Makaron z sosem homarowym .doc

(1 KB) Pobierz

SKŁADNIKI: • 1 ugotowany homar • 1 cebula • 250 ml słodkiej śmietanki • 2 ząbki czosnku • 1 ostra papryczka • 2 jaja • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego • 100 ml białego wina • 50 g mąki pszennej • 150 g maki semoliny • 1 świeża kolendra • woda do konsystencji • sól, pieprz, oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZANIA: Ugotowanego homara tniemy na pół, wyjmujemy mięso z ogona i szczypiec. Resztę miażdżymy w moździerzu. Do nagrzanego rondla z oliwą wrzucamy marchewkę pokrojoną w półplastry, przesmażamy, dorzucamy cebulę pokrojoną w kostkę i zgnieciony czosnek. Kiedy warzywa się zeszklą dodajemy zmiażdżone resztki homara i białe wino; dusimy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i śmietankę. Gotowy sos przecedzamy przez sito. Semolinę i mąkę pszenną przesypujemy do miski, dodajemy jaja, sól do smaku i wodę do konsystencji, mieszamy dokładnie składniki. Przekładamy na posypaną mąką deskę, wyrabiamy ręką aż składniki dokładnie się połączą, wałkujemy na płaty grubości 2 mm. Przesypujemy mąką i zwijamy płat ciasta w rulon; kroimy w grube paski grubości 2– 4 cm. Tak zrobiony makaron papardelle gotujemy w osolonym wrzątku 3– 5 minut. Odcedzony makaron przekładamy do sosu i dokładnie mieszamy.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin