Mus pomarańczowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Mus pomarañczowy

Mus pomarańczowy

 

Składniki na 6 porcji:

łka skórki otartej z pomarańczy

pół szklanki soku pomarańczowego

1,5 łki Żelatyny WINIARY

2 szklanki słodkiej śmietanki 18-proc.

5 łek cukru

szklanka śmietanki kremówki

do dekoracji:

plasterki pomarańczy lub cząstki mandarynki

 

Żelatynę zalej w misce 5 łkami zimnej przegotowanej wody i zostaw na 30 minut, by spęczniała. Miskę wstaw do garnka z gorą wodą i mieszaj żelatynę, póki się nie rozpuści. Teraz wlej do niej sok pomarańczowy i tak przygotowaną galaretkę ostudź.

 

Do śmietanki wsyp cukier i skórkę z pomarańczy i powoli, dokładnie mieszając, wlewaj galaretkę, krótko ozięb, połącz z ubitą kremówką. Mus wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdób plasterkami świeżej pomarańczy (lub cząstkami mandarynki).

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin