Rolada.docx

(13 KB) Pobierz

Rolada

 

·                      CIASTO

·                      10 dag mąki krupczatki lub tortowej

·                      15 dag cukru pudru

·                      5 żółtek

·                      7 białek

·                      1 łyżeczka proszku do pieczenia

·                      1 łyżka octu (pół na pół z wodą)
 

·                      MASA

·                      1 galaretka wcześniej przygotowana

·                      1 kostka masła extra

·                      2 żółtka

·                      4 łyżki cukru

·                      1/2 szklanki mleka

·                      zmiksowane truskawki

Przepis na ciasto:

Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet. Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać.
 
Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia. wyrównać i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180 stopni C. Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę. Po wystygnięciu przełożyć masą i galaretką. Zwinąć.

Przepis na masę:

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić.
 
Żółtka utrzeć z cukrem. Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać. Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia. W tym czasie utrzeć masło i dodać do masy. Utrzeć. Na koniec dodać zmiksowane truskawki.
 
Uwaga! Krem można zrobić w różnych smakach, na przykład: truskawkowym (dodając zmiksowane z cukrem truskawki - ilość według uznania), cytrynowym lub kakaowym.

Przłożenie rolady:

Przy brzegu ciasta układamy galaretkę, następnie krem i zwijamy tak, aby galaretka znalazła się w środku.
 
Smacznego!

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin