INSTRUKCJA BEZPIECZEŃSTWA I HIGIENY PRACY DLA OBSŁUGI KRAJALNICY PIECZYWA WARUNKI DOPUSZCZENIA PRACOWNIKA DO PRACY - ukończone 18 lat - ukończona co najmniej szkołę zawodową w danej specjalności lub inne uprawnienia do wykonywania zawodu - przejście odpowiedniego instruktażu zawodowego, zapoznanie się z instrukcją obsługi, przeszkolenie bhp - stan zdrowia odpowiedni do wykonywanej pracy potwierdzony świadectwem wydanym przez uprawnionego lekarza - ubrany w odzież roboczą przewidzianą dla danego stanowiska w zakładowej tabeli norm odzieży roboczej CZYNNOŚCI PRZED ROZPOCZĘCIEM PRACY - przy obsłudze maszyn z ruchomymi elementami nie można pracować w odzieży z luźnymi (zwisającymi) częściami jak np. luźno zakończone rękawy, krawaty, szaliki, poły, oraz bez nakryć głowy okrywających włosy - przygotować urządzenia pomocnicze do składowania pokrojonego chleba i okruchów - zaplanować kolejność wykonywania poszczególnych czynności - przygotować chleb do krojenia ustawiając go w sposób zapewniający maksymalne bezpieczeństwo przy zachowaniu granic stanowiska roboczego - sprawdzić stan techniczny urządzeń mechanicznych, oświetlenia stanowiska i stan instalacji elektrycznej (zerowania) - próbnie uruchomić krajalnicę i sprawdzić jakość jej działania przez podniesienie do oporu ramy, podniesienie do oporu dźwigni - przygotować niezbędne pomoce warsztatowe, zmiotki, - przyłączyć maszynę do sieci, ustawić wyłącznik w poz.I ZASADY I SPOSOBY BEZPIECZNEGO WYKONYWANIA PRACY NIE WOLNO: - na stanowisku pracy przechowywać surowców, gotowych wyrobów, materiałów pomocniczych i odpadów w ilościach większych od wynikających z potrzeb technologicznych, umożliwiających utrzymanie ciągłości pracy na danej zmianie - maszyn będących w ruchu: naprawiać, czyścić, smarować, regulować (z wyjątkiem przewidzianych w DTR) - maszyn będących w ruchu pozostawiać bez obsługi lub nadzoru (chyba że dopuszcza to DTR) - ręcznie zakładać i zrzucać pasy pędne, liny i taśmy - wznawiać pracę maszyny lub urządzenia bez usunięcia uszkodzenia - zdejmować osłony i zabezpieczenia z obsługiwanych maszyn i narzędzi - dociskać ramę nożową w czasie pracy dla przyspieszenia krojenia - dociskać grzebienie, odginać je, opierać się o nie (uszkodzi się noże) - wkładać przedmioty pomiędzy grzebienie i noże w celu dociśnięcia lub przesunięcia pieczywa podczas krojenia - dokonywać napraw lub regulacji przy włączonej maszynie do sieci elektrycznej NAKAZUJE SIĘ: - sukcesywnie usuwać odpady - przyłączenie maszyny do źródła energii nie powinno stanowić zagrożenia dla obsługi - pasy pędne, liny i taśmy pędne mogą być napinane, naprawiane łączone, skracane i smarowane po unieruchomieniu maszyny - ręczne przemieszczanie i przewożenie ciężarów o masie przekraczającej ustalone normy jest niedopuszczalne - podczas wykonywania pracy zwracać uwagę tylko na wykonywane czynności, uwzględniając warunki bezpiecznej pracy dla siebie i otoczenia - zachowywać prawidłową pozycję ciała przy wykonywaniu pracy - przy wykonywaniu prac na krajalnicy, zapoznać się z instrukcją obsługi - utrzymywać właściwe jednakowe napięcie noży - zachować należytą ostrożność - zapewnić dobre oświetlenie CZYNNOŚCI PO ZAKOŃCZENIU PRACY - odłożyć pokrojony chleb i odpady na wyznaczone miejsce - uporządkować stanowisko pracy oraz narzędzia i sprzęt ochronny, oczyścić noże zachowując szczególną ostrożność, usunąć okruchy z powierzchni maszyny i z szuflady - wyłączyć maszynę- urządzenie wyłącznikiem (głównym) -wyłącznik w poz. O ZASADY POSTĘPOWANIA W SYTUACJACH AWARYJNYCH - o wadach i / lub uszkodzeniach maszyny należy niezwłocznie zawiadomić przełożonego - maszyny, których uszkodzenie stwierdzono w czasie pracy, powinny być niezwłocznie zatrzymane i odłączone od zasilania - bezwzględnie udzielić pierwszej pomocy poszkodowanym - w razie awarii maszyny stwarzającej zagrożenie dla otoczenia należy zastosować zrozumiałą i dostrzegalną sygnalizację ostrzegawczą i alarmową - każdy zaistniały wypadek przy pracy zgłaszać swojemu przełożonemu, a stanowisko pracy pozostawić w takim stanie, w jakim nastąpił wypadek UWAGI - narzędzia i urządzenia o napędzie mechanicznym podlegają okresowym przeglądom i badaniom na skuteczność zerowania Na podstawie art. 210 K.P. pracownik ma prawo- w razie gdy warunki pracy nie odpowiadają przepisom bhp i stwarzają bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia lub życia pracownika lub gdy wykonywana przez niego praca grozi takim niebezpieczeństwem innym osobom - powstrzymać się od wykonywanej pracy, zawiadamiając o tym niezwłocznie przełożonego.
ajerkiewicz