FAZA II śniadanie.doc

(61 KB) Pobierz
FAZA II

FAZA II

 

ŚNIADANIE

Jajecznica na słodko z truskawkami

-dwa jajka
- kilka zmikoswanych truskawek (ale nie tak do końca)
- serek wiejski
- fruktoza
Jajka roztrzepujemy trzepaczką w misce tak jak na omlet, dodajemy zmiksowane truskawki, serek i doprawiamy fruktozą do smaku.Smazymy jak jejecznice na oliwie z oliwek.

GOFRY MASLANKOWE Z DZEMEM

przepis z ksiazki kucharskiej SB

1 szklanka maki z pelnego ziarna
1 szklanka tradycyjnych platkow owsianych
1 lyzka plus 1 lyzeczka proszku do pieczenia
3 lyzki substytutu cukru
2 lyzki oliwy
1 i 1/4 maslanki 1% lub 0 %
1/2 szkalnki wody
1 jajo
dzem bez cukru

wymieszac make, platki, proszek, sol i substytut cukru. w oddzielnej misce ubic razem olej, maslanke, wode i jajko. do pierwszej mieszaniny wlac mieszanine z maslanka i mieszac do polaczernia. rozgrzac gofrownice i natluscic ja lekko. wlac pol szklanki ciasta i piec ok. 5 minut, az gofr bedzie zrumieniony i chrupiacy. na kazdy gofr nalozyc porcje dzemu.

nie moge sie doczekac jak wyprobuje smile

jeszcze dodam ze po upieczeniu mozna je mrozic, potem wystarczy podgrzac w opiekaczu i przekaska gotowa smile

Omlet z jablkiem

2-3 jajka (w zaleznosci od apetytu)
troszke mleka
1/2 jablka obrane i pokrojone na plasterki posypane troszke cynamonem dla smaku
mala łyżeczka miodu

Jajka i mleko roztrzepujemy, smazymy na patelni lekko natluszczonej. Po usmazeniu smarujemy jedna strone delikatnie miodem ukladamy jablka z cynamonem i skladamy na pol:) Tak mi sie chciala slodkiego , a to bardzo dobre polecam:)

Racuszki owsiane
1 szklanka płatków owsianych namoczonych w gorącej wodzie
jedno całe jajko
pół szklanki maślanki naturalnej lub kefiru
łyżka fruktozy lub słodzik
3 łyżki  mąki razowej
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki wymieszać, ma wyjść gęsta papka, jeśli będzie za rzadkie dodajcie mąki lub płatków. Smażyłam małe placuszki na rozgrzanym  oleju rzepakowym, na patelni teflonowej (sądzę, że na zwykłej patelni mogą przywierać i trudno będzie je przekręcać). Są smaczne z serkiem homogenizowanym lub konfiturą owocową.Smacznego! smile
Najlepsze są według mnie kiedy są zimne, ale to moje subiektywne odczucia

KOKTAJL OWSIANY
2,5 szklanki przepołowionych truskawek
1 szkalanka beztłuszczowego jogurtu naturalnego
0,5 łyżeczki substytutu cukru
0,25 szklanki beztłuszczowego mleka w proszku
0,25 szkalnki posiekanych orzechów włoskich
3 łyżki otrębów owsiaych
2 łyżki syropu do naleśników bez cukru
0,5 szklanki kostek lodu

W naczyniu miksera lub robota kuchennego umieścić truskawiki, jogurt, substytut cukru, mleko w proszku, orzechy, otręby, syrop i kostki lodu. Miksowac mieszaninę do chwili otrzymania gładkiej, pienistej konsystencji.

Liczba porcji:4
1 porcja 130 kalorii

ŚNIADANIOWE BABECZKI PTYSIOWE Z PARMEZANEM

1/ 2 szklanki płynnego substytutu jajka
1 1/ 4  szklanki mąki z pełnego ziarna
1 szklanka + 2 łyżki odtłuszczonego mleka
1 łyżka stopionej margaryny (bez tłuszczów trans)
3 łyżki utartego parmezanu

Rozgrzać piekarnik do 190C. Natłuścić 8 głębokich foremek do babeczek (lub formę na 8 mufin).
W średniej misce ubiś substytut jajka. Dodać mąkę, mleko, margarynę, a następnie ubijać, aż składniki się połączą. Domieszać ser.
Rozłożyć ciasto w równych porcjach do przygotowanych foremek. Jeśli pieczemy w pojedynczych foremkach, ułożyć je na blaszce do pieczenia.
Piec prze 30 minut lub aż babeczki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Wyjąć je z foremek i podawać na gorąco.

