Sałatka z tuńczyka i ryżu
1 puszka tuńczyka w oleju 1 woreczek ryżu (½ szklanki) 1 puszka kukurydzy 25 dag ogórków konserwowych (3-4 sztuki) 1 cebula majonez sól pieprz
25 dag kolorowego makaronu 1 puszka sałatki meksykańskiej (kukurydza, groszek, papryka) 5 jajek 1 puszka tuńczyka 25 dag ogórków konserwowych majonez papryka chili w proszku sól pieprz
Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu i ostudzić. Sałatkę meksykańską osączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Wszystkie składniki razem połączyć, dodać majonez i wymieszać. Przyprawić do smaku papryką chili, solą i pieprzem.
Sałatka z tuńczyka
2 puszki tuńczyka sałatkowego 10 jajek duży słoik majonezu 20 dag sera żółtego 2 średnie cebule przyprawy
Jajka ugotować na twardo. Oddzielić białka od żółtek. Białka i cebulę pokroić w kostkę. Ser potrzeć na grubej tarce. Wykładać do miski warstwami (przyprawiać do smaku): 1/3 część białek, ½ część cebuli, ½ część tuńczyka, majonez, ½ część sera, 1/3 część białek, ½ część cebuli, ½ część tuńczyka, majonezu, ½ część sera, 1/3 część białek, majonezu. Posypać pokruszonymi żółtkami jajek.
Sałatka z tuńczyka i ogórków kiszonych
puszka tuńczyka 4 ogórki kiszone 2 torebki ryżu 4 jajka puszka kukurydzy majonez sól pieprz
Tuńczyka osączyć z zalewy i rozdrobnić widelcem. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Kukurydzę osączyć z zalewy. Wszystkie składniki razem połączyć. Dodać majonez, przyprawy i wymieszać.
Warstwowa sałatka z tuńczyka
1 puszka tuńczyka 5 jajek 1 średnia cebula (8 dag) 5 dag masła 15 dag żółtego sera majonez sól pieprz
Tuńczyka odsączyć z zalewy. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i oddzielić białka od żółtek. Białka i żółtka zetrzeć osobno na tarce od małych oczkach. Cebule pokroić w kostkę. Masło zamrozić. Żółty ser zetrzeć na tarce o małych oczkach. Przygotowane składniki układać warstwami w następującej kolejności: białka, połowa żółtego sera, 2-3 łyżki majonezu, cebula, tuńczyk, masło (zamrożone należy zetrzeć na tarce o małych oczkach bezpośrednio na tuńczyka), resztę żółtego sera, 2-3 łyżki majonezu i żółtka. Każdą warstwę majonezu posolić i popieprzyć. Schłodzić w lodówce. Sałatka jest najlepsza na drugi dzień.
Sałatka kaszubska
3 woreczki ryżu 4 jajka 10 dag żółtego sera 20 dag ogórków konserwowych 1 jabłko ok. 12 łyżek majonezu sól pieprz słodka mielona papryka szczypiorek
Ryż ugotować w osolonej wodzie i ostudzić. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w kostkę. Żółty ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ogórki konserwowe i jabłko pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Dodać około 9 łyżek majonezu i wymieszać. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Sałatkę wyłożyć do przezroczystej miski. Wierzch sałatki wyrównać i posmarować pozostałym majonezem. Następnie posypać słodką mieloną papryką i pokrojonym szczypiorkiem. Schłodzić w lodówce.
Pomarańczowa pekinka
½ kapusty pekińskiej (ok. 70 dag) 2 pomidory ½ czerwonej papryki 1-2 łyżki ketchupu sól pieprz
Kapustę pekińską pokroić. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Następnie pokroić je w dużą kostkę i wraz sokiem dodać do kapusty pekińskiej. Czerwoną paprykę pokroić w paski i dodać do kapusty. Posolić, wymieszać i zostawić na około 10 minut. Następnie dodać ketchup i pieprz do smaku. Wymieszać. Podawać do kiełbaski z grilla lub jako dodatek obiadowy.
SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
2 duże ogórki kiszone
1 puszka kukurydzy
6 jaj ugotowanych na twardo
nać zielonej pietruszki
majonez
musztarda
sól, pieprz
Jaja ugotować na twardo. Następnie obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Tuńczyka wyciągnąć z puszki rozdrobnić wrzucić do salaterki z jajami, kukurydzę odcedzić i również wrzucić do salaterki. Ogórki pokroić w kosteczkę najlepiej taką drobną i dodać do składników sałatki. Pietruszkę drobno posiekać ilość zależy od gustu ja lubię dużo i dodać ja do sałatki. Dać majonez i ze 2 łyżeczki z czubkiem musztardy. Wszystko razem dobrze wymieszać. Tą sałatką można nadziewać makaron typu duże muszle i serwować jako przystawkę
1 kapusta pekińska2 zupki chińskie25 dkg kiełbasy ( np. śląskiej )1 puszka kukurydzy1 słoik konserwowej papryki 6 ogórków konserwowych 1 mały słoik majonezu
Kapustę poszatkować. Makaron z zupki rozkruszyć. Kiełbasę, paprykę i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki połaczyć ze sobą, dodać przyprawę z zupki i majonez. Wymieszać i odstawić na dwie godziny. Ponownie wymieszać.
2 zupki chińskie1 ogórek 1 puszka czerwonej fasoli1 puszka kukurydzy majonez
Pokruszyć makaron z zupek ,dodać ogórka pokrojonego w pół talarki ,fasolę i kukurydzę .Dodać przyprawy z zupek (oprócz oleju) i dużo majonezu. Wszystko razem wymieszać.
· 250 g makaronu w kształcie ryżu
· 1 ogórek
· pomidor
· szczypiorek
· puszka kukurydzy
· 1 czerwona papryka
· pęczek rzodkiewki
· kilka łyżek majonezu
· sól
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w kostkę. Kukurydze osączamy z zalewy. Ogórka, rzodkiewkę i paprykę kroimy w drobną kostkę lub trzemy. Makaron odcedzamy i mieszamy z pokrojonymi warzywami, dajemy kukurydzę, dodajemy majonez i przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko delikatnie mieszamy.
2 MAKRELE2 JAJKA30 DAG SERA ŻÓŁTEGOMAJONEZ KIELECKIPIEPRZ, SÓL
MAKRELE OBRAC ZE SKÓRKI POSZATKOWAC , UŁÓŻYĆ NA SAMYM DNIE MISECZKI.POSMAROWAĆ WARSTWĄ MAJONEZU.POSZATKOWAĆ BIAŁKO Z JAJEK, UŁÓŻYĆ NA MAJONEZIE POSOLIĆ TROSZKE I POPIEPRZYĆ NAŁOŻYĆ KOLEJNĄ WARSTWE MAJONEZU.ŻÓŁTKA POSZATKOWAC UŁOŻYĆ NA MAJONEZIE PRZYKRYĆ MAJONEZEM. NA SAMEJ GÓRZE ZETRZEĆ NA TARCE SER ŻÓŁTY I POSYPAĆ OBFICIE MAJONEZ.
-pół sałaty lodowej-1/3 papryki czerwonej-5 rzodkiewek-pomidor-1/3 opakowania sera feta (w kartoniku)-sos grecki lub śródziemnomorski Knorr
Sałatę rwiemy, paprykę kroimy na małe paseczki, pomidora i ser w kostkę, rzodkiewkę w półplasterki. Wszystko mieszamy i polewamy przygotowanym zgodnie z instrukcją na opakowaniu sosem:)
Śledź po Japońsku
· 7-8 płatów śledzi solonych (lub wiaderko ze sklepu)
· 1 puszka groszku konserwowego
· 1 słoik ogórków konserwowych (lub grzybki marynowane)
· 10 jajek
· majonez, sól pieprz, woda z ogórków
Śledzie wymoczyć w wodzie ale nie za długo żeby nie straciły za dużo soli i pokroić je w paski lub w większą kostkę jak kto chce. Ogórki pokroić w kostkę, dodać groszek z puszki po odlaniu wody. Jajka ugotować na twardo, pokroić na większe części-dodać do reszty. Wszystko zaprawić majonezem wymieszanym z wodą z ogórków.(Majonez i wodę mieszam ze wszystkimi składnikami już w salaterce. Składniki powinny być zanurzone w majonezie dlatego ilość majonezu to indywidualna sprawa (moje śledzie raczej pływają w majonezie) Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wody z ogórków nie wylewać ponieważ po przejściu się składników może być mało kwaśna wtedy dolewamy wodę. (ja na pół dużego majonezu pomorskiego wlewam większą połowę wody z ogórków)Można także dodać puszkę kukurydzy.
Tuńczyk po meksykańsku
4 ugotowane ziemniaki1 puszka groszku1 puszka kukurydzy1 puszka czerwonej fasoli2 puszki tuńczyka w sosie własnym1 por3 jajka ugotowane na twardoogórki konserwowemajonez, musztarda, sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w kostkę, por i ogórek konserwowy również. Dodać fasolę, groszek, kukurydzę i tuńczyka. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z musztardą i majonezem.
Tuńczyk pod chmurką
2 puszki tuńczyka w oleju1 cebula6 jajser żółtymajonez
Jaja gotujemy. Cebule, białko, żółtko kroimy w kosteczkę (wszystko oddzielnie nie łączymy).Układamy w naczyniu warstwowo: białko, tuńczyk, majonez, cebula, ser żółty, tuńczyk, majonez, żółtko. W środek troche pieprzu ewentualnie jak ktoś woli ostrzejszy smak.
Tuńczyk z jajkiem i makaronem – sałatka
1 puszka tuńczyka w sosie własnym1 puszka kukurydzy1 jabłko3 małe jajka (2 średnie)1 porcja makaronu (spagetti pokrojone może być inny makaron, ja robiłam z resztką z poprzedniego obiadu...)garstka ziaren słonecznika do chrupaniapół małej cebuli2 łyżki dobrej musztardy (nie za słonej)ok. 4 łyżek majonezusól, pieprz do smaku
Jaja ugotować na twardo. Obrać. W misce umieścić pokrojone drobno: jabłko (wcześniej umyte i obrane ze skórki), jaja, odsączoną kukurydzę i tuńczyka, pokrojony makaron, cebulę oraz ziarenka. Musztardę, majonez i przyprawy wymieszać na gładki sos. Dodać do sałatki. Wymieszać. Odstawić do lodówki aby składniki "przeszły sobą" lub od razu konsumować. Smacznego!
Warstwowa sałatka z tuńczykiem
Warstwy od dołu: - białko ( z pięciu ugotowanych jajek) starte na grubych oczkach - ser żółty starty na gr. oczkach - tuńczyk ( 1 puszka w sosie własnym kawałki) - por w krążki - majonez - kukurydza - majonez - żółtko ( starte na drobnych oczkach) - zielenina wg uznania pokrojona dla ozdoby
Kurczak po grecku
1filet z kurczaka 3 jajka3 cebule1 łyżka mąki pszennej2 łyżki maki ziemniaczanejprzyprawa do kurczakasólpieprztłuszcz do smażenia
Mięso i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać sól, pieprz, przyprawy, żółtka razem wymieszać i zostawić na 10 - 15 min.Ubić białka. Do mięsa dodać mąkę i pianę lekko wymieszać. Kłaść łyżką lub małą chochelką na rozgrzany tłuszcz.
Chlebki pita z nadzieniem
chlebki pita:375g mąki pszennej40g drożdży1,5 łyżki olejusólnadzienie mięsne:1,5 piersi z kurczakaprzyprawa do drobiu olej do smażenianadzienie warzywne:kilka listków kapusty pekińskiejpomidorogórek cebulapaprykasos: majonez ketchupśmietanaczosnek granulowany
chlebki pita:Do miski wlać 220ml letniej wody, rozkruszyć i rozpuścić w niej drożdże, dodać połowę mąki, olej i sól, dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać pozostałą mąkę i wyrabiać tak długo, ż ciasto nie będzie przyklejało się do rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-60min.Gdy ciasto już wyrośnie, wyłożyć na stolnicę wysypaną mąką, uformować wałek i podzielić go na 8 kawałków. Każdy placuszek rozwałkować i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok.10min.Po tym czasie placuszki odwracamy, spłaszczamy dłonią i znowu odstawiamy na 10min.Piec ok.8min. w temp.220ºC nadzienie mięsne:Mięso kroimy na małe kawałki, posypujemy przyprawą i podsmażamy na oleju.nadzienie warzywne:Wszystkie składniki kroimy i wsypujemy do miseczki.sos:Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą....
marzena68