Co jeść.txt

(1 KB) Pobierz
Co jeć



Chude mięso (np. kurczaki) i chudš wędlinę (np. polędwicę). Niektóre ryby np. łoso, tuńczyk, makrela zawierajš omega 3 - kwasy tłuszczowe, które wg. Specjallistów zapobiegajš powstawaniu choroby wieńcowej serca. 

Do smażenia lepsze sš oleje oliwkowe i rzepakowe, które pod wpływem wysokiej temperatury nie ulegajš utlenianiu. Osoby o powyższonym choleserolu i cierpišce na miażdżycę powinni w ogóle unikać smażonych potraw. Powinny zamiast tego spożywać więcej pokarmy gotowane, duszone, bšd pieczone z jak najmniejszš ilociš tłuszczu.

margaryna miękka (do smarowania pieczywa), w malej iloci

Jedno na tydzień zupełnie wystarcza, wliczajšc jajka stosowane do przygotowania posiłków.

Aby dostarczać inne niezbędne dla organizmu skladniki, unikajšc obfitych w cholesterol, warto pić niskotłuszczowe mleko, jogurty, jeć chudy biały ser. Dzięki temu ogranicza się również iloć spożywanych kalorii. Otyłoć jest również jednš z przyczyn wysokiego cholesterolu.

Pieczywo ciemne

Warzywa i owoce sš dobrym ródłem witamin E, C i betakarotenu. Te mikroelementy chroniš przed utlenianiem cholesterolu. Należy więc jeć dużo warzyw i owoców. Każdego dnia spożywaj duże iloci produktów zbożowych, warzyw, owoców. 

Warto też jeć zboża. Warzywa, owoce i zboża, zawierajš blonnik, który powoduje obniżenie iloci cholesterolu w organimie.

Błonnik znajdziemy również w płatkach owsianych, ryżu, kaszy, otrębach. Błonnik wywołuje uczucie sytoci, dlatego zalecany jest dla osób odchudzajacych się.

Aby usupełniać braki tłuszczu, dobrze jest również jeć w niewielkich ilosciach orzechy, nasiona stršczkowe np.. słonecznika lub dyni

Sprawdzaj na opakowaniach zawartoć tłuszczu i cholesterolu. 

Pij w niewielkich ilociach czerwone wino.
Zgłoś jeśli naruszono regulamin