Sernik na zimno ze śmietany i mleka.docx

(12 KB) Pobierz

sernik na zimno ze śmietany i mleka

 

Składniki

Ser
1 litr mleka 3,2%
1/2 l śmietany 18%
3 całe jajka
1/2 kostki masła
cukier puder

Biszkopt
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu

Poncz
woda z cukrem i cytryną

galaretka
owoce świeże, mrożone lub z puszki

 

BISZKOPT
Oddzielić żółtka od białek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodać cukier i jeszcze chwilkę poubijać. Do żółtek dodać dwie łyżeczki proszku do pieczenia i łyżkę octu, wymieszać (żółtka będą rosły)  dodać do ubitej piany z cukrem, chwilkę poubijać. Do piany z żółtkami dodać mąkę i wymieszać łyżką (nie miksować) gotowe ciasto wylać do blaszki i upiec biszkopt. Wystudzony biszkopt nasączyć ponczem.

SER
Mleko zagotować. Pół litra śmietany zmiksować z 3 całymi jajkami i wlać na gotujące się mleko. Lekko mieszając poczekać aż się zagotuje i pogotować jeszcze ok. 5 minut na małym ogniu. Owarzony ser (wyjdą takie grudki sera) wyjąć łyżką cedzakową na sitko. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. pół szklanki) i dodawać porcjami wystudzony ser. Dobrze zmiksować (jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może dodać więcej cukru).
Na  nasączony biszkopt wyłożyć masę serową. Na masę serową poukładać owoce. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką. Wstawić ciato do lodówki.

SMACZNEGO

Zgłoś jeśli naruszono regulamin