przepis_mrozonka.htm

(7 KB) Pobierz
claudia.pl



Dieta z mrożonek
 

Dieta mrożonkowa

I. dzień

  • I śniadanie, 369 kcal. Kanapka z dwóch kromek chleba pełnoziarnistego razowego (50 g), posmarowanego dwiema łyżeczkami niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, z dwoma liśćmi sałaty i dwoma plasterkami szynki wołowej gotowanej (60 g), papryka czerwona (100 g), szklanka kawy zbożowej z mlekiem 0,5% (100 ml) bez cukru, małe jabłko.
  • II śniadanie, 137 kcal. Budyń mleczny (150 ml), 1 sucharek.
  • Obiad, 488 kcal. Talerz kapuśniaku z mrożonki(250 ml), pieczeń wieprzowa z jabłkiem (150 g), ziemniaki gotowane (150 g), buraki gotowane (200 g), szklanka herbaty z cytryną bez cukru.

    Pieczeń wieprzowa z jabłkiem. Składniki: 120 g polędwicy wieprzowej bez kości, 1 jabłko, 1 łyżeczka oleju, 1 łyżeczka mąki. Wykonanie: polędwicę obrumienić bez tłuszczu, przełożyć do naczynia do duszenia, pod koniec duszenia dodać pokrojone jabłko, dusić dalej. Mięso wyjąć, sos przetrzeć. Olej połączyć z mąką i dodać do sosu, zagotować. Sosem polać mięso.
  • Podwieczorek, 172 kcal. Koktajl ze szklanki kefiru 1,5 % i pomarańczy (100 g).
  • Kolacja, 306 kcal. Mintaj w galarecie (150 g), gotowany groszek mrożony (100 g), kromka chleba pytlowego (25 g), posmarowana łyżeczką niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, szklanka herbaty zielonej bez cukru.

II. dzień

  • I śniadanie, 380 kcal. Jajecznica na parze z dwóch jaj, pokrojonego średniego pomidora, posiekanej cebuli (50 g) i bazylii, dwie kromki chleba razowego żytniego z soją i słonecznikiem (50 g), posmarowane dwiema łyżeczkami niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, szklanka bawarki z mlekiem 0,5 % (100 ml) bez cukru.
  • II śniadanie, 133 kcal. Jogurt jagodowy 1,5 % (150 ml), 1 sucharek.
  • Obiad, 526 kcal. Tarerz zupy włoskiej z mrożonki (250 ml), zrazy wołowe bite z pieczarkami (150 g), kasza gryczana (50 g -waga przed ugotowaniem), gotowana fasolka szparagowa mrożona (200 g), szklanka soku grejpfrutowego (150 ml) rozcieńczonego wodą.

    Zrazy wołowe bite z pieczarkami. Składniki: 100 g wołowiny bez kości, 10 g cebuli, 50 g pieczarek, 1 łyżeczka mąki pszennej, natka. Wykonanie: z rozbitego mięsa uformować owalne bitki i obrumienić bez tłuszczu. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki, cebulę obrać, drobno posiekać i razem z pieczarkami dodać do zrumienionego mięsa, dusić do miękkości. Z mąki i wody sporządzić zawiesinę i dodać do sosu mięsnego, posypać zieleniną.
  • Podwieczorek, 134 kcal. Banan (150 g), szklanka wody mineralnej niegazowanej.
  • Kolacja, 303 kcal. Ugotowana sałatka warzywna z mrożonki z kukurydzą (250 g), kromka chleba razowego (25 g), posmarowana łyżeczką niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, z liściem sałaty i plasterkiem szynki z indyka (30 g), szklanka kawy z mlekiem 0,5 % (100 ml) bez cukru.

III. dzień

  • I śniadanie, 367 kcal. 3 łyżki muesli z rodzynkami i orzechami ze szklanką mleka 0,5 %, kanapka z kromki chleba razowego żytniego (25 g), posmarowanego łyżeczką niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, z serem białym chudym (30 g) i łyżką miodu, szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • II śniadanie, 158 kcal. Jabłko w kremie waniliowym, szklanka wody mineralnej niegazowanej.

    Jabłko w kremie waniliowym Składniki: 1 małe jabłko, 100 ml mleka 0,5 %, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1/3 żółtka. Wykonanie: z małej ilości wody i cukru ugotować syrop. Obrane i pokrojone na części jabłko ugotować w syropie. Z mąki, mleka, żółtka i cukru ugotować krem waniliowy i polać nim jabłko.
  • Obiad, 520 kcal. Talerz zupy kalafiorowej mrożonej, (250 ml), kurczak gotowany w warzywach (150 g), ryż gotowany (50 g -waga przed ugotowaniem), gotowana marchew z groszkiem mrożona (200 g), sałata zielona (50 g) z jogurtem naturalnym bez cukru (30 ml), szklanka herbaty zielonej bez cukru.
  • Podwieczorek, 155 kcal. Biszkopt na białkach (100 g), szklanka herbaty owocowej bez cukru
    Biszkopt na białkach Składniki: 3 białka, 30 g mąki pszennej, 30 g cukru. Wykonanie: przesiać mąkę z cukrem. Z białek ubić pianę i połączyć z mąką i cukrem, lekko wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem pergaminowym. Piec w piekarniku o temperaturze 160 stopni C około 20 minut.
  • Kolacja, 293 kcal. Gotowana sałata meksykańska mrożona (250 g) z kromką chleba pełnoziarnistego razowego, posmarowanego łyżeczką niskokalorycznej, wysokogatunkowej margaryny, liściem sałaty i plasterkiem polędwicy (30 g), szklanka bawarki z mlekiem 0,5 % (125 ml) bez cukru.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin