główne powody zachwiania równowagi zdrowotnej organizmu.docx

(15 KB) Pobierz

GŁÓWNE POWODY PROWADZĄCE DO ZACHWIANIA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU


ziarenko cukru w świetle spolaryzowanym - pobrane z colmic.free.fr/galerie/sucre.jpg


Motto:

"Jeśli nie jesteś gotów do zmiany swego życia,
nie możesz oczekiwać pomocy"
Hipokrates

Wstęp

      Choroba nie bierze się z niczego. Zanim się ujawni, organizm wysyła najpierw różne sygnały alarmowe w postaci specyficznych symptomów. Jeśli będzie się je lekceważyć lub tłumić lekami objawowymi, prędzej czy później dojdzie do poważnego zachorowania.
 

GŁÓWNE POWODY PROWADZĄCE DO ZACHWIANIA RÓWNOWAGI BIOLOGICZNEJ ORGANIZMU

a w konsekwencji do zachorowania:

·        wysokie spożycie cukru rafinowanego i jego produktów, również białej mąki,

·        nadmierna konsumpcja produktów kwaśnych i wychładzających,

·         dieta wysokobiałkowa,

·        inne błędy żywieniowe (omówienie w Recepcie na zdrowie nr 1) prowadzące do  przewlekłych stanów zapalnych  jelit i dysbiozy (zachwiania środowiska wewnętrznego), co z kolei może powodować degenerację błony śluzowej jelit i atrofię (zanik) kosmków. W konsekwencji jelita stają się przepuszczalne dla różnych  makromolekuł, toksyn, drobnoustrojów, które z łatwością przenikają do krwi i dalej do tkanek. Tam mogą być postrzegane jako antygeny, co z kolei prowadzi do chorób autoimmunoagresyjnych jak reumatoidalne zapalenie stawów, toczeń, zapalenie gruczołu tarczowego, stwardnienie rozsiane i inne. Toksyny mogą też zatruwać układ nerwowy  czy organy wewnętrzne, co znaczne zakłóca ich funkcjonowanie,

·        zbyt wczesne wprowadzenie do diety noworodka (przed upływem 9. miesiąca życia) obcego białka, najczęściej krowiego i kurzego, co prowadzi do poważnych zaburzeń funkcjonowania przewodu pokarmowego i atrofii (zaniku) kosmków jelitowych,

·        pośpieszne jedzenie, niedokładne przeżuwanie, co prowadzi w konsekwencji do wzdęć, zaburzeń trawienia i wchłaniania, 

·        nadużywanie środków farmakologicznych, zwłaszcza antybiotyków, hormonów i niesteroidowych środków p.zapalnych, szczepionki stosowane u osób ze słabym układem orpornościowym,

·        palenie tytoniu, alkoholizm, narkomania,

·        zęby leczone kanałowo (zatruwane) ogniska chorobowe w migdałkach, zatokach przynosowych, będące powodem rozwoju wysokorozwiniętych, patologicznych form grzybowych i bakteryjnych,

·        amalgamatowe wypełnienia zębów (możliwość przewlekłego zatrucia rtęcią),

·        zatrute środowisko zewnętrzne, niskiej jakości żywność; konserwowana chemicznie i puszkowana, obecność w żywności pestycydów, hormonów, metali ciężkich, chemicznych ulepszaczy, spulchniaczy, przedłużaczy przydatności do spożycia,  

·        konserwanty i sztuczne dodatki do żywności jak glutaminian sodu, sztuczne olejki zapachowe, słodziki: cyklamat, aspartam, acesulfam,

·        czynniki psychiczne, w tym negatywne emocje: złość, gniew, nienawiść, zawiść, zazdrość, a także strach, lęki, stresy,

·        płytkie oddychanie,

·        brak relaksu, przepracowanie, niedobór snu.



Autor:  © Wanda Karpińska
mgr farmacji, naturoterapeuta

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin