Torcik z kremem jabłkowym.rtf

(6 KB) Pobierz
Torcik z kremem jab³kowym

Torcik z kremem jabłkowym

 

Składniki:

biszkopt:

4 jaja

po 4 łki mąki i cukru

łka soku z cytryny

szczypta soli

krem:

kostka masła lub masła roślinnego

2 żółtka

szklanka cukru pudru

50 dag jabłek

Cukier wanilinowy WINIARY

Galaretka WINIARY (np. cytrynowa, pomarańczowa)

 

Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj cukier. Teraz dodaj żółtka i delikatnie zamieszaj je w pianie ł, a na koniec wsyp mą i znów wymieszaj masę. Włóż ciasto do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej buł tartą. Piecz około 30 minut w piecu nagrzanym do 180°C, a następnie ostudź i pozostaw w tortownicy.

 

Z kolei w trakcie ucierania masła na krem dodawaj porcjami cukier, cukier wanilinowy, żółtka i sok z cytryny. Obierz jabłka, utrzyj je na grubej tarce i stopniowo dodawaj do kremu, delikatnie mieszając.

 

Gotowy krem wyłóż na biszkopt, wyrównaj powierzchnię, polej ją cienką warstwą galaretki i wstaw torcik do lodówki, by dobrze się schłodził.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin