GŁÓWNE POWODY PROWADZĄCE DO ZACHWIANIA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU
Motto:"Jeśli nie jesteś gotów do zmiany swego życia,nie możesz oczekiwać pomocy"Hipokrates
Wstęp
Choroba nie bierze się z niczego. Zanim się ujawni, organizm wysyła najpierw różne sygnały alarmowe w postaci specyficznych symptomów. Jeśli będzie się je lekceważyć lub tłumić lekami objawowymi, prędzej czy później dojdzie do poważnego zachorowania.
a w konsekwencji do zachorowania:
· wysokie spożycie cukru rafinowanego i jego produktów, również białej mąki,
· nadmierna konsumpcja produktów kwaśnych i wychładzających,
· dieta wysokobiałkowa,
· inne błędy żywieniowe (omówienie w Recepcie na zdrowie nr 1) prowadzące do przewlekłych stanów zapalnych jelit i dysbiozy (zachwiania środowiska wewnętrznego), co z kolei może powodować degenerację błony śluzowej jelit i atrofię (zanik) kosmków. W konsekwencji jelita stają się przepuszczalne dla różnych makromolekuł, toksyn, drobnoustrojów, które z łatwością przenikają do krwi i dalej do tkanek. Tam mogą być postrzegane jako antygeny, co z kolei prowadzi do chorób autoimmunoagresyjnych jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zapalenie gruczołu tarczowego, stwardnienie rozsiane i inne. Toksyny mogą też zatruwać układ nerwowy czy organy wewnętrzne, co znaczne zakłóca ich funkcjonowanie,
· zbyt wczesne wprowadzenie do diety noworodka (przed upływem 9. miesiąca życia) obcego białka, najczęściej krowiego i kurzego, co prowadzi do poważnych zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego i atrofii (zaniku) kosmków jelitowych,
· pośpieszne jedzenie, niedokładne przeżuwanie, co prowadzi w konsekwencji do wzdęć, zaburzeń trawienia i wchłaniania,
· nadużywanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków, hormonów i niesteroidowych środków p.zapalnych, szczepionki stosowane u osób ze słabym układem orpornościowym,
· palenie tytoniu, alkoholizm, narkomania,
· zęby leczone kanałowo (zatruwane) ogniska chorobowe w migdałkach, zatokach przynosowych, będące powodem rozwoju wysokorozwiniętych, patologicznych form grzybowych i bakteryjnych,
· amalgamatowe wypełnienia zębów (możliwość przewlekłego zatrucia rtęcią),
· zatrute środowisko zewnętrzne, niskiej jakości żywność; konserwowana chemicznie i puszkowana, obecność w żywności pestycydów, hormonów, metali ciężkich, chemicznych ulepszaczy, spulchniaczy, przedłużaczy przydatności do spożycia,
· konserwanty i sztuczne dodatki do żywności jak glutaminian sodu, sztuczne olejki zapachowe, słodziki: cyklamat, aspartam, acesulfam,
· czynniki psychiczne, w tym negatywne emocje: złość, gniew, nienawiść, zawiść, zazdrość, a także strach, lęki, stresy,
· płytkie oddychanie,
· brak relaksu, przepracowanie, niedobór snu.
Autor: © Wanda Karpińskamgr farmacji, naturoterapeuta
Semi111