Miodownik orzechowy z kremem.doc

(85 KB) Pobierz
Miodownik orzechowy z kremem

Miodownik orzechowy z kremem

 

Składniki

·         CIASTO:

·         4 szklanki mąki,

·         1 szklanka cukru,

·         1 łyżeczka sody,

·         3/4 kostki margaryny,

·         3-4 łyżki miodu,

·         3 jajka.

·          

·          MASA ORZECHOWA:    

·         25 dag orzechów włoskich,

·         2 łyżki cukru,

·         1/2 kostki margaryny,

·         2 łyżki miodu.

·          

·         KREM:

   ·  1 l mleka

    ·  1 szklanka kaszy manny,

    ·  1 szklanka cukru pudru,

    ·  1  margaryna,

    ·  10 dag zmielonych migdałów lub orzechów.

 

·         DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI.

 

CIASTO:
Podgrzać miód, aż się rozpuści, zostawić do ostygnięcia. Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier, sodę, jajka i miód. Zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części, rozwałkować i piec kolejno na blasze (najlepiej na papierze do pieczenia) w temperaturze 180 stopni 15 minut. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec. Upieczone placki na drugi dzień przełożyć kremem z kaszy manny i dżemem z czarnej porzeczki: ciasto, krem, ciasto, dżem, ciasto, krem, ciasto orzechowe. Na następny dzień ciasto stanie się miękkie i będzie rozpływać się w ustach.
 

MASA ORZECHOWA:
Rozpuścić margarynę z cukrem i miodem, dodać rozdrobnione orzechy.
 

KREM:
Zagotować litr mleka, wsypać kaszę mannę i mieszać, aż zgęstnieje. Utrzeć margarynę z cukrem pudrem, stopniowo dodawać ostudzoną kaszę. Do utartej masy dodać zmielone orzechy lub migdały. Smacznego!

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin