Rydze w kruchym cieście .doc

(1 KB) Pobierz

 

 

SKŁADNIKI:

 

Ciasto:

30 dag mąki pszennej

15 dag masła

1 jajko

2-3 łyżki słodkiej śmietany 18-proc.

sól

 

oraz:

50 dag średnich lub dużych rydzów

1 łyżka sklarowanego masła lub dobrej margaryny

pieprz

sól

4-5 posiekanych orzechów włoskich

 

 

SPOSÓB WYKONANIA:

 

Mąkę posiekaj z masłem. Dodaj żółtko rozkłócone ze śmietaną i szczyptę soli, szybko zagnieć ciasto. Owiń je folią i włóż do lodówki na co najmniej 15 minut. Rydze oczyść, umyj, osusz papierowym ręcznikiem. Odetnij kapelusze, a nóżki drobniutko posiekaj i podsmaż na rozgrzanym na patelni maśle. Następnie wymieszaj je z orzechami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Schłodzone ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj, pokrój na kwadraty o boku około 10 cm (wielkość kwadratów zależy od wielkości grzybów). Na środku placków ułóż rydzowe kapelusze, a na nich - porcje nadzienia. Rogi ciasta posklejaj nad kapeluszami. Posmaruj ciasto białkiem, wstaw do piekarnika upiecz na złoty kolor w temp. 200°C. Podawaj same lub jako dodatek do czystych zup albo warzywnych napojów.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin