Pieczone ziemniaki faszerowane warzywami to pysznie prezentująca się i jednocześnie sycąca przekąska. Proporcje wymierzone na przystawkę dla dwóch osób.
Pieczone ziemniaki z serem feta i sałatą
Składniki:
· 4 ziemniaki,
· 100 g fety,
· pół papryki,
· sałata lodowa lub zielona,
· kapusta pekińska,
· 2 ząbki czosnku,
· szczypiorek,
· sól, pieprz.
Ziemniaki, pozostawione w mundurkach, dokładnie przemywamy. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200° C. Zapiekamy ok. pół godziny.
W tym czasie przygotowujemy farsz serowy do ziemniaków. Drobno pokrojoną paprykę łączymy z fetą. Dodajemy sprasowany czosnek i majonez. Przyprawiamy.
Osobno przygotowujemy sałatę z kapustą. Umyte liście kroimy na małe cząstki. Dodajemy do nich szczypiorek.
Upieczone ziemniaki rozcinamy na pół, ale tak, by połówki nadal się łączyły. Do środka wkładamy przygotowany farsz z serem feta. Wierch posypujemy liśćmi sałaty i kapusty oraz szczypiorkiem.
Do faszerowanych pieczonych ziemniaków można dodać także rzodkiewkę i kukurydzę.
olawa62