½ szklanki oliwy z oliwek lub oleju roślinnegoOk. 900g cebuli, posiekanejOk. 700g marchewek, pocięta w talarki½ szklanki mąkiSól i świeżo zmielony pieprz1 łyżka stołowa suszonych liści szałwii2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego2,5 kg wołowiny (np. łopatki)1 duża pomarańcza, skórka i sok2 szklanki piwa Porter2 szklanki wody4 liście laurowePodgrzej 4 łyżki stołowe oliwy w dużym garnku, smaż cebulę i marchew ok. 5min., aż będą miękkie.Przełóż podsmażone warzywa do miski, a resztę oleju wlej do garnka. Do worka włóż mąkę, sól, pieprz, szałwię, ziele angielskie i wołowinę, mięso obtocz w mące i reszcie składników przed wrzuceniem na patelnię. Rób to partiami, niech mięso zabrązowi się z każdej strony, potem włóż je do dużego naczynia.
Kiedy mięso będzie gotowe, połącz sok pomarańczowy z piwem i doprowadź do wrzenia. Wlej na patelnię, wrzuć mięso i warzywa. Dorzuć skórkę pomarańczy i liście laurowe, doprowadź do wrzenia, a potem zmniejsz ogień. Przykryj i gotuj 2,5 h. Najlepiej odgrzać to dzień lub dwa, po, ale jeśli chcesz podawać potrawę tego samego dnia to gotuj jeszcze 30min, żeby mięso na pewno było delikatne i miękkie.
PODWÓJNE PUREE2,4 kg słodkich ziemniaków2,4 kg zwykłych ziemniaków½ szklanki oliwy z oliwek1 łyżeczka startej gałki muszkatołowejSólŚwieżo zmielony pieprzUstaw piekarnik na ok. 220°CZawiń każdego słodkiego ziemniaka osobno w folię aluminiową i piecz w piekarniku ok. 1,5h. Zostaw je w foli do wystygnięcia.W międzyczasie obierz zwykłe ziemniaki i ugotuj je w osolonej wodzie. Odcedź i ugnieć.Otwórz foliowe “pakunki” nad ubitymi ziemniakami (aby polać je wszystkim, co wypłynie z foli). Ciągle trzymając słodkie ziemniaki nad ubitymi, obierz skórkę i wrzuć miąższ.Dodaj oliwę i ubij ziemniaki razem, drewnianą łyżką. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Podawaj od razu.
1 ¾ szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki sody2 łyżki stołowe dobrej jakości kakao¾ szklanki cukru pudru¾ szklanki czekoladowych groszków, plus ¼ szklanki do posypania1 szklanka mleka⅓ szklanki plus 2 łyżeczki oleju1 jajko1 łyżeczka ekstraktu z waniliiPotrzebny sprzęt: papierowe foremki do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205°CMąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao i ¾ szklanki czekoladowych guziczków włóż do dużej miski. Wszystkie leiste składniki włóż do dzbanuszka. Zmieszaj mokre i suche składniki razem, pamiętając, że im więcej grudek,tym lepsze muffinki. Wypełnij masą foremki i posyp pozostałymi guziczkami. Piecz przez 20 min. lub do czasu, aż, muffinki urosną i ściemnieją.
¾ szklanki plus 1 łyżka stołowa brązowego cukru2 łyżki stołowe ciemnego syropu kukurydzianego80g masła⅔ szklanki śmietany kremówkiLody waniliowe
Cukier, syrop i masło włóż do garnka, powoli doprowadź do wrzenia, niech masło i cukier się rozpuszczą. Pozwól miksturze wrzeć kilka minut zanim,dowoli dodasz śmietanę. Gotuj jeszcze 2-3 min. lub do czasu, aż sos będzie gładki, gęsty, lepki i błyszczący.
Podawać z kilkoma gałkami lodów waniliowych.
2 grube kromki, białego chleba2 łyżeczki cukru lub cukru waniliowego1 szklanka mlekaPorwij chleb w nierówne kawałeczki i posyp cukrem. Podgrzej mleko i polej nim chleb.
"Wietnamski " Dressing:2 ząbki czosnku, wyciśnięte lub zmielone2 świeże, długie czerwone papryczki Chili, bez pestek, pokrojone2 łyżki stołowe świeżo zmielonego cynamonu4 łyżki stołowe sosu rybnegoSok z 1 limonki4 łyżki stołowe wody1 łyżka stołowa cukru2 łyżeczki Oleju z orzechów arachidowych (ziemnych)1 łyżeczka oleju sezamowegoSałatka:Ok. 225g ugotowanych, małych krewetekOk. 170g makaronu sojowegoOk. 112g grochu zwyczajnego polnego (płaski)Ok. 112g kiełków fasoli3 dymki, pocięte w cieniutkie talarki½ szklanki posiekanej kolendry, do przybraniaŻeby zrobić dressing, po prostu wymieszaj wszystkie składniki ze sobą. W szczelnie zamkniętym naczyniu dressing może stać w lodówce przynajmniej tydzień.
Żeby zrobić sałatkę, marynuj krewetki w ½ szklanki dressingu wietnamskiego. W międzyczasie przygotuj makaron wg. Instrukcji na opakowaniu. Do durszlaka włóż groch i kiełki fasoli. Ugotuj je na parze, przestudź zimną wodą i dobrze odcedź, żeby warzywa nie były mokre.
W dużej misce zmieszaj krewetki, makaron, dymki, groszek i kiełki fasoli. Dolej 2 łyżkami (lub więcj-wg. uznania) stołowymi wietnamskiego dressingu.
Posyp wszystko kolendrą i dokładnie wymieszaj przed podaniem.
10 szklanek umytych liści szpinaku½ szklanki pestek z dyni2 średniej wielkości awokado2 łyżki stołowe oliwy z oliwek1 limonka, skórka i sok½ łyżeczki soliLiście szpinaku i pestki włóż do dużej miski.Przetnij awokado na pół i wyciągnij pestkę. Łyżką wyciągnij miąższ i wrzuć do liści szpinaku. Zmieszaj oliwę i sok z limonki w małej misce. Dodaj sól i mieszaj, aż otrzymasz gładka miksturę. Tym dressingiem polej sałatkę i używając rąk delikatnie wszystko wymieszaj. Uważaj, żeby nie zgnieść kawałków awokado.
400g fasoli w puszce½ czerwonej cebuli, posiekanej2 łyżeczki czerwonego octu winnego dobrej jakości8 pomidorów koktajlowych1 łyżka stołowa oliwy z oliwekOdcedź fasolę i wymyj w zimnej wodzie, by pozbyć się z nich tej obślizgłej mazi.Pokrojoną cebulę włóż do miski i polej octem. Zostaw na ok. 15min, aby się macerowała.Przekrój pomidory na pół i włóż do miski.Przed podaniem, połącz fasolę, cebulę i połówki pomidorów, dobrze wszystko mieszając. Pokrop oliwą z oliwek.
1 mango1 szklanka jagód1 granat2 łyżeczki soku z limonkiMango przetnij na pół i nożem potnij miąższ na 1,5 cm kwadraciki. Wypchnij kwadraciki doo przodu i odetnij je od skóry. Wrzuć do miski. Dorzuć jagody, przekrój granat i drewnianą łyżką wydłub na mango jego nasionka. Polej wszystko sokiem z limonki i podaj.
1 łyżka stołowa czerwonego winaSkórka z 1 pomarańczy1 łyżka stołowa miodu¾ kubka niskotłuszczowego jogurtuSzczypta mielonego cynamonu2-3 dojrzałe figi2 łyżeczki połamanych pistacji, do przybraniaWino, skórkę z pomarańczy i miód włóż do miski. Wmieszaj jogurt i cynamon. Figi podziel na 4 części i włóż do 2 misek. Jogurtową miksturą polej figi dokoła i posyp pistacjami do dekoracji.
Ok. 2,5 cm kawałek imbiru, obranego4 ząbki czosnku, obrane2 łyżeczki mielonego kminu1 łyżeczka mielonej kolendry½ łyżeczki suszonego Chili4 łyżki stołowe mielonych migdałów½ szklanki wody5 ziaren kardamonu, startego1 laska cynamonu, przełamana wpół2 liście laurowe4 goździki¼ szklanki olejuOk. 1,3 kg udek kurczaka, każde przecięte na 2 części2 cebule, posiekane1 kubek greckiego jogurtu1 szklanka bulionu z kury½ szklanki śmietany kremówki½ szklanki rodzynek sułtańskich1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)1 łyżka stołowa cukru1 łyżeczka soli¾ szklanki płatków migdałów, pieczonych, do przybraniaPotrzebny sprzęt: mikserWłóż imbir, czosnek, kmin, kolendrę i chili do miksera lub moździerza, zmiksuj. Dodaj mielone migdały i wodę, znów zmiksuj. Odstaw na bok.Na dużej patelni podgrzej olej i dodaj kawałki kurczaka- w kilku turach, nie wszystkie naraz- gotuj aż podsmażą się z każdej strony, przełóż do naczynia.Przyprawy i cebulę dodaj do oleju. Gotuj, ciągle mieszając, aż będzie miękka i lekko brązowa. Wlej zmiksowaną wcześniej pastę i gotuj wszystko, aż nabierze koloru. Mieszając dodaj jogurt, aby zrobił się sos, potem dolej bulion, kremówkę i rodzynki.Podsmażonego kurczaka (i wszystkie soki, jakie z niego wyciekły) włóż z powrotem na patelnię i posyp mieszanką garam masala, cukrem i solą. Przykryj i gotuj na małym ogniu przez 20 min., sprawdzając czy mięso jest dokładnie ugotowane.Zdejmij garnek z ognia i zostaw do wystygnięcia zanim będziesz podgrzewać potrawę na drugi dzień.Przed podaniem posyp płatkami migdałów.
½ szklanki olejuOk. 225g Paneer (ser używanego w kuchni azjatyckiej), pokrojony w 1,5 cm kostki1 cebula, przepołowiona2 ząbki czosnku, posiekaneOk. 2,5 cm imbiru, posiekanegoSzczypta soli1 łyżeczka kurkumy1 łyżeczka garam masala (mieszanka goździka, gałki muszkatołowej, cynamonu, kuminu, kolendry, kopru włoskiego, czarnego pieprzu i kozieradka.)2 paczki mrożonego groszku1 łyżeczka puree pomidorowego1 szklanka bulionu warzywnegoPotrzebny sprzęt: mikser
Olej podgrzej na dużej patelni, dodaj ser paneer i smaż, aż będzie złoty. Wyciągnij ser i połóż na papierowym ręczniku, aby tłuszcz obciekł.
Z patelni wylej olej, zostaw tylko 2 łyżki stołowe. Włóż cebulę, czosnek, imbir do blendera i zmiksuj na masę (z grudkami, nie gładką). Dodaj szczyptę soli i smaż na oleju przez ok. 5 min. Dosyp mieszankę garam masal i kurkumę, gotuj jeszcze jakieś 2 min., zanim dodasz mrożony groszek.
Puree pomidorowe zmieszaj z bulionem i wlej na patelnię. Pomieszaj jeszcze raz, zmniejsz ogień, przykryj pokrywka i gotuj przez 15 min., sprawdzaj czy groszek jest już miękki. Dodaj ser paneer. Podawać ciepłe.
2 łyżki stołowe oleju1 duża cebula, pokrojona2 ząbki czosnku3 ziarna kardamonu, starte1 laska cynamonu, połamana na 3½ łyżeczki nasion kminu2 ½ szklanki ryż basmanti4 szkl. bulionu z kury½ szkl. siekanych, pieczonych, migdałów, do przybrania2-3 łyżki stołowe posiekanych, świeżych liści kolendry, do przybraniaPotrzebny sprzęt: głęboki garnek, ok. 25cm średnicy z pokrywkąCebulę, czosnek, kardamon, cynamon, kmin podsmaż na oleju, aż cebula będzie zbrązowieje i zmięknie. Gotuj na średnim ogniu, ciągle mieszając ok. 10 min.Dodaj ryż, dokładnie wymieszaj w garnku z cebulą, potem wlej bulion i doprowadź wszystko do wrzenia. Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu przez 20 min.Wyłącz ogień, zdejmij pokrywkę, połóż szmatkę na garnek i na nią znów pokrywkę. Możesz zostawić ryż na ok. 10 min. do 1 godz. Przed podaniem wymieszaj wszystko widelcem i dodaj migdały i kolendrę.
110g + 1 łyżka stołowa miękkiego masła½ szklanki plus 1 łyżka stołowa cukru2 jajka¾ szklanki mąki½ łyżeczki sody1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżeczki ekstraktu z wanilii2-3 łyżki stołowe mlekaPotrzebny sprzęt: 12 foremek do muffinekUstaw piekarnik na ok. 205˚CSkładniki wyciągnij z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej- to zrobi dużą różnicę w późniejszym smaku babeczek.Wszystkie składniki na babeczki, oprócz mleka, włóż do blendera i zmiksuj na gładką masę. Potem dodaj mleko, aby osiągnąć masę o delikatnej, lekko płynnej konsystencji.Rozdziel miksturę na 12 foremek i piecz prze ok. 15-20 min. Babeczki powinny wyrosnąć i nabrać złotego koloru. Pozwól im wystygnąć.
polewa
2 duże białka3 szklanki cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny
...
bogg