SKŁADNIKI:
Ciasto:
30 dag mąki pszennej
15 dag masła
1 jajko
2-3 łyżki słodkiej śmietany 18-proc.
sól
oraz:
50 dag średnich lub dużych rydzów
1 łyżka sklarowanego masła lub dobrej margaryny
pieprz
4-5 posiekanych orzechów włoskich
SPOSÓB WYKONANIA:
Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtko rozkłócone ze śmietaną i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut. Rydze oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij kapelusze, a nóżki drobniutko posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle. Następnie wymieszaj je z orzechami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku około 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości grzybów). Na środku placków ułóż rydzowe kapelusze, a na nich - porcje nadzienia. Rogi ciasta posklejaj nad kapeluszami. Posmaruj ciasto białkiem, wstaw do piekarnika upiecz na złoty kolor w temp. 200°C. Podawaj same lub jako dodatek do czystych zup albo warzywnych napojów.
WYBCZ