WINO GRAPEFRUITOWE.doc

(20 KB) Pobierz
Wino z grapefruita

Wino Grapefruitowe

Przepis nr. 01

Oskrob skórkę z dwóch owoców, unikając białego miąższu, ze względu na jego bardzo gorzki smak. Obierz resztę owoców, podziel na cząstki. Włóż je oraz startą wcześniej skórkę do plastikowego sitka i włóż do baniaka, dodaj cukier i resztę składników oprócz drożdży, które dodaj po 24h. Po 5 dniach usuń sitko z owocami. Pod koniec fermentacji ściągnij wino znad osadu.

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino Grapefruitowe

9 Grapefruitów

0,68 kg. rodzynek

2g. enzymu pektynowego

1,87 litry soku z grapefruita

1,25 kg. cukru

0,5 g. taniny

drożdże winne

2g. pozywki

woda do objętości 5 litrów

 

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin