kuchnia_przepisy_mniammniam.pl_TORTY.pdf

(426 KB) Pobierz
Microsoft Word - TORTY wg szablonu.rtf
Torty
Opracowanie: Milunia
 
ABi
TORT Z BITĄ ŚMIETANĄ
Kupuję biszkopt ciemny firmy "Dahli". Powinien mieć datę ważności min. trzy
miesiące naprzód.
Kupuję śmietanę tortową 36% z Łowicza (opakowanie jest półlitrowe). Jeśli mam mały
biszkopt to wystarczy jedno, na duży potrzeba dwa opakowania.
Wrzucam śmietanę na 1-2 godziny do zamrażalnika. Po wyjęciu dodaję na każde
opakowanie 4-6 łyżeczek cukru i miksuję aż będzie sztywna.
Biszkopt wyjmuję z opakowania (jest już pokrojony). Wykładam pierwszy blat na talerz
i nasączam wodą z cytryną (stężenie wg własnego uznania). Przekładam śmietaną i
kładę następny blat i jeszcze raz. Na koniec cały tort obsmarowuję śmietaną. Na
wierzchu robię szprycą śmietanową kratkę i układam w szachownicę zielone winogrono
z granatem. Z resztą wszystko zależy od pory roku. Najlepiej tort robić dzień wcześniej
wtedy biszkopt jest idealnie nasączony. Tort jest bardzo delikatny można zjeść sporo
bez obawy, że jego słodycz "zmuli" po jednym kawałku. Trzymać w lodówce.
Dżemów, konfitur itp. nie stosuję do tego zestawu, bo nie przepadam. Może być
natomiast pokrojona w drobną kosteczkę brzoskwinia z puszki. Oczywiście oprócz
śmietany a nie zamiast.
2
14382471.014.png 14382471.015.png 14382471.016.png 14382471.001.png
Magda.z.Mediolanu
TORT BLACK FOREST
Biszkopt:
7 jajek, 250 gr. cukru, 60 gr. masła, 150 gr. maki, 50 gr. maki
ziemniaczanej, 50 gr. kakao
Nadzienie:
słoik wiśni w kompocie (450 gr. netto), 40 gr. cukru, pół laski cynamonu, 2
czubate łyżeczki maki ziemniaczanej, 3/4 lita śmietany kremówki, 60 gr.
cukru
Do nasączenia i dekoracji:
60 ml kirschu lub innej wiśniówki, 40 ml syropu z cukru, 150 gr.
półgorzkiej czekolady, cukier puder
Jajka ubić z cukrem w cieplej kąpieli wodnej aż masa lekko się zagrzeje. Wyjąć z wody
i ubijać nadal do schłodzenia. Roztopić masło. Mąkę przesiać, kakao, mąkę
ziemniaczaną, połączyć z ubitymi jajkami, dodawać powoli stopione masło, mieszać.
Piec w tortownicy wyłożonej pergaminem 30-35 minut w temp. 190 °C.
Na drugi dzień biszkopt rozkroić na trzy płaty. Wiśnie osączyć z kompotu. Szklankę
kompotu zagotować z cukrem (40 gr.) i cynamonem. Cynamon wyjąć, mąkę
ziemniaczaną rozprowadzić zimną wodą, zagęścić nią kompot. 16 wiśni odłożyć do
dekoracji, pozostałe zagotować w kompocie. Wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z 60
gr. cukru.
Pierwszy krążek biszkoptowy cienko posmarować śmietaną w postaci czterech kręgów
wyciskanych ze szprycy. W puste miejsca poukładać wiśnie z kompotu i znowu pokryć
warstwą śmietany. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu, docisnąć, nasączyć syropem
wymieszanym z kirschem lub wiśniówką. Pokryć śmietaną i wiśniami i znowu śmietaną
tak jak pierwszy. Przykryć trzecim kręgiem i nasączyć go. Wierzch i boki tortu
posmarować śmietaną.
Przygotować wiórki z czekolady. Albo zeskrobać je nożem, albo czekoladę rozpuścić,
wylać na marmurowy blat, poczekać aż zastygnie i zeskrobywać szpachelką. Włożyć do
lodówki żeby stwardniały. Posypać tort wiórkami, udekorować różyczkami z bitej
śmietany i wiśniami. Posypać cukrem pudrem.
Chcieliście, to macie! Roboty na dwa dni, a jedzenia na 5 minut...
3
14382471.002.png 14382471.003.png 14382471.004.png 14382471.005.png
choco
TORT CZARNY LAS
składniki ciasta:
10 dag gorzkiej czekolady, 1/2 kostki masła , 3/4 szklanki cukru, cukier
waniliowy, 5 jajek, 5 łyżek bułki tartej, 5 dag mielonych migdałów, 10
łyżek mąki, płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki masy:
słoik wiśni - kompot (375 g), laska wanilii, 2 goździki, 6 łyżek wiśniówki, 6
płatów białej żelatyny lub 2 łyżeczki takiej w proszku, 4 szklanki
kremówki, 3 cukry waniliowe, 4 łyżki wiórków czekoladowych do
posypania
Czekoladę posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej. Masło, cukier i cukier waniliowy ubić
na puszystą masę. Połączyć z utartymi żółtkami wymieszanymi z czekoladą.
Dodać mąkę, proszek do pieczenia, bułkę tartą i migdały. Białka ubić i połączyć z masą.
Piec w okrągłej formie wyłożonej pergaminem w temp. 180 st przez ok 25 minut.
Ostudzić i przekroić na 3 krążki.
Wiśnie odsączyć, sok zachować. 12 wiśni odłożyć do dekoracji.
Sok, wanilię i goździki zagotować, usunąć przyprawy.
Żelatynę namoczyć i rozpuścić w soku. Połowę galaretki odłożyć a resztę wymieszać z
wiśniami. Krążek biszkoptu skropić wiśniówką, nałożyć połowę galaretki i połowę
galaretki z wiśniami.
Kremówkę ubić z cukrem waniliowym.
1/3 śmietany położyć na masę wiśniową, nałożyć drugi krążek ciasta.
Postąpić jak poprzednio i nałożyć ostatni krążek ciasta.
Skropić go wiśniówką i pokryć pozostałą śmietaną.
Udekorować wiśniami i wiórkami czekoladowymi.
Odstawić do lodówki na 6 godzin.
4
14382471.006.png 14382471.007.png 14382471.008.png 14382471.009.png
Anerite
TORT Z CZARNEGO LASU
30 dkg cukru pudru, 6 białek, 15 dkg maki, 1 litr śmietany kremówki,
kieliszek wiśniówki, 50 dkg drylowanych, ugotowanych i odcedzonych
wiśni (proponuje z kompotu, może z konfitury) 10 dkg czekolady, 2
łyżeczki żelatyny.
Ubić sztywno białka dodając 17 dkg cukru pudru. Przesianą mąkę wymieszać z połową
roztopionej czekolady, roztopionej w pól szklanki wody na gładko, delikatnie
wymieszać z pianą i włożyć do wysmarowanej masłem formy. Piec 20 min., wyjąć po
ostudzeniu. W czasie pieczenia ubić połowę śmietany, dodać pozostały cukier i
wiśniówkę, następnie przygotowaną żelatynę (w proszku lub plastrach), ostudzoną i
resztę płynnej śmietany. Tort przekroić na 3 części, dolna część pokryć ¾ osączonych
wiśni i 1/3 masy śmietanowej. Przełożyć tortem i pokryć tak samo i przykryć ostatnim
krążkiem. Wierzch i boki posmarować resztą masy, przybrać wiśniami i skrobaną
czekoladą. Trzymać w lodowce 2 godz, przed podaniem. Smażone wiśnie z konfitury
jak najbardziej się nadają.
5
14382471.010.png 14382471.011.png 14382471.012.png 14382471.013.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin