowych, przyspiesza trawienie, �agodzi wzd�cia. Wp�ywa te� pobudzaj�co na prac� nerek. U�ywaj go do da� z kapusty, do mi�s i ryb (zw�aszcza gotowanych), do sa�atek.

Mi�ta przyspiesza i u�atwia trawienie, bo pobudza wydzielanie ��ci i wzmaga prac� �o��dka. Przeciwdzia�a te� wzd�ciom. Mo�esz ni� przyprawia� zapiekanki, zupy jarzynowe, potrawy z ryb, z sera oraz dodawa� do grochu, por�w.

Imbir pobudza wydzielanie sok�w trawiennych i u�atwia prac� �o��dka. Dzia�a r�wnie� wiatrop�dnie i ma korzystny wp�yw na perystaltyk� jelit. Dodawaj go do s�odkich da�, potraw z drobiu, mi�sa mielonego, grzyb�w, ryb.

Cynamon wzmaga prac� �o��dka i u�atwia trawienie. Ma tak�e lekkie dzia�anie wiatrop�dne i zapobiega wzd�ciom. Jest �wietny do zup owocowych, budyni�w, pieczonych jab�ek oraz farsz�w do drobiu i do mi�sa z rusztu.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin