Tort czekoladowy z chałwą.rtf

(7 KB) Pobierz
Tort czekoladowy z cha³w¹

Tort czekoladowy z chał

 

Składniki na 15 porcji:

ciasto: 

30 dag mąki tortowej

30 dag masła

4 łki cukru pudru

5 jaj

łeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy

szczypta soli

uszcz i mąka do formy

nadzienie:

30 dag czekolady

4 jaja

20 dag masła

15 dag cukru kryształu

kieliszek rumu

pół szklanki śmietanki

łka cukru pudru

15 dag waniliowej chałwy

3/4 szklanki naparu herbaty

do dekoracji:

10 dag bezów

czekoladowe ozdoby

 

Masło na ciasto utrzyj z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, a następnie wymieszaj z mą, proszkiem do pieczenia i pianą ubitą z białek. Całość przełóż do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mą tortownicy i wstaw na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.

 

Czekoladę przez chwilę pogotuj ze śmietanką i ucieraj ją, aż krem wystygnie. Jajka ubij z cukrem kryształem na parze. Masło na krem rozetrzyj, dodając cukier puder, krem czekoladowy i jajeczny, po kawałku chałwy i rum.

 

Ciasto przekrój w poprzek na 4 części, nasącz herbatą i Przełóż kremem. Wierzch i boki posyp pokruszonymi bezami i udekoruj galanterią cukierniczą.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin