Konfitury z gruszek.rtf

(5 KB) Pobierz
Konfitury z gruszek

Konfitury z gruszek

 

Składniki:

1,5 kg twardych zimowych gruszek

1,5 kg cukru

kilka goździków lub kawałek wanilii

 

Umyte gruszki zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż zmiękną. Odcedź, ostudź, obierz, pokrój na ćwiartki lub ósemki, wykrój gniazda nasienne. Małe gruszki, np. bergamotki, pozostaw w całci. Z cukru i szklanki wody ugotuj syrop, ostudź, zalej nim gruszki i odstaw na noc.

 

Do przyrządzania syropu możesz uż zamiast wody soku z wiśni lub jabłek. Następnego dnia zlej syrop i podgrzewaj tak długo, aż zgęstnieje. Znowu zalej nim gruszki i pozostaw je w syropie na kilkanaście godzin. Powtórz te czynności jeszcze dwukrotnie, za każdym razem gotując gruszki w syropie kilka minut (po drugim gotowaniu powinny stać się szkliste). Gorące konfitury przełóż do wyprażonych słoików typu twist, starannie zamknij, ostudź.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin