zestaw 1
1. NNKT i węglowodany (+ błonnik) zawartośc w diecie, rola2. zanieczyszczenie żywności3. źródła żelaza w diecie4. powikłania otyłości5. objawy bulimii6. rodzaje studni, jak je utrzymac ? (nie pamiętam tego pytaniadobrze ale jakos tak to było)7. pyły i włókna respirabilne8. wypalenie zawodowe a zawód lekarza
1. NNKT i węglowodany (+ błonnik) zawartośc w diecie, rolaZalecane ilości w diecie:kw. t!uszczowe wielonienasycone 6-10%
omega 6 5-8%
omega 3 1-2%
kw. t!uszczowe jednonienasycone 10-15%Przeciwmia,d,ycowe dzia!anie: Korekta czynników ryzyka
• _ cholesterolu, _ trójglicerydów, _ HDL cholesterolu
• _ ci_nienia krwi
• poprawa metabolizmu w=glowodanów
(_ zapotrzebowania na insulin=, _ glukozy)przeciwzakrzepowezmniejsza; ryzyko chorób sercowo-naczyniowych• dzia!anie antyarytmiczne
• dzia!anie antytrombogenne
• zwolnienie rozwoju p!ytki mia,d,ycowej
- _ ekspresji moleku! adhezyjnych
- _ p!ytkowego czynnika wzrostu
• dzia!anie przeciwzapalne
• promowanie uwalniania _rodb!onkowego NO
• umiarkowane dzia!anie hipotensyjne
• poprawa profilu lipidówDzia!anie b!onnika: rozpuszczalny – metaboliczne działanie, Nierozpuszczalny - _ obj=to_ci stolca Poprawa perystaltyki
_ obni,enie st=,enia cholesterolu i trójglicerydów
w surowicy (p!atki owsiane, j=czmienne, groch,
pektyna)
_ obni,enie st=,enia glukozy w surowicy,
_ wra,liwo_ci na insulin=
_ obni,enie masy cia!a (uczucie syto_ci, poprawa
perystaltyki)
w profilaktyce i leczeniu:
_ chorób sercowo-naczyniowych
_ cukrzycy
_ hiperlipidemii
_ oty!o_ci
_ nadci_nieniu
_ nowotworów
_ chorób przewodu pokarmowego
(zaparcia, hemoroidy, kamica ,ó!ciowa)2. zanieczyszczenie żywnościchemiczne, biologiczne, produkty lecznicze, skaŜenia promieniotwórcze, pozostałości środki ochrony roślin KaŜda substancja, kta jest obecna w Ŝywności
jako rezultat produkcji lub zanieczyszczenia
środowiska
- Biologiczne: mikrobiologiczne, toksyny
bakteryjne, mykotoksyny, szkodniki zboŜowomączne,
pasoŜyty
- Chemiczne: metale toksyczne, środki ochrony
roślin i ich metabolity, azotany i azotyny,
nitrozoaminy, chlorowane bifenyle,
wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne
- Fizyczne: pozostałości opakowań, piasek Ołów: z zanieczyszczeń motoryzacyjnych i przemysłowych Kadm: z zanieczyszczeń przemysłowych, z kopalni metali
kolorowych, z naczyń, gleby, wody, dymu
tytoniowego; Rtęć: azotany i azotyny wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne Wykazują właściwości mutagenne i kancerogenne
Powstają w wyniku niecałkowitego spalania
materiału organicznego
Źrła ich emisji do atmosfery: poŜary, wybuchy
wulkan, spalanie odpad, spalanie ropy
naftowej i węgla, piece kuchenne, dym
papierosowy
Rodzina Enterobacteriaceae, Rodzina Pseudomonadaceae, Rodzina Bacillaceae-, Rodzina Micrococcaceae, Mykotoksyny
Są produktami metabolizmu grzyb pleśniowych z
rodziny Aspergillus, Penicilium i Fusarium.3. źródła żelaza w diecie
Normy dzienne: Kobiety 19-60: 14 - 17 mg (w zależności od aktywności fizycznej)
Kobiety > 60: 12 mg
Ciężarne: 22 mg
Karmiące: 18 mg
Mężczyźni: 11 mg
Spożycie żelaza jest proporcjonalne do wartości energetycznej pożywienia. W postaci hemowej Fe2+ pochodzi z hemoglobiny i mioglobiny, absorbowane jest jako kompleks żelazowe - porfirynowy, Fe zostaje uwolnione w śluzowce jelita, jest lepiej przyswajalne. Wchłania się w 10%. Najlepszym źródłem żelaza jest: Mięso, ryby i „owoce morza", które również przyspieszają wchłanianie żelaza niehemowego (do 2,3mg/100g)
Wieprzowina, wątroba, ryby - 30 - 40% żelaza hemowego Wołowina, baranina, drób - 60% żelaza hemowego
- Produkty zbożowe: zawartość Fe wysoka ale stopień wykorzystania niski (Fe niehemowe i obecność fitynianów)
- Mleko i produkty mleczne: niska zawartość Fe
- Mięso, ryby, jaja: wysoka zawartość Fe
- Tłuszcze: niska zawartość Fe
- Warzywa i owoce: niska zawartość i przyswajalność ze względu na obecność szczawianów
- Cukier i słodycze: duża zawartość, w czekoladzie 3,4 mg/100g ale trudno przyswajalna
ze względu na obecność fitynianów
Zwiększone wchłanianie: kwas askorbinowy (mlekowy, cytrynowy) - zapobieganie
tworzenia trudnorozpuszczalnych, niewchłanialnych związków - redukcja Fe3+ do Fe2+ Obniżone wchłanianie: fityniany, szczawiany (warzywa, owoce, produkty zbożowe -
otręby, mąka o małym stopniu przemiału), kwas taninowy w herbacie, fosfofityna żółtka
jaj, białko, tłuszcz, Ca, Zn, Cd, Mn
Żelazo niehemowe Fe3+ - wchłanianie zależne od poziomu Fe w tkankach.4. powikłania otyłościnadci_nienie, dyslipidemia, wzrost ryzyka choroby niedokrwiennej serca i udarubezdech nocny, astma, dermatologia: odparzenia
cukrzyca t.2, zespó! wielotorbielowatowo_ci jajników
zwyrodnienie ko_ci i stawów, p!askostopie
st!uszczenie w0troby, refluks ,o!0dkowo-jelitowy, kamica p=cherzyka ,ó!ciowego
poczucie izolacji i dyskryminacji, bulimia, depresja, proteinuria
5. objawy bulimii
Kryteria rozpoznawania bulimii[edytuj]
Możemy podejrzewać bulimię, gdy osoba: ma nawracające okresy żarłoczności, kiedy zjada olbrzymie ilości pokarmu w ciągu dnia (w okresie 2 godzin) czuje, że traci kontrolę nad swoim zachowaniem w czasie napadu żarłoczności, regularnie stosuje metody zapobiegające przyrostowi wagi ciała, takie jak: prowokowanie wymiotów, nadużywanie środków przeczyszczających i moczopędnych, ścisła dieta, głodówka lub bardzo wyczerpujące ćwiczenia fizyczne, ma minimum dwa napady żarłoczności w tygodniu (i stosuje po nich sposoby prowadzące do zmniejszenia wagi), przez co najmniej trzy miesiące, przesadnie skupia uwagę na swojej sylwetce i wadze. Opisywane zaburzenia w odżywianiu się nie występują dodatkowo w przebiegu anoreksji.6. rodzaje studni, jak je utrzymac ? (nie pamiętam tego pytaniadobrze ale jakos tak to było)7. pyły i włókna respirabilnePyły o działaniu drażniącym (cząstki węgla, żelaza, karaborundu, szkła, aluminium, związków baru)
Pyły o działaniu zwłókniającym (ziarna krystalicznej krzemionki, niektóre krzemiany (azbest, talk, kaolin, szpat polny, pył rud żelaznych i z kopalni węglowych).
Pyły o działaniu alergizującym (pyły pochodzenia roślinnego, zwierzęcego i niektóre pochodzenia chemicznego (leki, metale: arsen, miedź, cynk, chrom)
Pyły o działaniu kancerogennym (azbest, minerały azbestopodobne, sztuczne włókna mineralne) oraz pyły zawierające krystaliczne odmiany dwutlenku krzemu.działanie pylicotwórcze, alergizujące lub drażniące. Źródłem pyłów jest spalanie materiałów energetycznych w fabrykach, samochodach, kotłowniach. W powietrzu rozróżnia się pył szybkoopadąjący oraz zawieszony o znaczeniu chorobotwórczym - składa się z cząsteczek < 10 um, łatwo wnikający do dróg oddechowych. Cząstki pyłu o średnicy 50 um zatrzymują się w jamie nosowej, a cząstki pyłu o średnicy 3 um osiągają dolne drogi oddechowe, przedostają się do pęcherzyków płucnych. Ta frakcji pyłu nazwana respilabilną, odgrywa podstawową rolę w jego szkodliwości. Maksymalnie dopuszczalny opad pyłu to 200g/m2 rocznie. Oddziaływanie na człowieka to wnikanie do dróg oddechowych, drażnienie spojówek i błon śluzowych
Najważniejszą rolę w zawodowej patologii płuc odgrywają pylice. Są one powodowane wdychaniem pyłów nieorganicznych wytwarzających trwałe złogi w tkance płucnej, prowokując także odczyn tkankowy.
Pylice kolagenowe
Dochodzi w nich do zaniku elementów sprężystych płuc z wytworzeniem kolagenu nie ulegającego wtórnej hialinizacji: krzemica (głównie dwutlenek krzemu), azbestoza, pylica talkowa, pylica aluminiowa
Pylice niekolagenowe
Niewielki odczyn tkankowy oraz małe zaburzenia w czynności układu oddechowego. Dochodzi do nich np. u spawaczy (żelazice).
Postacie pośrednie
Przy ekspozycji na mieszane pyły nieorganiczne, z niższą zawartością krzemionki np. u górników, spawaczy.
Niektóre pyły są alergenami, a ekspozycja na nie prowadzi do rozwoju dychawicy oskrzelowej:
- pyły roślinne: mąka, pył zbożowy, z pasz, bawełny, siana zwierzęce: sierść, pióra metale: nikiel, chrom
- związki chemiczne: formaldehyd, izocyjaniny, bezwodnik kwasu ftalowego,
chloramina.
Przewlekłe działanie drażniące pyłów i gazów na błonę śluzową dróg oddechowych prowadzi do stanów zapalnych oskrzeli, co z czasem może prowadzić do niewydolności oddechowej uznawanej za chorobę zawodową. Do sposobów związanych z eliminacją lub zmniejszeniem ryzyka zawodowego należą:
a) zmiany w technologii i metodach pracy
- zastępowanie materiałów pylicotwórczych bardziej bezpiecznymi
- izolowanie miejsc wytwarzania pyłu lub spłukiwanie ich wodą
b) środki ochrony osobistej
maski i półmaski przeciwpyłowe8. wypalenie zawodowe a zawód lekarzaObciążenie psychonerwowe
przeciążenie psychiki
niedociążenie psychiki (automatyzacja)
monotonia pracy
• Wyczerpanie emocjonalne (objawia się - zniechęceniem do pracy, drażliwością, stałe napięcie psychofizycznym, człowiek ma poczucie chronicznego zmęczenia, częściej choruje, wskutek obniżonej odporności, cierpi na bezsenność oraz częste bóle głowy)
• Depersonalizacja (dystansowanie się wobec pacjentów i współpracowników, powierzchowność działań, lekarz traktuje chorego jak „przypadek”, staje się cyniczny, przypisuje chorym winę za własne niepowodzenia)
• Obniżone poczucie dokonań osobistych (przestaje wierzyć w siebie, wchodzi w konflikty z otoczeniem, czuje się niesprawiedliwie traktowany, staje się agresywny, traci zdolność do rozwiązywania problemów)
Wyczerpanie, awersja do klientów, apatia stanowczy sprzeciw, złość
Wypalenie: oskarżanie siebie, ucieczka, cynizm, sarkazm, reakcje psychosomatyczne, nieobecność w pracy, duże wydatki pieniężne, wypadki, sztywne trzymanie się przepisów w pracy, samobójstwo, romanse bez miłości, rozwód, nagła, nieprzemyślana rezygnacja z pracy, upadek społeczny
-----------------------------------------------------------------------
zestaw 2
1) Czynniki ryzyka chorob sercowo-naczyniowych na ktore ma wplyw dieta2) Wartosc energetyczna i odzywcza produktow zbozowych i suchych straczkowych3) Przewlekle choroby niezakazne, przyczyny 4) Rodzaje otylosci5) Klasy czystosci wody oraz stopien zanieczyszczenia wod w Polsce6) Zasady higieny w gabinecie zabiegowym7) Promowanie zdrowia w pracy - cele i zasady
1) Czynniki ryzyka chorob sercowo-naczyniowych na ktore ma wplyw dieta
-otyłość, niewspółmierne spożywanie energii do zapotrzebowania na nią; spożywanie dużej ilości tłuszczów zwierzęcych; niskie spożycie kwasów tłuszczowych wielonienasyconych; duże spożycie cholesterolu > 300 mg/dobę; duże spożycie soli > 6g/dobę; palenic tytoniu; alkohol; brak aktywności fizycznej; nieodpowiednia podaż K, Ca, Mg; duże spożycie węglowodanów łatwo przyswajalnych zwłaszcza cukru; niskie spożywanie warzyw i owoców; małe spożycie białka: cielęcina, dziczyzna; małe spożycie błonnika i węglowodanów złożonych; spożywanie małej ilości ryb.2) Wartosc energetyczna i odzywcza produktow zbozowych i suchych straczkowychKaloryczność: średnia.
chleb żytni razowy: 196 kcal; bułka wrocławska: 226 kcal; fasola sucha: 346 kcal
Kasza gryczana: 339 kcal
Ograniczenia w diecie lekkostrawnej.
Białko: średnia zawartość, dostarcza 20% zalecanej ilości białka. Jest to białko niepełnowartościowe (niska zawartość lizyny, treoniny, tryptfofanu).
Zawartość białka w produktach. Strączkowych jest wyższa 35%, o
większej wartości odżywczej (aminokwasami ograniczającymi są a. siarkowe)
Węglowodany: wysoka zawartość. Są to węglowodany złożone
Błonnik: bardzo dobre źrodło: manna, ryż, kasze mało oczyszczone (jęczmienna, gryczana, kukurydziana).
Tłuszcze: mała zawartość. W 80% jest to tłuszcz nienasycony, w niektórych
produktach wielonienasycone n-9.
Witamina E: wyższa zawartość w produktach mało oczyszczonych (płatki owsiane). Udział w pokrywaniu zapotrzebowania wynosi 10%.
Witaminy z gr. B: Im ciemniejsza mąka, pieczywo, kasze tym większa zawartość
wit. B. Istotne źródło tiaminy.
Żelazo: Zawartość dość wysoka, ale niski stopień wykorzystania (żelazo niehemowe
i obecność fitynianów)
Wapń: zawartość niska.Zbożowe: fundament naszego menu,
główne źródło energii dla pracy mięśni i funkcjonowania
organizmu. Dostarczają: białko, węglowodany złoŜone, witaminy B1 i B6,
magnez, Ŝelazo, cynk i błonnik pokarmowy.
Dobry wyb: pieczywo ciemne, płatki owsiane, jęczmienne, kasza
gryczana, jęczmienna, ryŜ brązowy.
Uwaga: 1 kromka chleba to ~125 kcal
1 bochenek chleba (1 kg) to ~2500kcal •Produkty zbożowe: 196 - 359 kcal; średnia wartość kaloryczna Chleb żytni razowy: 200 Ryż: 350 Fasola: 350 Nie powinny być spożywane w dużej ilości przez osoby otyłe i z nadwagą.3) Przewlekle choroby niezakazne, przyczyny 1. Choroby sercowo-naczyniowe
2. Otyłość,-
3. Cukrzyca
4. Nowotwory
5. Osteoporoza
6. Choroby przewodu pokarmowego
7. Choroby z3bów (próchnica)o nieprawid!owe żywienie
o ma!a aktywność fizyczna
o palenie papierosów4) Rodzaje otyłościOtyłość BMI >30
Ocena wed!ug WHR = Obwód talii/Obwód bioderOty!ość; brzuszna(androidalna, wisceralna) : Kobiety _ 0,85 Mężczyźni_ _ 1,0Oty!ość; pośladkowo-udowa(gynoidalna) : Kobiety < 0,85 Mężczyźni < 1,05) Klasy czystosci wody oraz stopien zanieczyszczenia wod w Polsceoczyszczenia i dezynfekcji.
Zanieczyszczenie rzek:
-l klasa czystości - dla potrzeb gospodarki komunalnej, picia, przemysłu spożywczego, hodowli ryb łososiowych-2.7%.
-II klasa - dla celów rekreacyjnych (kąpieliska) i hodowlanych zwierząt i ryb oprócz łososiowych-15%,
-III klasa - dla potrzeb przemysłu i nawadniania terenów rolnych-28%
-54% długości rzek jest zanieczyszczona powyżej dopuszczalnych norm. Zanieczyszczenie wód w Polsce jest spowodowana brakiem prawidłowo pracujących oczyszczalni ścieków, a ścieki komunalne i przemysłowe są odprowadzane bezpośrednio do wód powierzchownych.6) Zasady higieny w gabinecie zabiegowym7) Promowanie zdrowia w pracy - cele i zasady
zestaw 3
1. Normy żywienia. co to jest, do czego służy? jak są opracowywane?
2.co to jest PAL?
3.Zasady prawidłowego żywienia.
4.Terapia anorektyczek/bulimiczek.
5.dziura ozonowa. jak powstaje i jej skutki.
6.bioindykatory, biowskaźniki, testy saprobowe
7.zasady pomiaru wskaźnika biodra/talia
2.co to jest PAL?PAL = stosunek całkowitych dziennych wydatków energetycznych do wartości podstawowej przemiany materii. wspłzynnik charakteryzujący średni poziom aktywności fizycznej w ciągu doby
3.Zasady prawidłowego żywienia.Zasady prawidłowego żywienia
•Zachowanie różnorodności spożywanych produktów pozwala na dostarczenie wszystkich niezbędnych składników i uniemożliwia skumulowanie ewentualnych szkodliwych substancji
•Zachowanie prawidłowego udziału poszczególnych składników energetycznych: białko - 12%, tłuszcze < 10%, węglowodany - 60%. Należy unikać nadmiaru białka i tłuszczu zwierzęcego: tłustego mleka, serów żółtych, dużej ilości mięsa, tłustych wędlin, nasycone kwasy tłuszczowe tylko do 10% dziennego zapotrzebowania - ograniczenie spożycia masła, smalcu. Zastępowanie produktów zwierzęcych roślinnymi (masło - margaryna, śmietana do sałatek - olej). Wołowinę i wieprzowinę powinny zastąpić ryby i drób. Należy spożywać węglowodany złożone (do 40% dziennego zapotrzebowania), produkty zbożowe, suche strączkowe (fasola, groch), ziemniaki, ciemne pieczywo i mało oczyszczone kasze. Ograniczenie spożycia słodyczy i cukru.
•Dostateczne spożywanie warzyw i owoców > 600g dziennie brutto (z odpadkami), również surowe
•Umiar w stosowaniu soli chroni przed nadciśnieniem tętniczym. 5 - 7 g/d
•Dostateczne częste i regularne spożywanie niezbyt obfitych posiłków. Przerwy miedzy posiłkami nie powinny przekraczać 5 - 6 godzin, u dzieci i młodzieży 4 godziny. Rzadkie i obfite posiłki powodują nadwagę.
Leczenie bulimia
O ile leczenie psychoterapeutyczne pozostaje najwazniejszym elementem terapii, wykazano jednak przydatność pomocy farmakologicznej głównie przy pomocy fluoksetyny, która u pewnej grupy pacjentów potrafi zredukować częstość napadów objadania sie. Wśród podejść psychoterapeutycznych wykazano skuteczność kognitywnej terapii behawioralnej, która polega na nauczaniu pacjentów zwalczania automatycznych myślom i eksperymentach behawioralnych (np. spożywanie posiłku składającego się z "zakazanych środków spożywczych") w połączeniu lub bez leczenia przeciwdepresyjnego[24]...
piekazmaly