Ratatouille owocowo-grzybowe.doc

(1 KB) Pobierz

przygotowanie - 15 minut

duszenie - 20 minut

porcja - 155 kalorii

dla 4 osób:

100 g cukinii lub kabaczka,

żółta lub czerwona papryka,

2 pomidory,

3 jabłka,

200 g grzybów,

2 łyżki sosu sojowego,

ząbek czosnku,

3 łyżki oleju,

por, sól, pieprz,

2 łyżki posiekanego koperku lub natki

1/4 szklanki wina

Por i paprykę oczyścić, umyć. Por pokroić w krążki, paprykę na kwadraciki. Pomidory i cukinię umyć. Pomidory pokroić w kawałki, cukinię razem ze skórką - na cienkie plasterki.

Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki. Grzyby oczyścić, opłukać, większe pokroić. Czosnek obrać, posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Olej rozgrzać w rondlu, wrzucić czosnek, przesmażyć. Dodać por, smażyć przez 2-3 minuty.Dołożyć jabłka i grzyby, przesmażyć.

Paprykę i cukinię wrzucić do rondla, dusić, mieszając około 15 minut.

Dodać pomidory, zieleninę i sos sojowy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Wino wlać do potrawy, dusić jeszcze około 5 minut.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin