Zupa jarzynowa na ostro .doc

(1 KB) Pobierz

Produkty:

 

500 g pomidorów

50 g bobu (może być mrożony)

1 mała cebula

1 marchewka

1 duży ziemniak

1 cukinia

3 łyżki zielonego groszku

2 łyżeczki oliwy z oliwek

1 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczki białego pieprzu

1 łyżeczki cayenne

kilka ziaren kolendry

1 łyżka pasty pomidorowej

sól, pieprz, gałązka świeżej kolendry do przybrania

 

Wykonanie:

 

Jarzyny - oprócz pomidorów - obrać, umyć i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę, cayenne i cynamon. Smażyć przez dwie minuty. Wlać litr wody i zagotować. Dodać ziemniak, zielony groszek, marchewkę i cukinię. Gotować przez ok. 30 minut. W drugim garnku ugotować na półtwardo bób. Odcedzić, wystudzić i następnie obrać. Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórek, usunąć gniazda nasienne i przetrzeć przez sito. Dodać do zupy razem z pastą pomidorową, bobem i gotować jeszcze przez ok. 10  minut.  Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem zupę udekorować gałązką kolendry

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin