1. 756g nasyconego w t = 200C roztworu glukozy poddano fermentacji mlekowej. Otrzymano 1,8061024cząsteczek kwasu mlekowego – roztwór nie wykazywał czynności optycznej. Rozpuszczalność glukozy R20 = 91g oraz gęstość roztworu glukozy d = 1,1g/dm3. Oblicz:
a) wydajność procesu fermentacji
b) liczbę otrzymanych moli enancjomerów kwasu mlekowego
c) stężenie CP i CM wyjściowego roztworu glukozy.
2. 0,3 mola pewnego cukru prostego poddano całkowitemu spalaniu i otrzymano 36,7 dm3 CO2 odmierzonego w T = 298 K i pod p = 1013hPa. Cukier ten nie odbarwia wody bromowej. Na podstawie powyższych informacji określ, do jakiej grupy cukrów prostych można go zaliczyć?
3. W mieszaninie racemicznej znajduje się 0,3 mola (+)-butan-2-olu. Oblicz, ile gramów formy lewoskrętnej butan-2-olu znajduje się w tej mieszaninie.
4. Oblicz CP glukozy, jeżeli w trakcie próby Trommera z próbki roztworu glukozy o masie 150g otrzymano 36g tlenku miedzi (I).
5. Rzutowy wzór Fischera rybozy wygląda następująco:
Podaj wzory pierścieniowe a i β rybozy.
Przy cukrach powtarzamy zagadnienia związane z rozpuszczalnością, CP i CM !
Edward91