Ciasteczka z kawałkami czekolady.doc

(74 KB) Pobierz
Ciasteczka z kawałkami czekolady

Ciasteczka z kawałkami czekolady

Składniki na 15 - 18 sztuk:

·         250 g gorzkiej czekolady, połamanej na małe kawałki (w porcjach 100 g + 100 g + 50 g)

·         100 g mlecznej czekolady, połamanej na małe kawałki

·         75 g jasnego cukru muscovado

·         85 g miękkiego masła

·         100 g masła orzechowego (typu 'crunchy')

·         1 jajko

·         pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

·         100 g mąki pszennej

·         1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

·         1/3 łyżeczki sody oczyszczonej

·         100 g dużych solonych fistaszków

W kąpieli wodnej rozpuścić 100 g połamanej gorzkiej czekolady. Wymieszać, wsypać do niej cukier, dodać masło, masło orzechowe, jajko, wanilię i dobrze wymieszać. Wsypać mąkę, sodę, proszek, połamaną mleczną czekoladę, kolejne 100 g połamanej gorzkiej czekolady i fistaszki. Wymieszać.

Na blachę wykładać porządną czubatą łyżkę masy, spłaszczyć lekko. Pomiędzy kolejnymi ciasteczkami zostawiać dużo miejsca. Mają być bardzo duże, a ponadto mocno się rozlewają na boki podczas pieczenia. Pozostałe 50 g czekolady powtykać w ciastka.

Piec około 10 - 12 minut w temperaturze 180ºC, aż na obrzeżach będą delikatnie ciemniejsze. Nie ściągać z blachy od razu (będą bardzo miękkie), poczekać aż stwardnieją, około 5 minut. Studzić na kratce.

Smacznego :)

Amerykańskie ciasteczka z kawałkami czekolady

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin