Dżem pomarańczowy i pasztet z selera.docx

(14 KB) Pobierz

 

 

 

 

Dżem pomarańczowy

http://gotowanie.onet.pl/08 sztuk pomarańczy obranych

http://gotowanie.onet.pl/02 sztuki cytryn także obranych

http://gotowanie.onet.pl/0półtorej szklanki cukru trzcinowegohttp://gotowanie.onet.pl/0

http://gotowanie.onet.pl/0pół szklanki wody

http://gotowanie.onet.pl/0dwucentymetrowy korzeń imbiru

 

Z cukru i wody ugotować syrop. Wrzucić do niego pokrojone w grube cząstki pomarańcze i cytryny bez pestek. Smażyć na wolnym ogniu, dodać obrany korzeń imbiru. Cały czas smażyć na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i cząstki się rozpadną. Skórkę pomarańczy i cytryn pozbawioną białych części pokroić w cieniutkie paseczki, dorzucić do dżemu i smażyć aż zmiękną i staną się przezroczyste. Pod koniec wyjąć imbir, by nasze owoce nie nabrały zbyt intensywnego i ostrego smaku. Gdy dżemik będzie nam już odpowiadał gęstością, przełożyć do wyszorowanych słoiczków i zawekować.


 

 

 

 

Pasztet z selera

 

2 selery

2 cebule

1 szklana bułki tartej

¾ kostki margaryny

2 kostki bulionu grzybowego

4 jajka

 

Selery zetrzeć na grubej tarce, cebule pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać bulion, margarynę, 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem 1 godzinę. Do przestudzonej masy dodać 4 żółta, bułkę tartą, przyprawy według uznania (sól, pieprz, zioła), dokładnie wymieszać i na koniec dodać pianę z białek. Włożyć do foremki wysypanej bułką tartą i piec 1 h 15 min w temperaturze 200°C.

Zgłoś jeśli naruszono regulamin