Mazurek bakaliowy
Składniki na 18 porcji:
35 dag masła
22 dag cukru pudru
20 dag migdałów
37 dag mąki pszennej
4 gotowane żółtka
2 surowe żółtka
łyżka soku cytrynowego
po 2 łyżki cykaty, kandyzowanej skórki pomarańczowej
15 dag suszonych śliwek
Utrzyj masło z 12 dag cukru pudru, dodaj 12 dag drobno posiekanych migdałów, mąkę, 1 żółtko i przetarte przez sitko gotowane żółtka. Zagnieć ciasto i na godzinę odstaw do lodówki, po czym rozwałkuj je, ułóż na natłuszczonej blasze, posmaruj żółtkiem i upiecz w temperaturze 175°C na złoty kolor. Ochłodzony mazurek posmaruj lukrem przygotowanym z pozostałego cukru pudru utartego z sokiem z cytryny i łyżką gorącej wody. Nim zastygnie, posyp bakaliami.
renatka83