ekotoksyk.doc

(43 KB) Pobierz

 

Zagrożenia wynikające ze stosowania pestycydów:

Wysoka toksyczność i długi czas degradacji

Niszczenie organizmów pożytecznych

Akumulacja w środowisku, prowadząca do bioakumulacji w tkankach roślin i zwierząt prowadząca do chorób i mutacji

Zasolenie i wymywanie nawozów

Zanieczyszczenie gleby i wód

Niepożądane efekty po zastosowaniu pestycydów w rolnictwie są ważne z powodu całego szeregu aspektów ekologicznych, na które wpływają, a często znacznie bardziej niż początkowo zakładano.

         Wpływ stosowania pestycydów na ekosystemy biologiczne

           Obniżenie ilości dostępnego pokarmu

           Obniżenie ilości konkurentów

           Obniżenie ilości wrogów biologicznych

           Obniżenie bioróżnorodności
w bio-społecznościach

           Konsekwencje sukcesji gatunków

           Wpływ pestycydów na zdrowie

Najważniejsze efekty działania pestycydów na zdrowie to:

           upośledzenie centralnego układu nerwowego

           dermatozy, oparzenia i inne choroby skórne

           choroby żołądka i zatrucia

           osłabienie, zawroty głowy, paraliż stóp

           upośledzenie układu oddechowego

           zmiany operacyjne wątroby i nerek

           nagromadzenie się metabolitów toksyn

           działanie mutagenne i nowotworowe

           nowotwory (prostaty, żołądka, przełyku, płuc, ust, skóry, układu oddechowego i limfy - białaczka)

           zahamowanie wielu działań biologicznych ciała

           współdziałanie z paleniem i napojami alkoholowymi

ZAGROŻENIA WYNIKAJĄCE ZE STOSOWANIA NAWOZÓW:

         Wady wynikają ze złego stosowania i nadużywania gdy brak dokładnych analiz zasobności gleby

         Zasolenie i wymywanie nawozów

         Zanieczyszczenie wód powierzchniowych i gruntowych

KONSEKWENCJE STOSOWANIA ROŚLIN MODYFIKOWANYCH

         Rozwój oporności u owadów co prowadzi do powstania opornych populacji szkodników

           Powstawanie nowych alergenów i toksyn

           Zachwianie funkcji organizmów symbiotycznych

           Niebezpieczeństwo ucieczki genu do roślin spokrewnionych

           Rozwój oporności na antybiotyki

  Pojawienie się opornych chwastów

Skutki intensyfikacji produkcji rolnej

         Emisje szkodliwych gazów

           Powstawanie i rozprzestrzenianie się pyłów i kurzu

           Toksyczne wycieki pestycydów

           Zanieczyszczenia wody i gleby

           Niszczenie bioróżnorodności

           Wprowadzanie obcych gatunków

           Zmiana krajobrazów rolniczych

Rolnictwo jest odpowiedzialne, w obrębie Unii Europejskiej, za około 10% emisji gazowych, które powodują “efekt cieplarniany”. Europejski Program do spraw Zapobiegania Zmianom Klimatu (ECCP), obowiązujący od marca 2000, o redukowaniu emisji gazów odpowiedzialnych za powstanie efektu cieplarnianego do 8% do 2012.

Głównymi źródłami emisji gazów wywołujących efekt cieplarniany w rolnictwie są:

 

           emisje N2O z gleb, spowodowane głównie przez użyźnianie nawozami azotowymi

           emisje CH4 spowodowane przez fermentację jelitową u przeżuwaczy – 41% całkowitej emisji CH4 w Unii są spowodowane przez rolnictwo

           emisje CH4 i N2O z obróbki nawozu naturalnego.

ZALECENIA MINIMUM ROLNOŚRODOWISKOWEGO

           właściwe stosowanie nawozów organicznych i mineralnych

           bezpieczne dla środowiska przechowywanie odchodów zwierząt gospodarskich

           przestrzeganie zakazów obowiązujących podczas stosowania środków ochrony roślin

           zakaz wypalania traw

           zakaz emisji ścieków bytowych i płynnych nawozów
organicznych do zbiorników otwartych i wód płynących

            utrzymanie czystości i porządku w gospodarstwie

SYSTEM NATURA 2000

         spójny system obszarów chronionych na całym terytorium Wspólnoty Europejskiej, określany mianem europejskiej sieci ekologicznej, która zapewni warunki do zachowania pełnego dziedzictwa przyrodniczego krajów Unii Europejskiej.

         W skład sieci mają wejść:

         Obszary specjalnej ochrony ptaków (OSO), zidentyfikowane na podstawie dyrektywy Rady 79/409/EWG w sprawie ochrony dzikich ptaków (Special Protection Areas, SPAs)

         Specjalne obszary ochronne (SOO), wyselekcjonowane na podstawie dyrektywy Rady 92/43/EWG w sprawie ochrony siedlisk naturalnych oraz dzikiej fauny i flory (Special Areas of Conservation, SACs).

Utworzenie sieci obszarów chronionych ma sprzyjać zachowaniu miejsc występowania zagrożonych gatunków roślin i zwierząt oraz odbudowy liczebności populacji do poziomu gwarantującego ich trwałość. Zostanie to osiągnięte przez zachowanie siedlisk przyrodniczych (biotopów) oraz siedlisk gatunków ptaków, które chronione są na podstawie Dyrektywy Ptasiej. Do ważnych zadań Dyrektywy Siedliskowej należy także przywracanie utraconych walorów siedliskom, które pełniły lub powinny pełnić rolę ważnego ogniwa w strukturze sieci

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin