Sernik z polewą czekoladową
Składniki
Spód:4 żółtka6 łyżek cukru2 szkl.mąki17 dag margaryny (małe 3/4 kostki)1 łyżeczka proszku do pieczeniaMasa serowa:1,5 kg sera5 jajek + 4 białka ze spodu ciasta1 pełna szkl. cukru1/4 szkl. oleju3/4 szkl. mleka1 budyń śmietankowy na 3/4 + 2 łyżki mąki ziemn.brzoskwinie z puszki
polewa:1 czekolada
gorzka lub mleczna1 mała śmietana 30%2 łyżeczki żelatyny
Spód:Wszystkie składniki
zagnieść, ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę i posypać kakaem.Można dodać brzoskwinie (wyłożyć 1/2 sera na ciasto, na nie brzoskwinie odsączne i pokrojone w paski i przykryć druga połową sera).Masa serowa:Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera delikatnie mieszając całość łyżką!Piec w temp. 180'C, 1h 30 min. (gdy się zarumieni zmniejszyć temperaturę). Po wystygnięciu polać polewą.Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozp. w 1/5 szkl. wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.
elunia01