gotowe.doc

(77 KB) Pobierz
Sałatka z tuńczyka i ryżu

Sałatka z tuńczyka i ryżu

 

1 puszka tuńczyka w oleju
1 woreczek ryżu (½ szklanki)
1 puszka kukurydzy
25 dag ogórków konserwowych (3-4 sztuki)
1 cebula
majonez
sól
pieprz

 

Kolorowa sałatka z tuńczykiem

 

25 dag kolorowego makaronu
1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka)
5 jajek
1 puszka tuńczyka
25 dag ogórków konserwowych
majonez
papryka chili w proszku
sól
pieprz

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Sałatkę meksykańską osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć, dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku papryką chili, solą i pieprzem.

Sałatka z tuńczyka

2 puszki tuńczyka sałatkowego
10 jajek
duży słoik majonezu
20 dag sera żółtego
2 średnie cebule
przyprawy

Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Białka i cebulę pokroić w kostkę. Ser potrzeć na grubej tarce. Wykładać do miski warstwami (przyprawiać do smaku): 1/3 część białek, ½ część cebuli, ½ część tuńczyka, majonez, ½ część sera, 1/3 część białek, ½ część cebuli, ½ część tuńczyka, majonezu, ½ część sera, 1/3 część białek, majonezu. Posypać pokruszonymi żółtkami jajek.

Sałatka z tuńczyka i ogórków kiszonych

puszka tuńczyka
4 ogórki kiszone
2 torebki ryżu
4 jajka
puszka kukurydzy
majonez
sól
pieprz

Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawy i wymieszać.

Warstwowa sałatka z tuńczyka

1 puszka tuńczyka
5 jajek
1 średnia cebula (8 dag)
5 dag masła
15 dag żółtego sera
majonez
sól
pieprz

Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce od małych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Masło zamrozić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przygotowane składniki układać warstwami w następującej kolejności: białka, połowa żółtego sera, 2-3 łyżki majonezu, cebula, tuńczyk, masło (zamrożone należy zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio na tuńczyka), resztę żółtego sera, 2-3 łyżki majonezu i żółtka. Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć. Schłodzić w lodówce. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.

Sałatka kaszubska

3 woreczki ryżu
4 jajka
10 dag żółtego sera
20 dag ogórków konserwowych
1 jabłko
ok. 12 łyżek majonezu
sól
pieprz
słodka mielona papryka
szczypiorek

Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać około 9 łyżek majonezu i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do przezroczystej miski. Wierzch sałatki wyrównać i posmarować pozostałym majonezem. Następnie posypać słodką mieloną papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.

 

Pomarańczowa pekinka

½ kapusty pekińskiej (ok. 70 dag)
2 pomidory
½ czerwonej papryki
1-2 łyżki ketchupu
sól
pieprz

Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w dużą kostkę i wraz sokiem dodać do kapusty pekińskiej. Czerwoną paprykę pokroić w paski i dodać do kapusty. Posolić, wymieszać i zostawić na około 10 minut. Następnie dodać ketchup i pieprz do smaku. Wymieszać. Podawać do kiełbaski z grilla lub jako dodatek obiadowy.

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM

1 puszka tuńczyka w sosie własnym

2 duże ogórki kiszone

1 puszka kukurydzy

6 jaj ugotowanych na twardo

nać zielonej pietruszki

majonez

musztarda

sól, pieprz

 

Jaja ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Tuńczyka wyciągnąć z puszki rozdrobnić wrzucić do salaterki z jajami, kukurydzę odcedzić i również wrzucić do salaterki. Ogórki pokroić w kosteczkę najlepiej taką drobną i dodać do składników sałatki. Pietruszkę drobno posiekać ilość zależy od gustu ja lubię dużo i dodać ja do sałatki. Dać majonez i ze 2 łyżeczki z czubkiem musztardy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tą sałatką można nadziewać makaron typu duże muszle i serwować jako przystawkę

 

SAŁATKA Z ZUPKI CHIŃSKIEJ

 

1 kapusta pekińska
2 zupki chińskie
25 dkg kiełbasy ( np. śląskiej )
1 puszka kukurydzy
1 słoik konserwowej papryki
 6 ogórków konserwowych
 1 mały słoik majonezu

 

Kapustę poszatkować. Makaron z zupki rozkruszyć. Kiełbasę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, dodać przyprawę z zupki i majonez. Wymieszać i odstawić na dwie godziny. Ponownie wymieszać.

 

 

SAŁATKA Z ZUPEK CHIŃSKICH 2

 

2 zupki chińskie
1 ogórek
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy majonez

 

Pokruszyć makaron z zupek ,dodać ogórka pokrojonego w pół talarki ,fasolę i kukurydzę .Dodać przyprawy z zupek (oprócz oleju) i dużo majonezu. Wszystko razem wymieszać.

 

SAŁATKA Z MAKARONEM W KSZTAŁCIE RYŻU

 

·         250 g makaronu w kształcie ryżu

·         1 ogórek

·         pomidor

·         szczypiorek

·         puszka kukurydzy

·         1 czerwona papryka

·         pęczek rzodkiewki

·         kilka łyżek majonezu

·         sól

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w kostkę. Kukurydze osączamy z zalewy. Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę lub trzemy. Makaron odcedzamy i mieszamy z pokrojonymi warzywami, dajemy kukurydzę, dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko delikatnie mieszamy.

SAŁATKA Z MAKRELI

2 MAKRELE
2 JAJKA
30 DAG SERA ŻÓŁTEGO
MAJONEZ KIELECKI
PIEPRZ, SÓL

MAKRELE OBRAC ZE SKÓRKI POSZATKOWAC , UŁÓŻYĆ NA SAMYM DNIE MISECZKI.POSMAROWAĆ WARSTWĄ MAJONEZU.POSZATKOWAĆ BIAŁKO Z JAJEK, UŁÓŻYĆ NA MAJONEZIE POSOLIĆ TROSZKE I POPIEPRZYĆ NAŁOŻYĆ KOLEJNĄ WARSTWE MAJONEZU.ŻÓŁTKA POSZATKOWAC UŁOŻYĆ NA MAJONEZIE PRZYKRYĆ MAJONEZEM. NA SAMEJ GÓRZE ZETRZEĆ NA TARCE SER ŻÓŁTY I POSYPAĆ OBFICIE MAJONEZ.

Sałata po grecku

-pół sałaty lodowej
-1/3 papryki czerwonej
-5 rzodkiewek
-pomidor
-1/3 opakowania sera feta (w kartoniku)
-sos grecki lub śródziemnomorski Knorr

Sałatę rwiemy, paprykę kroimy na małe paseczki, pomidora i ser w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Wszystko mieszamy i polewamy przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu sosem:)

Śledź po Japońsku

 

·         7-8 płatów śledzi solonych (lub wiaderko ze sklepu)

·         1 puszka groszku konserwowego

·         1 słoik ogórków konserwowych (lub grzybki marynowane)

·         10 jajek

·         majonez, sól pieprz, woda z ogórków

Śledzie wymoczyć w wodzie ale nie za długo żeby nie straciły za dużo soli i pokroić je w paski lub w większą kostkę jak kto chce. Ogórki pokroić w kostkę, dodać groszek z puszki po odlaniu wody. Jajka ugotować na twardo, pokroić na większe części-dodać do reszty. Wszystko zaprawić majonezem wymieszanym z wodą z ogórków.(Majonez i wodę mieszam ze wszystkimi składnikami już w salaterce. Składniki powinny być zanurzone w majonezie dlatego ilość majonezu to indywidualna sprawa (moje śledzie raczej pływają w majonezie) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wody z ogórków nie wylewać ponieważ po przejściu się składników może być mało kwaśna wtedy dolewamy wodę. 
(ja na pół dużego majonezu pomorskiego wlewam większą połowę wody z ogórków)
Można także dodać puszkę kukurydzy.

Tuńczyk po meksykańsku

4 ugotowane ziemniaki
1 puszka groszku
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
2 puszki tuńczyka w sosie własnym
1 por
3 jajka ugotowane na twardo
ogórki konserwowe
majonez, musztarda, sól, pieprz

Ziemniaki pokroić w kostkę,  por i ogórek konserwowy również. Dodać fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z musztardą i majonezem.

Tuńczyk pod chmurką

2 puszki tuńczyka w oleju
1 cebula
6 jaj
ser żółty
majonez

Jaja gotujemy. Cebule, białko, żółtko kroimy w kosteczkę (wszystko oddzielnie nie łączymy).Układamy w naczyniu warstwowo: białko, tuńczyk, majonez, cebula, ser żółty, tuńczyk, majonez, żółtko. W środek troche pieprzu ewentualnie jak ktoś woli ostrzejszy smak.

Tuńczyk z jajkiem i makaronem – sałatka

1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka kukurydzy
1 jabłko
3 małe jajka (2 średnie)
1 porcja makaronu (spagetti pokrojone może być inny makaron, ja robiłam z resztką z poprzedniego obiadu...)
garstka ziaren słonecznika do chrupania
pół małej cebuli
2 łyżki dobrej musztardy (nie za słonej)
ok. 4 łyżek majonezu
sól, pieprz do smaku

Jaja ugotować na twardo. Obrać. W misce umieścić pokrojone drobno: jabłko (wcześniej umyte i obrane ze skórki), jaja, odsączoną kukurydzę i tuńczyka, pokrojony makaron, cebulę oraz ziarenka. Musztardę, majonez i przyprawy wymieszać na gładki sos. Dodać do sałatki. Wymieszać. Odstawić do lodówki aby składniki "przeszły sobą" lub od razu konsumować. Smacznego!

Warstwowa sałatka z tuńczykiem

Warstwy od dołu: 

 - białko ( z pięciu ugotowanych jajek) starte na grubych oczkach
- ser żółty starty na gr. oczkach
- tuńczyk ( 1 puszka w sosie własnym kawałki)
- por w krążki
- majonez
- kukurydza
- majonez
- żółtko ( starte na drobnych oczkach)
- zielenina wg uznania pokrojona dla ozdoby

 

Kurczak po grecku

 

1filet z kurczaka
 3 jajka
3 cebule
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
przyprawa do kurczaka
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

 

Mięso i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać sól, pieprz, przyprawy, żółtka razem wymieszać i zostawić na 10 - 15 min.
Ubić białka. Do mięsa dodać mąkę i pianę lekko wymieszać. Kłaść łyżką lub małą chochelką na rozgrzany tłuszcz.

Chlebki pita z nadzieniem

chlebki pita:
375g mąki pszennej
40g drożdży
1,5 łyżki oleju
sól

nadzienie mięsne:
1,5 piersi z kurczaka
przyprawa do drobiu
olej do smażenia

nadzienie warzywne:
kilka listków kapusty pekińskiej
pomidor
ogórek                                                                
cebula
papryka

sos:                                                                             
majonez
ketchup
śmietana
czosnek granulowany

chlebki pita:
Do miski wlać 220ml letniej wody, rozkruszyć i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, olej i sól, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo, ż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.
Gdy ciasto już wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min.Po tym czasie placuszki odwracamy, spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.
Piec ok.8min. w temp.220ºC

nadzienie mięsne:
Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą i podsmażamy na oleju.

nadzienie warzywne:
Wszystkie składniki kroimy i wsypujemy do miseczki.

sos:
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą....

Zgłoś jeśli naruszono regulamin