Sernik z polewą czekoladową.docx

(12 KB) Pobierz

Sernik z polewą czekoladową

 

Składniki

Spód:
4 żółtka
6 łyżek cukru
2 szkl.mąki
17 dag margaryny (małe 3/4 kostki)
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1,5 kg sera
5 jajek + 4 białka ze spodu ciasta
1 pełna szkl. cukru
1/4 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka
1 budyń śmietankowy na 3/4 + 2 łyżki mąki ziemn.

brzoskwinie z puszki



polewa:
1 czekolada

gorzka lub mleczna
1 mała śmietana 30%
2 łyżeczki żelatyny

Spód:
Wszystkie składniki

zagnieść, ciasto rozwałkować wyłożyć na blachę i posypać kakaem.

Można dodać brzoskwinie (wyłożyć 1/2 sera na ciasto, na nie brzoskwinie odsączne i pokrojone w paski i przykryć druga połową sera).

Masa serowa:
Utrzeć żółtka z cukrem, dodawać na przemian ser, mleko, olej. Następnie budyń z mąką  wymieszać mikserem. Na koniec ubić białka i dodać do sera delikatnie mieszając całość łyżką!

Piec w temp. 180'C, 1h 30 min. (gdy się zarumieni zmniejszyć temperaturę).

Po wystygnięciu polać polewą.

Śmietanę podgrzać, dodać połamaną czekoladę, gdy się rozpuści, wlać żelatynę rozp. w 1/5 szkl. wody. Tężejącą wylać delikatnie (strumień przy strumieniu) na ciasto.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin