Biotransformacje.pdf

(184 KB) Pobierz
Microsoft Word - skrypt - biotran w synt org - 2006-01-18-03.doc
Biotransformacje w syntezie organicznej
Pierwsze udokumentowane zastosowanie procesów biotechnologicznych miało
miejsce 8000 lat temu, kiedy to na obszarach bliskiego wschodu produkowano piwo.
Jednakże świadome wykorzystanie procesów biotransformacyjnych datuje się dopiero od
początków XIX w. kiedy to uruchomiono przemysłową produkcję octu winnego, w której
biokatalizator stanowiły bakterie octowe.
Popularność jaką cieszą się metody biotechnologiczne w przemyśle chemicznym i
farmaceutycznym wyraźnie ilustruje skala w jakiej otrzymuje się produkty przy pomocy tych
metod (tabela 1).
Tabela 1. Produkcja przemysłowa wybranych związków
chemicznych przy udziale biokatalizatorów
biokatalizator
produkt
skala [tony/rok]
sukraza dekstranu
cyklodekstryny
10
lipaza
butanian glicydolu
fumaraza
kwas (-)-jabłkowy
10 2
aminoacylaza
b-tyrozynaza
lipaza
hydroksylaza
(-)-metionina, (-)-walina
(-)-fenyloalanina
(-)-dopa
(-)-karnityna
aspartaza
termolizyna
kwas (-)-asparaginowy
aspartam
10 3
hydantoinaza
aldonolaktonaza
(+)-fenyloglicyna
kwas (+)-pantotenowy
nitrylaza
lipaza
amidaza penicylanowa
akryloamid
masło kakaowe
kwas 6-aminopenicylowy
10 4
izomeraza glukozy
fruktoza
10 6
Metody „bio” posiadają szeregi istotnych zalet:
- wysoka stereo-, regio- i chemoselektywność,
165252058.009.png
-mała energochłonność, łagodne warunki reakcji, nietoskyczne lub tanie rozpuszczalniki,
unikanie niebezpiecznych i szkodliwych dla środowiska substratów (zielona chemia),
- zadowalająca wydajność,
- immobilizacja enzymów i mikroorganizmów na nośnikach, a przez to możliwość
prowadzenia procesów w trybie ciągłym z efektywnym wykorzystaniem biokatalizatorów.
Należy również wymienić szereg wad, którymi cechują się omawiane metody:
-często żmudna izolacja produktów z mieszaniny reakcyjnej,
- niska produktywność objętościowa (stosunek ilości produktu do objętości reaktora),
-często brak ogólnych reguł pozwalających na racjonalne zaprojektowanie warunków
procesu i idąca za tym konieczność optymalizacji metodą licznych prób.
Za procesy biotechnologiczne uważa się te, które polegają na wykorzystaniu
metabolizmu żywych organizmów, syntetyzujących z prostych związków pożądane produkty,
o bardziej złożonej budowie, przy czym synteza ta przebiega na drodze wielu etapów
przemian biochemicznych. Natomiast procesy biotransformacyjne definiujemy jako
pojedyncze reakcje chemiczne realizowane przy udziale enzymów (izolowanych lub
zawartych w komórkach).
Podział enzymów można przeprowadzić ze względu na rodzaj katalizowanej reakcji
(tabela 2).
Tabela 2. Podział enzymów na klasy
klasa
podklasa
typ katalizowanej reakcji
oksyreduktazy dehydrogenazy, oksydazy, reduktazy,
peroksydazy, katalazy, oksygenazy,
reakcje utleniania i redukcji
hydroksylazy
transferazy
transaldolaza, transketolaza, transferazy,
reakcje przenoszenia grup funkcyjnych z cząsteczki
kinazy, fosfomutazy
donora do cząsteczki akceptora
hydrolazy
esterazy, peptydazy, tiolazy,
hydroliza i tworzenie wiązań w estrach, amidach
fosfolipazy, amidazy, dezamidazy,
glikozydazy
laktonach, laktamach, epoksydach, nitrylach,
bezwodnikach, glikozydach
liazy
dekarboksylazy, aldolazy, ketolazy,
hydratazy, dehydratazy, syntazy, liazy
reakcje addycji / eliminacji małych cząsteczek do
wiązań podwójnych
izomerazy
racemazy, epimerazy, mutazy
izomeryzacja
ligazy
syntetazy, karboksylazy
reakcje tworzenia lub rozpadu wiązań sprzężone z
rozerwaniem wiązania pirofosforanowego w ATP
165252058.010.png
Pożądane produkty procesów biotransformacyjnych stanowią cząsteczki optycznie
czynne, często o wielu centrach asymetrii. W przypadku jednego centrum chiralnego miarą
czystości produktu jest nadmiar enancjomeryczny, definiowany jako stosunek ilości jednego z
izomerów do ilości ich obu. Nadmiar enancjomeryczny produktu P, ee (ang. enantiomeric
excess) można wyrazić wzorem:
ee
=
[
P
]
[
ent
P
]
100
%
[
P
]
+
[
ent
P
]
gdzie:
[P] – stężenie produktu,
[ent-P] – stężenie jego enancjomeru.
