Ciasto Mocca.docx

(40 KB) Pobierz

Ciasto Mocca

Ciasto Mocca


Biszkopt jasny:

·                      4 jajka

·                      0,75 szklanki mąki pszennej+1 łyżka

·                      0,5 szklanki cukru

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      szczypta soli

·                       

·                      Biszkopt ciemny:

·                      4 jajka

·                      0,75 szklanki mąki pszennej

·                      0,5 szklanki cukru

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      szczypta soli

·                      1-2 łyżki kakao

·                       

·                      1 opakowanie sernika na zimno Delecty +0,6 l mleka

·                      2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej (płaskie)

·                      10 płaskich łyżeczek cappuccino w proszku (ja użyłam śmietankowego, ale rumowe też powinno być dobre)

·                      10 dag suchego groszku ptysiowego

·                      1 czekolada gorzka

·                      5 dag masła

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni.Białka ubić mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, po czym stopniowo dosypywać cukier. Gdy wsypiemy cały cukier znów stopniowo dodajemy po 1 żółtku. Na koniec partiami wsypywać po troszku mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i wyłożyć na dużą (25*40) blachę , wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.25 minut. Biszkopt ciemny robimy identycznie, na koniec dodajemy tylko kakao. Obydwa blaty biszkoptowe studzimy. Zagotować szklankę mleka i gorącym (ale nie wrzącym), zalać kawę rozpuszczalną i cappuccino. Dobrze wymieszać , ostudzić i wstawić do lodówki. Pozostałe mleko także schłodzić. Zimne płyny (łącznie 0,6 l ) zmiksować z sernikiem na zimno Delecty przez 3-4 minuty, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na spód blachy wyłożyć jasne ciasto, rozsmarować pół sernika, powciskać groszek ptysiowy, z odstępem co 5 cm. Przykryć resztą masy serowej i przykryć ciastem ciemnym.Lekko docisnąć, aby warstwy skleiły się z sernikiem i wstawić do lodówki. Czekoladę pokruszyć i rozpuścić z masłem na małym ogniu.Gorącą wylać na ciasto i rozsmarować.Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni teflonowej i posypać ciasto. Schłodzić. Najlepiej przygotować dzień lub 2 dni wcześniej. Biszkopt będzie wilgotniejszy i ciasto smaczniejsze.

 

 

Tort orzechowo - kawowy

 

·                      CIASTO ORZECHOWE

·                      10 jajek

·                      10 łyżek cukru

·                      3 szklanki świeżo zmielonych orzechów włoskich

·                      2 czubate łyżki ciemnego kakao

·                      1 łyżka kawy mielonej

·                      2 płaskie łyżki proszku do pieczenia

·                      KREM KAWOWY

·                      3 jajka

·                      1/2 szklanki cukru

·                      1/2 szklanki wody

·                      2 łyżki kawy rozpuszczalnej

·                      3 kostki masła

·                      spirytus do smaku (może być brendy lub rum)

 

Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, kawę, kakao, proszek do pieczenia cały czas miksując. Na końcu dodać orzechy i delikatnie wymieszać.Ciasto wylać do dużej tortownicy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 1 godziny (najlepiej jest sprawdzić wykałaczką) w temperaturze 190 stopni C. Jajka ubić na parze z cukrem na puszystą masę i ostudzić. W 1/2 szklanki wody zaparzyć kawę rozpuszczalną i ostudzić (nie słodzić). W tym czasie utrzeć masło na pianę i powoli dodawać masę jajeczną, cały czas ucierać dalej. Potem stopniowo dodawać rozpuszczoną kawę, a na końcu stopniowo wlewać spirytus. Wszystko delikatnie wymieszać lub zmiksować na małych obrotach. Zimne ciasto orzechowe przekroić na trzy części, posmarować kremem kawowym. Można polać lukrem lub czekoladą i udekorować według uznania.

 

Tort orzechowy

 

 

 

Aromatyczny tort bez grama mąki, za to z mielonymi orzechami i kawowym kremem

 

 

 

 

 

 

 

 

składniki:

Ciasto:
12 jaj
25 dag cukru
30 dag zmielonych orzechów włoskich
2 łyżki bułki tartej
1 płaska łyżka drobno zmielonej naturalnej kawy
1 łyżka kakako
tłuszcz do wysmarowania formy
Krem:
2 kostki masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 żółtka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka spirytusu
kilka kropel rumu lub aromat rumowy
kilka całych orzechów do dekoracji

 

 

 

przyrządzanie:

Oddzielić białka od żółtek i żółtka utrzeć z cukrem na gładką, białą masę. Dodać zmielone drobno orzechy, przesianą przez gęste sito bułkę tartą, kakao , kawę. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie wymieszać z przygotowaną masą. Wylać na wysmarowaną tłuszczem tortownicę i piec przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Masło utrzeć z cukrem, dodać zółtka, spirytus, kawę i rum. Dokładnie wymieszać.
Ciasto wystudzić, ostrym nnożem o długim ostrzu przekroić na trzy tej samej wielkości krążki. Na jeden z nich nałożyć ok. 1/3 kremu i rozsmarować. Przykryć drugim i nałożyć kolejną część kremu. Nałożyc ostatni krążek i cienko rozsmarować krem po wierzchu i po bokach tortu. Udekorować orzechami i schłodzić w lodówce.

 

 

uwagi:

Zamiast kawy można użyć do kremu kakao.

 

tort orzechowy z kremem kawowym

Tort orzechowy ozdobiony kremem

Składniki: (na małą tortownicę średnicy 20 cm)
ciasto orzechowe: 150 g orzechów włoskich, 3 czubate łyżki bułki tartej, 5 jajek, 3/4 szklanki cukru, łyżeczka proszku do pieczenia

masa kawowa: 3 jajka, szklanka cukru, cukier waniliowy, 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej, 250 g masła ekstra (82% tłuszczu).
poncz: szklanka mocnej, wystudzonej herbaty najlepiej erl grey, 1/3 fiolki esencji rumowej, 25-50g spirytusu (trzeba przemyśleć, czy tort będą jadły dzieci)

Przepis na ciasto orzechowe: Orzechy mielimy w maszynce do mielenia orzechów na puszyste wiórki.Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier a potem po jednym żółtku. Zmielone orzechy, bułkę tartą, proszek do pieczenia mieszamy dokładnie, wsypujemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy. Wykładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy około pół godziny w piekarniku o temperaturze 180 stopni. Ciasto jest upieczone jak zaczyna odstawać od brzegów tortownicy

Przepis na masę kawową:
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubijamy na parze przez 10 minut. Po około 3 minutach ubijania dod kawę rozpuszczalną i ubijać dalej. Zdjąć z garnka i jeszcze ubijać studząc. Masło musimy na długo przed rozpoczęciem pracy przy torcie wyjąć z lodówki. Musi być miękkie. Wkładamy je do misy miksera i rozcieramy na gładką masę pałkami do ubijania piany. Ubite z kawą jaja dodajemy porcjami delikatnie miksując na najwolniejszych obrotach miksera.
Wystudzone ciasto kroimy na trzy plastry. Zwilżamy ponczem i smarujemy masą.  Resztę masy używamy do dekoracji.
Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin