Keczup pikantny.rtf

(6 KB) Pobierz
Keczup pikantny

Keczup pikantny

 

Składniki:

2 kg mięsistych pomidorów

2 strąki czuszki

70 dag cebuli

2 główki czosnku

szklanka octu winnego

4 łki cukru

3 płaskie łeczki zmielonego pieprzu

po pół łeczki: zmielonego ziela angielskiego, goździków, cynamonu i imbiru

3 łki oleju

2 łeczki soli

 

Cebulę obierz, pokrój w ćwiartki, sparz wrzątkiem i osącz. Obierz też czosnek, a pomidory sparz, by łatwiej zeszła skórka. Wrzuć warzywa do rondla i - co jakiś czas  mieszając - gotuj je przez 50 minut najpierw na dużym, a potem na niewielkim ogniu.

 

Następnie przetrzyj same warzywa przez sitko, dodaj przyprawy i gotuj jeszcze pół godziny. Następnie wlej ocet i olej, wrzuć obrane ząbki czosnku, zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na 15 minut. Ponownie zagotuj i usuń czosnek. Bardzo gorący przecier nałóż do wyparzonych, gorących słoików i dokładnie je zakręć.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin