sernik na zimno ze śmietany i mleka
Składniki
Ser1 litr mleka 3,2%1/2 l śmietany 18%3 całe jajka1/2 kostki masłacukier puder
Biszkopt5 jajek1/2 szklanki cukru1 szklanka mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka octu
Ponczwoda z cukrem i cytryną
galaretkaowoce świeże, mrożone lub z puszki
BISZKOPT Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilkę poubijać. Do żółtek dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę octu, wymieszać (żółtka będą rosły) dodać do ubitej piany z cukrem, chwilkę poubijać. Do piany z żółtkami dodać mąkę i wymieszać łyżką (nie miksować) gotowe ciasto wylać do blaszki i upiec biszkopt. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem.SERMleko zagotować. Pół litra śmietany zmiksować z 3 całymi jajkami i wlać na gotujące się mleko. Lekko mieszając poczekać aż się zagotuje i pogotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Owarzony ser (wyjdą takie grudki sera) wyjąć łyżką cedzakową na sitko. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. pół szklanki) i dodawać porcjami wystudzony ser. Dobrze zmiksować (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może dodać więcej cukru).Na nasączony biszkopt wyłożyć masę serową. Na masę serową poukładać owoce. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciato do lodówki.SMACZNEGO
elunia01