Wartości [P] i [ent-P], a raczej ich stosunek, uzyskuje się w praktyce z eksperymentów NMR
(widma diastereoizomerycznych pochodnych) oraz drogą chromatografii na chiralnych fazach
stacjonarnych. W obu przypadkach
[
P
]
odpowiada stosunkowi integracji odpowiednich
[
ent
P
]
sygnałów. Inną metodą określenia czystości produktu jest pomiar jego skręcalności właściwej
[α] i porównanie jej ze skręcalnością właściwą czystego enancjomeru [α] abs . Iloraz ten
definiuje czystość optyczną, op (ang. optical purity):
op
=
[
α
]
100
%
.
[
α
]
abs
O ile [α] abs rzeczywiście odpowiada skręcalności właściwej czystego enancjomeru, to
czystość enancjomeryczna (ee) równa się czystości optycznej (op).
Jeżeli produkt stanowi mieszaninę diastereoizomerów, to w tym wypadku operuje się
terminem nadmiar diastereoizomeryczny, de (ang. diastereoisomeric excess):
ee
=
[
D
1
]
[
D
2
]
100
%
,
[
D
]
+
[
D
]
1
2
gdzie [D 1 ] i [D 2 ] określają stężenia diastereoizomerów.
165252058.011.png
1. Reakcje z użyciem drożdży piekarskich
Drożdże piekarskie, Saccharomyces cerevisiae (ang. baker yeasts) są niezwykle cennym
biokatalizatorem reakcji tworzenia wiązania C-C, hydrolizy estrów, asymetrycznej redukcji
grupy karbonylowej i wiązania C=C. Niska cena, łatwa dostępność i nieskomplikowane
warunki reakcji stanowią o dużej popularności tego katalizatora w syntezie chemicznej.
Asymetryczna kondensacja acyloinowa jest pierwszą opisaną syntezą z zastosowaniem
drożdży piekarskich (Neuberg, 1921) [2] i stanowi przykład formowania wiązania C-C.
Aktywnym enzymem jest tu dekarboksylaza pirogronianowa (rys 1).
O
drożdże
piekarskie
OH
+ CH 3 CHO
O
Rys. 1. Kondensacja acyloinowa przy użyciu drożdży piekarskich
Wkrótce po doniesieniu Neuberga rozpoczęto produkcję D-(-)-efedryny na skalę
przemysłową (1930).
OH
CH 3 NH2
H 2 / Pt
OH
O
NHCH 3
D-(-)-efedryna
Rys. 2. Synteza D-(-)-efedryny
Innym przykładem zastosowania syntezy acyloinowej z udziałem drożdży piekarskich
może być synteza zredukowanej acyloiny i zredukowanego alkoholu furylowego, które
wykorzystuje się w syntezie α-tokoferolu (witaminy E), rys. 3.
165252058.012.png 165252058.001.png
O
CHO
drożdże
piekarskie
OH
O
O
OH
OH
O
O
HO
O
HO
O
α -tokoferol
Rys. 3. Synteza α-tokoferolu
Własności hydrolityczne drożdży piekarskich wynikają z obecności w ich komórkach
esteraz i lipaz. Hydroliza racemicznych estrów N-acetyloaminokwasów prowadzi do
powstania optycznie czynnych kwasów oraz nieprzereagowanych estrów o konfiguracji D [3]
(rys. 4).
O
drożdże
piekarskie
O
O
R
R
+
R
OEt
OH
OEt
NHAc
NHAc
NHAc
Rys. 4. Hydroliza wiązania estrowego w estrach etylowych N-acetyloaminokwasów
165252058.002.png 165252058.003.png 165252058.004.png 165252058.005.png 165252058.006.png 165252058.007.png 165252058.008.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin