RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI.doc

(75 KB) Pobierz
RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI

RUSTYKALNA TARTA Z JABŁKAMI

 

 

Tarta jest bardzo krucha, delikatna, bardzo smaczna. Podobno zawsze się udaje ... Zamiast jabłek można dodać śliwek, posypać migdałami i mielonym imbirem. Warta wypróbowania :). Z przepisu Bajaderki.

 

Składniki na ciasto:

·         1 i 1/4 szklanki mąki

·         2 łyżki cukru

·         szczypta soli

·         3 łyżki lodowatej wody

·         pół kostki zimnego masła (125 g), pokrojonego w kawałki

 

Składniki na nadzienie:

·         4 duże jabłka, obrane, przekrojone na połówki, każda z połówek na 6 plasterków

·         6 łyżek cukru

·         1/3 łyżeczki mielonego cynamonu

·         1 łyżka mąki

·         2 łyżki rozpuszczonego masła

 

Ponadto:

·         1 roztrzepane jajko do posmarowania

·         4 łyżki dżemu morelowego

 

Mąkę wymieszać z cukrem i solą, dodać masło, 3 łyżki wody, połączyć. Ciasto uformować w kulę, zawinąć w folię i schładzać w lodówce przez godzinę czasu.

 

Przygotować nadzienie. 4 łyżki cukru wymieszać z cynamonem, posypać jabłka, wymieszać. Pozostałe 2 łyżki cukru wymieszać z mąką w małej miseczce. Schłodzone ciasto rozwałkować na kształt krążka o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą płaską blachę. (Ja rozwałkowuję zawsze ciasto na papierze, potem kładę odwrotnie na blaszce i usuwam papier - ciasto się nie łamie).

 

Rozwałkowane ciasto posypać mieszanką cukru i mąki, zostawiając 5 cm od brzegu na zawinięcie ciasta do środka. Wyłożyć jabłka, układając plasterek przy plasterku, zalać roztopionym masłem. Zawinąć 5 cm brzegi do środka. Nie trzeba się mocno starać by było równo - w tym cały urok tarty. Zawinięte brzegi posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem.

 

Piec w temperaturze 200°C przez około 40 minut, aż jabłka będę miekkie a ciasto złotawe. Dżem morelowy zagrzać w rondelku i posmarować nim jeszcze ciepłe jabłka. Tartę zostawić na blaszce do wystygnięcia, po czym przenieść na duży talerz.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin