FAZA II
ŚNIADANIE
Jajecznica na słodko z truskawkami-dwa jajka - kilka zmikoswanych truskawek (ale nie tak do końca) - serek wiejski - fruktoza Jajka roztrzepujemy trzepaczką w misce tak jak na omlet, dodajemy zmiksowane truskawki, serek i doprawiamy fruktozą do smaku.Smazymy jak jejecznice na oliwie z oliwek.
GOFRY MASLANKOWE Z DZEMEMprzepis z ksiazki kucharskiej SB1 szklanka maki z pelnego ziarna 1 szklanka tradycyjnych platkow owsianych1 lyzka plus 1 lyzeczka proszku do pieczenia3 lyzki substytutu cukru2 lyzki oliwy1 i 1/4 maslanki 1% lub 0 %1/2 szkalnki wody1 jajodzem bez cukruwymieszac make, platki, proszek, sol i substytut cukru. w oddzielnej misce ubic razem olej, maslanke, wode i jajko. do pierwszej mieszaniny wlac mieszanine z maslanka i mieszac do polaczernia. rozgrzac gofrownice i natluscic ja lekko. wlac pol szklanki ciasta i piec ok. 5 minut, az gofr bedzie zrumieniony i chrupiacy. na kazdy gofr nalozyc porcje dzemu.nie moge sie doczekac jak wyprobuje jeszcze dodam ze po upieczeniu mozna je mrozic, potem wystarczy podgrzac w opiekaczu i przekaska gotowa
Omlet z jablkiem2-3 jajka (w zaleznosci od apetytu)troszke mleka1/2 jablka obrane i pokrojone na plasterki posypane troszke cynamonem dla smakumala łyżeczka mioduJajka i mleko roztrzepujemy, smazymy na patelni lekko natluszczonej. Po usmazeniu smarujemy jedna strone delikatnie miodem ukladamy jablka z cynamonem i skladamy na pol:) Tak mi sie chciala slodkiego , a to bardzo dobre polecam:)
Racuszki owsiane1 szklanka płatków owsianych namoczonych w gorącej wodziejedno całe jajkopół szklanki maślanki naturalnej lub kefirułyżka fruktozy lub słodzik3 łyżki mąki razowejszczypta cynamonuWszystkie składniki wymieszać, ma wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub płatków. Smażyłam małe placuszki na rozgrzanym oleju rzepakowym, na patelni teflonowej (sądzę, że na zwykłej patelni mogą przywierać i trudno będzie je przekręcać). Są smaczne z serkiem homogenizowanym lub konfiturą owocową.Smacznego! Najlepsze są według mnie kiedy są zimne, ale to moje subiektywne odczucia
KOKTAJL OWSIANY2,5 szklanki przepołowionych truskawek1 szkalanka beztłuszczowego jogurtu naturalnego0,5 łyżeczki substytutu cukru0,25 szklanki beztłuszczowego mleka w proszku0,25 szkalnki posiekanych orzechów włoskich3 łyżki otrębów owsiaych2 łyżki syropu do naleśników bez cukru0,5 szklanki kostek loduW naczyniu miksera lub robota kuchennego umieścić truskawiki, jogurt, substytut cukru, mleko w proszku, orzechy, otręby, syrop i kostki lodu. Miksowac mieszaninę do chwili otrzymania gładkiej, pienistej konsystencji.Liczba porcji:41 porcja 130 kalorii
ŚNIADANIOWE BABECZKI PTYSIOWE Z PARMEZANEM1/ 2 szklanki płynnego substytutu jajka1 1/ 4 szklanki mąki z pełnego ziarna1 szklanka + 2 łyżki odtłuszczonego mleka1 łyżka stopionej margaryny (bez tłuszczów trans)3 łyżki utartego parmezanuRozgrzać piekarnik do 190C. Natłuścić 8 głębokich foremek do babeczek (lub formę na 8 mufin).W średniej misce ubiś substytut jajka. Dodać mąkę, mleko, margarynę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą. Domieszać ser.Rozłożyć ciasto w równych porcjach do przygotowanych foremek. Jeśli pieczemy w pojedynczych foremkach, ułożyć je na blaszce do pieczenia.Piec prze 30 minut lub aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć je z foremek i podawać na gorąco.Liczba porcji 81 babeczka 110 kalorii
CHLEB PSZENNY RAZOWY1 1/ 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej)2 1/ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin2 łyżki substytutu cukru3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna2 łyżki mąki zawierającej gluten1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich1,5 łyżeczki soli1,5 łyżeczki drożdży.W dużej misce wymieszać mikserem wodę, olej substytut cukru, oba rodzaje mąki, orzechy włoskie, sól i drożdże. Tak otrzymane ciasto pozostawić na 15-20 minut.Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.Umieścić ciasto w posmarowanej oliwą misce, nakryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.Rozgrzać piekarnik do 180CWyłożyc ciasto na stolnicę i uformować z niego podłużny bochenek.Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Umieścić ciasto na formie. Piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.Liczba porcji:161 kromka 130 kalorii
RAZOWE MUFINY Z OWSEM3 / 4 szklanki + 2 łyżki owsa1 szklanka maślanki1 1/ 4 szklanki białej mąki pszennej razowej lub razowej mąki z innego zboża1 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu1/ 4 łyżeczki soli2 / 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich1 / 3 szklanki oleju rzepakowego Canova1 jajko, ubite1 / 3 szklanki substytutu cukru1 łyżeczka waniliiRozgrzać piekarnik do 220C. Blachę na 120 mufin natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.W małej misce wymieszać ¾ szklanki owsa z maślanką. Pozostawić, żeby się moczył przez 30 minut.W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cynamon, sól i orzechy włoskie.W dużej misce dokładnie wymieszać razem olej, jajko, substytut cukru i wanilię. Dodać owies z maślanką, a następnie mieszaninę z mąką. Mieszać tylko do chwili, gdy składniki się połączą.Rozłożyć ciastko w równych porcjach do przygotowanych foremek, napełniając je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostały owies zużyć do posypania mufin. Piec przez około 11-15 minut lub dopóki drewniany patyczek wbity w środek mufiny nie będzie czysty po wyjęciu. Studzić przez około 5 minut w formie, a następnie wyjąć, żeby całkowicie ostygły.
Bułeczki owsiane25 deko sera białego25 deko płatków owsianych1 białko (lub całe jajko)sól, przyprawywszystko razem zagnieść, ciasto powinno być dość miękkie, najlepiej dodawać płatki stopniowo, aby nie przedobrzyć. Uformować kulki piec w piekarniku na papierze do pieczenia 180-200st, 25-30 min. do zrumienienia. Przed pieczeniem można posmarować białkiem lub mlekiem, będą ładniejsze.bułeczki razowe25 deko sera białego25 deko mąki razowej 1 białko lub całe jajkosól, przyprawyrobić jak wyżejNajlepsze są na ciepło, resztę zamrażam i jak mam ochotę to wyciągam po jednej i rozmrażam w mikrofali
Chleb razowy na zakwasieJest bardzo pracochłonny, zwłaszcza wychodowanie zakwasu, ale naprawdę warto, bo wiadomo co w nim jest i jest smaczny oraz zdrowyJak wychodować zakwas: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18666 Na tej stronie, super opisane, bardzo polecam.przepis stąd: http://www.chleb.info.pl/razowiecskand.html trochę przeze mnie zmodyfikowany:Zaczyn:2-3 łyżki żytniego zakwasu250g maki żytniej grubej (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)100g maki pszennej Ja dałam mąkę orkiszową razową, ale można pszenną razowa lub grcham200 ml letniej wody (jeśli mąka zawiera dużo otrąb, wody musi być więcej)całość wymieszać (zaczyn powinien być miękkim, luźnym, brejowatym ciastem), pozostawić przykryte do przefermentowania na 24 godziny. Do zaczynu dodać 75-125 ml wody (wodę należy dodawać z wyczuciem), 300g maki żytniej razowej i 1,5 łyżeczkę soli.Całość wymieszać, nie zagniatać długo, wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. (Żytniego chleba nie powinno się wyrabiać, a jedynie zamieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość mokre, najprawdopodobniej trzeba będzie przekładać go do formy łyżką. ćzasem musi wyrastać nawet 5 godzin, trzeba być cierpliwym, tylko po 2 wyrośnięciu nie wolno pozwolić mu opaść bo juz się nie podniesie)Po wyrośnięciu powierzchnie chleba nakłuć dość głęboko widelcem i posmarować woda. (u mnie w czasie nakuwania trochę oklapło, więc następnym razem nie będę tego robić)Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. 200 st C. (czasem po wyjęciu z formy trzeba dopiec jeszcze bez niej, żeby boki ładne były)Po upieczeniu wyjąc z formy, zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić aż do zupełnego wystygnięcia.Pyszny razowy, aromatyczny chleb.Ja dodatkowo wsypałam do niego garśc suszonych śliwek
Omlet Prowansalski~- 2 jajka-ziola prowansalskie- szynka gotowana (1 lub 2 plastry)- sol i pieprz do smakuSposób przyrządzenia:Jajka rozbic na patelni i "rozbełtać". Posypac ziolami (ilość według upodobań). Na srednim ogniu caly czas mieszac i dodac szynke. Zaprzestac mieszanie i poczekac az nasz "omlet" zetnie sie z jednej stronie, pozniej przerzucic go na na druga. Kiedy juz caly bedzie sciety wykladamy na talerz i wcinamy.Dobry na kazdy posilek.Jezeli o cos chcecie zapytac to piszcie bo ja poprostu nie potrafie tłumaczyć
Owsianko-jogurtowka~- Jogovita odtluszczona z musli (albo jakikolwiek jogurt nat)-Kilka lyzek platkow owsianych-musli i/lub otreby-cynamon, kakao, kawa itp.Wszystko zmieszac razem w miseczne i posypac cynamonem kakaem lub kawa wedlug uznania.Mozna skladniki dokladac lub wylaczac Idealne sniadanie na brak czasu
Jajkowe kotleciki Wrzuciłam ten przepis też do obiadków, bo można je jeść na ciepło obiad, albo na zimno na drugie śniadanie. Porcja oczywiście jak zwykle podwójna - mi wyszło 8 kotlecików, bo dwoje plażowiczów w domu - 8 jaj ugotowanych na twardo- 1 surowe jajo- pół pęczka szczypiorku- sól, pieprz, papryka- ok 3-4 łyżek razowej bułki tartej- olej rzepakowy do smażeniaUgotowane jaja wrzucamy do blendera, albo mielimy na maszynce do mięsa. Szczypiorek kroimy, wrzucamy do jajek, dodajemy surowe jajko i przyprawy. mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażmy z obu stron ok 3 minut.
NALEŚNIKI OWSIANE(Przepis z książki kucharkiej SB)1 i 1/4 szklanki płatków owsianych2 szklanki mleka1 jajko1/2 szklanki mąki pszennej razowej1 łyżka proszku do pieczenia2 łyżeczki substytutu cukru2 łyżeczki oliwy1/2 łyżeczki soliW średniej misce wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 10 minut.Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, substytut cukru, oliwę i sól i miksować aż składniki dokładnie się wymieszają i pozostaną najwyżej małe grudki. Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki.Dobrze jest te płatki owsiane wcześniej trochę pokruszyć, żeby nie były w takich dużych kawałkach. Ale można też kupić takie, które są od razu bardziej pokruszone.Naleśniczki pychota!
Omlet z płatków owsianych z ziarnami sezamuSkładniki:1 szkl płatków owsianych2 szklanki wody1 duża cebula pokrojona w kostkę2 łyżki podprażanych ziaren sezamusólpieprzprzyprawy – wg uznaniaSposób przygotowania:Płatki namocz w wodzie (ok. 2 godz.). Dodaj cebulę, ziarna sezamu, przyprawy, całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni tłuszcz (najlepiej olej) wyłóż masę i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z surówką z warzyw.Przepisu jeszcze nie sprawdziłam.
A oto przepis na pyszny sniadaniowy napoj, z ksiazki SB, wyprobowalam dzisiaj - bardzo sycacy i orzezwiajacy:1-2 dojrzale mangojogurt waniliowy odtluszczony (ja dalam mleko sojowe waniliowe)kilka kostek loduMango obrac i pokroic, zmiksowac w blenderze, dodac jogurt (z mlekim i tak wyszlo dosyc geste, nie wiem jak by bylo z jogurtem?) i kostki lodu i ponownie zmiksowac. Smacznego
sałatkę piękności/młodości? jak nie to przypomnę:) jak dla mnie nadaje sie na śniadanie, przekąskę, deser i kolację:)baza:-płatki owsiane-jabłko-jogurt naturalny bez cukru-cytrynapłatki na noc zalewamy małą ilością wody, na drugi dzień mieszamy je z jogurtem i startym na papke jabłkiem. wyciskamy ile chcemy cytryny. [płatków nie trzeba koniecznie moczyc przez noc, można wszytko od razu zrobic i jeść]a reszta zależy od naszej fantazji. ja wrzucam wszystko co pod ręka, w różnych kombinacjach-śliwki,morele suszone (pokrojone w kosteczkę)-orzechy,migdały-wszystkie świeże owoce (na SB wiadomo które można;)-siemię lniane, otrębynie próbowałam nigdy ze słodzikiem, cynamonem, kakaem więc nie wiem jak będzie smakować. przed SB dodawałam łyżeczkę miodu wg oryginalnego przepisu.polecam:)
Muffinki owsiane 250 g mąki razowej (1,5 szklanki)85 g płatków owsianych (1 szklanka)2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonu 85 g żurawiny lub rodzynków lub pół na pół2 jajka200 ml mleka75 ml oleju rzepakowego4 łyżki cukru (tak było w oryginale więc zamiast cukru należy użyć jakiegoś substytutu ja użyłam 2 łyżki fruktozy) 5 łyżek miodu płynnego (ja użyłam 2,5 łyżki i wyszły wystarczająco słodkie)Wszystkie płynne składniki czyli: jajka, mleko, olej, miód mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon, żurawinę, substytut cukru. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i niedbale mieszamy tak tylko żeby się połączyło (moga zostać grudki). Następnie napełniamy foremki do mufinek i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Uwagi:Ja dziś je robiłam i są bardzo smaczne i pożywne i przede wszystkim nie za słodkie. Dobre z dżemem (niesłodzonym) lub twarożkiem na 1 lub 2 śniadanie. Poza tym innym domownikom też powinny smakować - moim smakują a to towarzystwo słodkożerne jest Jeśli ktoś chce to oczywiście można dać całą ilość miodu a np nie dawać substytutu cukru i ja tak chyba spróbuje następnym razem Smacznego!
Placuszki otrębowe (przepis pochodzi z forum wizaż)40g otrębów (mniej więcej 4 porządne łyżki)1 jajo1 łyżeczka proszku do pieczenia50 ml mlekakilka kropelek dowolnego aromatu Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, nabieramy na łyżkę stołową i smażymy niewielkie placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu (jeśli potrzeba to można posmarować patelnię odrobiną oliwy albo oleju rzepakowego). Z tej porcji wychodzi 6-7 placuszków. Można je jeść z serkiem, dżemem niesłodzonym czy owocami. Jajecznica z ryżemSkładniki:4 jajkaolej8 łyżek ugotowanego na sypko ryżu (dziekiego)plastry usmażonej szynkicytryna pokrojona w ósemkisól, pieprzSposób przyrządzenia:Na patelni rozgrzać olej, dodać ryż i podgrzewać mieszając. Gdy ryż jest już gorący dodać na patelnie jajka, sól i pieprz. Smażyć aż jajka uzyskają pożądaną konsystencje. Na talerzu ułożyć plastry przyrumienionej szynki, a na nim ułożyć kopczyk jajecznicy. Udekorować cząstkami cytryny.Puszysty omlet z truskawkamiSkładniki:8 jajsłodzik8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczeniaolej do smażenia50 dag. obranych truskawek50 dag. jogurtu naturalnegogarść kiełków rzodkiewkilistki świeżej miętySposób przyrządzenia:Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wlać 1/4 masy ,przykryć patelnię i smażyć omlet na złoto na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowy omlet przełożyć na talerz i polać jogurtem. Na nim ułożyć pokrojone w plastry dojrzałe truskawki posypane słodzikiem. Złożyć na pół , posypać kiełkami i ozdobić miętą.
wiktoria_ego