Torcik z kiwi.rtf

(7 KB) Pobierz
Torcik z kiwi

Torcik z kiwi

 

Składniki na 10 porcji:

10 dag masła

jajo

żółtko

2 łki cukru

15 dag mąki pszennej

100 ml mleka

łka mąki ziemniaczanej

opakowanie Cukru wanilinowego WINIARY

10 dag śmietany

15 dag czekolady

4 owoce kiwi

opakowanie Galaretki o smaku agrestowym WINIARY

 

Masło posiekaj z mą i połową cukru, dodaj żółtko i zagnieć ciasto. Następnie uformuj je kulę, owiń folią i włóż do lodówki na 30 minut.

 

Mleko zagotuj z pozostałym cukrem kryształem i cukrem wanilinowym. Mą ziemniaczaną rozrób z jajkiem i ł gorącej wody, po czym wlej do gotującego się mleka i dobrze wymieszaj i po zdjęciu z ognia odstaw do przestudzenia.

 

Śmietanę ubij i połącz z kremem. W szklance wrzątku rozpuść galaretkę i odstaw ją na 30 minut.

 

Jedną trzecią rozwałkowanego ciasta wyłóż na natłuszczoną tortownicę i upiecz w ciągu 10 minut w temperaturze 200°C. W ten sam sposób upiecz pozostałe 2 placki.

 

Na jeszcze ciepłe placki zetrzyj czekoladę, a gdy się rozpuści, rozsmaruj jąwno i poczekaj, aż zastygnie. Placki posmaruj kremem i złóż razem.

 

Owoce kiwi obierz, pokrój w plasterki, ułóż na wierzchu tortu i polej tężeją galaretką. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin