6 łyżek stołowych masła⅓ szklanki złotych rodzynek3 łyżki stołowe ciemnego rumu10 kromek ciemnego chlebaOk. 10 łyżek stołowych imbirowej marmolady4 żółtka1 jajko3 łyżki stołowe cukru2 ¼ śmietany kremówki¾ szklanki plus 2 łyżki stołowe pełnotłustego mleka1 łyżeczka mielonego imbiru2 łyżki stołowe brązowego cukruNastaw piekarnik na 176°C
Masłem wysmaruj płytkie naczynie do pieczenia.
Do miski wrzuć rodzynki, zalej je rumem i wsadź na 1 min. do mikrofalówki, potem odstaw.
Z chleba, masła i dżemu zrób kanapki (2 łyżki stołowe dżemu do kanapki). Przetnij kanapki w trójkąty. Wyłóż nimi spód wcześniej przygotowanego naczynia. Posyp to rodzynkami i polej pozostałością, nie wchłoniętego rumu.
Żółtka ubij z jajkiem i cukrem, dolej śmietanę i mleko. Tą miksturą polej kanapki i zostaw na ok.10 min. by płyn się wchłonął. Kawałki chleba, które wystają poza naczynie, posmaruj masłem.
Zmieszaj imbir z brązowym cukrem i posyp kawałki chleba, które smarowane były masłem, trochę mniej wysyp na resztę „ciasta”.
Wstaw danie do piekarnika na ok. 45 min. Wyciągnij i odstaw na 10 min, rozdziel do miseczek i podawaj.
3-4 łyżki stołowe oliwy z oliwek1 cebula, dobrze pokrojonaSól¾ szklanki suszonej soczewicy1 duży ząbek czosnku, bez skórki, rozgnieciony nożem8 włoskich kiełbasek⅓ szklanki plus 1 łyżka stołowa czerwonego winaPosiekana pietruszka, do przybraniaSoczewica:Do garnka wlej 2-3 łyżki oliwy, kiedy będzie ciepła wrzuć cebulę. Posyp solą i gotuj na średnim ogniu, aż cebula będzie miękka (po ok. 5 min.) Dodaj soczewicę, dobrze wymieszaj potem zalej zimną wodą. Doprowadź do wrzenia, przykryj i gotuj na wolnym ogniu ok. 30 min., aż większość, lub całość, płynu zostanie wchłonięta.
Weź patelnię z grubym dnem polej ją olejem i wrzuć czosnek. Podgrzej i dodaj kiełbaski. Kiedy się zabrązowią z obu stron (po ok. 5 min.), dolej wina i trochę wody, pozwól im pobulgotać. Przykryj patelnię i gotuj ok. 15 min. Widelcem rozgnieć czosnek, dopraw do smaku. Jeśli sos jest za mocny, rozcieńcz go wodą.
Do płytkiego naczynia przesyp soczewicę, na niej ułóż kiełbaski i polej wszystko czosnkowo-winnym sosem. Posyp pietruszką.
Olej roślinny, do smażeniaOk. 500g szprotek½ szklanki mąkiSól i Świeżo zmielony pieprzGarść świeżej pietruszkiSól morskaĆwiartki cytryny, do ozdobyRozgrzej olej do ok. 190°CSzprotki, sol, pieprz i mąkę wrzuć do worka, dobrze potrząśnij by ryby pokryły się mąką.Zawartość worka wsyp do sitka, by usunąć nadmiar mąki, wrzuć ryby do oleju. Smaż ok. 3min, aż będą chrupiące.Wyciągnij je na papierowy ręcznik, aby obciekły z tłuszczu. W międzyczasie do gorącego oleju wrzuć pietruszkę, uwaga olej będzie strzelać! Kiedy liście będą ciemno zielone, odcedź je i podaj z szprotkami. Posyp wszystko solą morską i podawaj z cytryną.
Pęczek szparagów4 jajkaSólOdetnij końce ze szparagów i gotuj ok. 5 min., aż zmiękną. Odcedź. Ugotuj wodę. Do wody wrzuć zapałkę, jeśli jajko pęknie woda nie zrobi się biała.Wrzuć jajka i gotuj ok. 4 min. Wyciągnij je z wody i od razu odetnij górę z każdego, żółtko powinno być płynne, aby można było zanurzyć w nim szparaga. Posyp jajko solą, do smaku.
1 pierś z kaczki2 łyżki stołowe sosu rybnegoSok z ½ limonkiSok z ½ pomarańczy1 mała, czerwona papryczki Chili, dobrze posiekana½ startego imbiruKilka kropli oleju sezamowego0k. 60g. (1/4 szklanki) szpinakuSkórka pomarańczowa do przybraniaNa średnim ogniu rozgrzej patelnię. Smaż pierś z kaczki, przez 10-12 min. przewracając, co jakiś czas, aż mięso będzie różowe w środku. Odłóż pierś na deskę do krojenia. W międzyczasie przygotuj dressing.W misce zmieszaj razem sos rybny, sok z limonki, sok z pomarańczy, chili, cynamon i olej sezamowy. Wymieszaj wszystko łyżką. Na talerz wyłóż szpinak. Pierś pokrój w paski. Soki, które wyciekły z kaczki dodaj do dressingu. Paski mięsa wrzuć do dressingu i wymieszaj rękami. Kaczkę umieść na liściach szpinaku. Posyp skórką z pomarańczy i od razu podawaj.
2 filety z łososia, bez skóry2 łyżki stołowe oleju roślinnego1 ząbek czosnku, posiekany½ szklanki grzybów shiitake, sparzonych i pokrojonychOk. 390 g, 1 ¾ szklanki, kapusty chińskiej, łodygi oddzielone od liści, posiekane3 łyżki stołowe sosu sojowego1 łyżeczka oleju sezamowegoSól i świeżo zmielony pieprzNa średnim ogniu rozgrzej patelnie, połóż łososia i smaż ok. 4 min. z każdej strony. W międzyczasie na drugą patelnie wlej olej i wrzuć czosnek, teraz rozgrzej patelnię. Dodaj pocięte grzyby, łodygi kapusty i mieszaj nieustannie przez 1 min. Przykryj patelnię i gotuj 5 min. Zdejmij pokrywkę i dodaj liście kapusty, sos sojowy, olej sezamowy i gotuj jeszcze 2-3 min.Ułóż zieleninę i łososia na talerzu. Przypraw solą i pieprzem, od razu podawaj.
6 ½ szklanki bulionu z kury1 czubata łyżka stołowa ostro-kwaśnej pasty tom yam4 liście limonki, posiekane1 łodyga trawy cytrynowej, pokrojonaSok z 1 limonki4 łyżki stołowe sosu rybnego2-3 papryczki jalapeños albo papryczki Chili, posiekane1 łyżeczka cukru1 ½ szklanki plus 2 łyżki stołowe pieczarek, przekrojonych na pół lub w ćwiartkiOk. 500 g obranych, surowych krewetek5 małych cebulek dymek, cienko pokrojonychGarść posiekanej kolendryW garnku podgrzej bulion, pastę tom yam, liście limonki, trawę cytrynową, sok z limonki, sos rybny, papryczki i cukier. Kiedy się zagotuje, dodaj pieczarki i gotuj na wolnym ogniu przez 2 min. Dodaj krewetki i cebulki i gotuj jeszcze 2-3 min. Posyp kolendrą i podawaj.
1 tajskie chili, bez pestek, posiekane1 duży ząbek czosnku, obrany, posiekany1 łyżka stołowa cukru1 ½ łyżeczki octu ryżowego1 ½ łyżki stołowej soku z limonki1 ½ łyżki stołowej sosu rybnego1 ½ łyżki stołowej oleju roślinnego½ cebuli, dobrze posiekanaŚwieżo zmielony czarny pieprz190-220 g białej kapusty, pokrojonej1 średnia marchewka, startaOk. 190 g ugotowanej piersi z kurczaka, pociętej w cieniutkie paskiGarść liści mięty, posiekaneSólW misce wymieszaj razem chili, cukier, ocet, sok z limonki, sos rybny, olej, cebulę i pieprz. Odstaw na 30 min. W dużej misce połącz kapustę, marchew, kurczaka i miętę. Mieszaninę wsyp do miski z dressingiem i wszystko dokładnie i powoli wymieszaj. Dodaj soli do smaku. Posyp jeszcze odrobiną mięty i podawaj na talerzu.
6 brzoskwiń, pociętych na kawałki3 szklanki borówek amerykańskich1-2 łyżeczki wody z kwiatu pomarańczy2 łyżki stołowe cukru trzcinowego2 szklanki jogurtu naturalnego, opcjonalnieNastaw piekarnik na ok. 160°C. W dużej misce delikatnie pomieszaj brzoskwinie i borówki. Dodaj wodę i dalej mieszaj, wlej do naczynia do pieczenia. Posyp cukrem a piecz ok. 20 min, aż cukier się skarmelizuje. Wyciągnij z piekarnika i polej jogurtem (jeśli chcesz).
1 papaja, bez pestek, przecięta na pół2 szklanki malinSok z 1 limonkiPołóż połówki papai na talerzu. Wypełnij malinami. Polej sokiem z limonki. Podawaj od razu.
200g czekoladowych ciastek⅓ szklanki roztopionego masła680 g serka kremowego1 szklanka cukru4 jajka2 żółtka z jajekSok wyciśnięty z 4 limonekPotrzebny sprzęt: tortownicaNastaw piekarnik na ok. 180°CTortownicę wyłóż folią aluminiową, nadmiar folii zawiń. Włóż w jeszcze jedną folię, dokładne przyciskając do tortownicy, aby wszystko było szczelne.
W mikserze zmiksuj ciastka, dodaj masło i dalej miksuj. Wlej to wszystko do tortownicy i równomiernie rozłóż palcami. Wstaw tortownicę do lodówki.
Ugotuj wodę. Ubij serek, aż będzie gładki, dodaj cukier, jajka, żółtka i sok z limonki.
Wyciągnij ciasto z lodówki. Wlej na nie miksturę serową i wstaw do brytfanny z gorącą wodą, tak aby przykryła ½ tortownicy.
Wstaw do piekarnika na ok. 1h, sprawdź po 50 min. Sernik powinien być ścięty, ale sprężysty w środku. Wyciągnij ciasto z piekarnika. Odstaw do wystygnięcia, kiedy nabierze temperatury pokojowej wstaw je do lodówki na 20 min. przed podaniem.
2 nóżki kurczaka, ze skórą2 udka kurczaka, ze skórą3-4 szklanki mleka2 ¼ szklanki roślinnego tłuszczu do pieczenia1 łyżka stołowa + 1 łyżeczka soli¾ szklanki mąka1 łyżeczka pieprzu Cayenne1 jajkoDo miski włóż kawałki kurczaka i zalej mlekiem. Przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na 2 h lub cała noc. Dzięki temu mięso zmięknie.
Kurczaka włóż do dużego garnka, zalej mlekiem. Mleko doprowadź do wrzenia, potem zmniejsz gaz i gotuj na wolnym ogniu ok. 20 min. (aż kurczak się ugotuje). Wyciągnij kurczaka z mleka i odłóż na 15 min. do wystygnięcia, potem wysusz kawałki papierowym ręcznikiem.
Podgrzej tłuszcz do ok. 160°C. Do dużego worka strunowego wsyp sól, mąkę i pieprz, potrząśnij, aby wszystko się połączyło. W misce ubij jajko.
Do worka wkładaj po 1 kawałku kurczaka i potrząśnij, aby pokryły się mąką. Potem zanurz kurczaka w jajku, potem znów włóż go do worka z mąką.
Delikatnie wrzuć każdy kawałek kurczaka do gorącego oleju, smaż po 1 min. z każdej strony, aż będą złoto-brązowe. Wyciągnij kurczaka i połóż na papierowy ręcznik.
Szynka:1 (ok. 2kg) szynka z kością1 obrana i przekrojona na pół cebula1 2-litrowa Coca-ColaPolewa:1 garść goździków1 łyżka stołowa melasy2 łyżeczka musztardy w proszku2 łyżki stołowe cukru Demerara lub brązowego cukru
Nastaw piekarnik na 260°C
Do dużego garnka włóż szynkę z cebulą i zalej coca-colą. Na średnim ogniu doprowadź colę do wrzenia. Zmniejsz ogień i przykryj garnek (ale niezbyt szczelnie), gotuj ok. 2,5h.Wyciągnij szynkę z garnka i odstaw do wystygnięcia, zachowaj płyn. Ostrym nożem odetnij skórkę, zostawiając cieniutką warstwę tłuszczu. Potem wytnij w szynce wzory karo i w każdy wetknij goździk. Mięso posmaruj melasą i posyp musztardą i cukrem. Brytfannę wyłóż folią aluminiową, włóż szynkę i piecz ok. 10 min. Od razu podaj.
Jeśli przygotowujesz szynkę z wyprzedzeniem, wyciągnij ją z lodówki, posmaruj polewą tak jak w przepisie. Zostaw 30-40 min. w temperaturze pokojowej. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 176°C na 30-40 min.
Ok. 1,9 l. oleju słonecznikowego, do smażenia1 dojrzały ananas1 szklanka mąki z proszkiem do pieczenia (jeśli nie macie gotowej, oto składniki: 6 szklanek mąki, 3 łyżki stołowe proszku do pieczenia, 1 łyżka stołowa soli)1 szklanka wody sodowej8 batonów kokosowychPodgrzej olej w naczyniu, które nadaje się do smażenia na głębokim tłuszczu.Odetnij górę i dół ananasa, potnij go pionowo na ćwiartki. Każdy kawałek obierz z twardej „kory”. Połóż ananas skórką do dołu i oddziel miąższ od łupiny. Pokrój ananas na kawałki.Do dużej miski wsyp mąkę, delikatnie dodaj ¾ szklanki wody, jeśli masa będzie zbyt gęsta, dodaj pozostałą ¼ szklanki. Zanurz każdy baton w cieście i wrzuć do gorącego oleju na ok. 3 min. Wyciągnij batony z oleju i połóż na papierowym ręczniku. Połóż na talerz z kawałkami ananasa i od razu jedz.
5 jajekOk. 500g (2 ½ szklanki) słodkiej kukurydzy w puszceOk. 390g (1 ¾ szklanki) kukurydzy kremowej1 ⅓ szklanki mleka1 ⅓ szklanki śmietany kremówki⅓ szklanki mąki½ łyżeczki proszku do pieczenia½ łyżeczki soliPotrzebny sprzęt: szklane naczynie 25cm na 30 cm, wysmarowane masłemNastaw piekarnik na ok. 190°CW dużej misce wymieszaj razem jajka. Łyżką dodaj obie kukurydze, mleko, śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wlej do naczynia wysmarowanego masłem. Piecz 1h, aż będzie złoto-brązowe. Podawać od razu.
2 kromki białego chleba 2 łyżki stołowe masła...
bogg