Empanadas (pierogi) z kukurydzą i cebulą
Danie wegetariańskie: tak
Autor: Kulinarny Atlas Świata
Rodzaj dania: danie główne
Składniki:
- Ciasto:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag masła
- 1 łyżeczka soli
- woda
Farsz:
- 1 puszka kukurydzy
- 30 dag cebuli
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
Sposób przyrządzania:
Zagnieć ciasto z podanych składników, dodając tyle zimnej wody, aby miało odpowiednią konsystencję. Rozwałkuj do grubości 1/2 cm, wytnij kółka o średnicy 10cm. Zrób farsz: osącz kukurydzę, cebulę posiekaj i usmaż na maśle. Wymieszaj z kukurydzą, przypraw pieprzem i solą. Nadzienie układaj łyżeczką na krążkach ciasta. Składaj na pół i sklejaj jak pierogi. Gotowe empanadas ułóż na blasze wyścielonej pergaminem i upiecz w temp. 200°C.
sisi_b86