PLEŚNIAK.docx

(13 KB) Pobierz

PLEŚNIAK

Składniki :

  • 1 Maryna
  • ¼ szklanki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • Wszystkie składniki dobrze wyrobić

Przygotowanie :

Zrobić jedna więlkszą kulę , a drugą i trzecia mniejszą ( druga i trzecia takie same ) . J Do trzeciej kuli wrobić dwie kuleczki KAKAO . Dno blachy zakrywamy pierwszą kulą i smarujemy powidłami . Następnie skubiomy lub trzemy na tarce od dużych oczkach ( schłodzoną ) . Z 4 białek ubić pianę i dodać ¾ szklanki cukru i ubić jeszcze raz do rozpuszczenia cukru . Następnie zalewamy białkiem warstwę kakaową i na to skubiemy drugą kulę lub trzemy . Gotowy placek pieczemy około 45 do 60 minut .

NA koniec po upieczenii posypać cukrem pudrem .

Zamiast powideł można użyć startych jabłek lub innych owoców surowych .

Przygotowując ciasto na dużą blachę użyć po dwójną dawkę składników . J

Zgłoś jeśli naruszono regulamin