Liczba porcji 8
1 babeczka 110 kalorii

CHLEB PSZENNY RAZOWY

1 1/ 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej)
2 1/ 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 łyżki substytutu cukru
3 – 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej z pełnego ziarna
2 łyżki mąki zawierającej gluten
1 /2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki drożdży.

W dużej misce wymieszać mikserem wodę, olej substytut cukru, oba rodzaje mąki, orzechy włoskie, sól i drożdże. Tak otrzymane ciasto pozostawić na 15-20 minut.
Wyłożyć ciasto na lekko posypaną mąką stolnicę i wyrabiać przez ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
Umieścić ciasto w posmarowanej oliwą misce, nakryć wilgotną ścierką i pozostawić w ciepłym miejscu na około godzinę, żeby wyrosło. Powinno podwoić swoją objętość.
Rozgrzać piekarnik do 180C
Wyłożyc ciasto na stolnicę i uformować z niego podłużny bochenek.
Na foremkę do chleba o wymiarach 22x11 cm rozpylić tłuszcz kuchenny w sprayu. Umieścić ciasto na formie. Piec przez ok. 40-45 minut. Wyjąć z piekarnika i wyłożyć do studzenia.

Liczba porcji:16
1 kromka 130 kalorii

RAZOWE MUFINY Z OWSEM

3 / 4 szklanki + 2 łyżki owsa
1 szklanka maślanki
1 1/ 4 szklanki białej mąki pszennej razowej lub razowej mąki z innego zboża
1 1/ 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 / 4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/ 4 łyżeczki soli
2 / 3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 / 3 szklanki oleju rzepakowego Canova
1 jajko, ubite
1 / 3 szklanki substytutu cukru
1 łyżeczka wanilii

Rozgrzać piekarnik do 220C. Blachę na 120 mufin natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami.
W małej misce wymieszać ¾ szklanki owsa z maślanką. Pozostawić, żeby się moczył przez 30 minut.
W średniej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia i sodę, cynamon, sól i orzechy włoskie.
W dużej misce dokładnie wymieszać razem olej, jajko, substytut cukru i wanilię. Dodać owies z maślanką, a następnie mieszaninę z mąką. Mieszać tylko do chwili, gdy składniki się połączą.
Rozłożyć ciastko w równych porcjach do przygotowanych foremek, napełniając je do około dwóch trzecich wysokości. Pozostały owies zużyć do posypania mufin. Piec przez około  11-15 minut lub dopóki drewniany patyczek wbity w środek mufiny nie będzie czysty po wyjęciu.  Studzić przez około 5 minut w formie, a następnie wyjąć, żeby całkowicie ostygły.

Bułeczki owsiane

25 deko sera białego
25 deko płatków owsianych
1 białko (lub całe jajko)
sól, przyprawy

wszystko razem zagnieść, ciasto powinno być dość miękkie, najlepiej dodawać płatki stopniowo, aby nie przedobrzyć. Uformować kulki piec w piekarniku na papierze do pieczenia 180-200st, 25-30 min. do zrumienienia. Przed pieczeniem można posmarować białkiem lub mlekiem, będą ładniejsze.

bułeczki razowe

25 deko sera białego
25 deko mąki razowej
1 białko lub całe jajko
sól, przyprawy

robić jak wyżej

Najlepsze są na ciepło, resztę zamrażam i jak mam ochotę to wyciągam po jednej i rozmrażam w mikrofali

Chleb razowy na zakwasie

Jest bardzo pracochłonny, zwłaszcza wychodowanie zakwasu, ale naprawdę warto, bo wiadomo co w nim jest i jest smaczny oraz zdrowy

Jak wychodować zakwas: http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=18666 Na tej stronie, super opisane, bardzo polecam.

przepis stąd: http://www.chleb.info.pl/razowiecskand.html trochę przeze mnie zmodyfikowany:

Zaczyn:
2-3 łyżki żytniego zakwasu
250g maki żytniej grubej (najlepiej cale ziarna świeżo zmielone)
100g maki pszennej Ja dałam mąkę orkiszową razową, ale można pszenną razowa lub grcham
200 ml letniej wody (jeśli mąka zawiera dużo otrąb, wody musi być więcej)

całość wymieszać (zaczyn powinien być miękkim, luźnym, brejowatym ciastem), pozostawić przykryte do przefermentowania na 24 godziny.

Do zaczynu dodać 75-125 ml wody (wodę należy dodawać z wyczuciem), 300g maki żytniej razowej i 1,5 łyżeczkę soli.

Całość wymieszać, nie zagniatać długo, wyłożyć do formy wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 2-3 godziny. (Żytniego chleba nie powinno się wyrabiać, a jedynie zamieszać do połączenia się składników. Ciasto powinno być dość mokre, najprawdopodobniej trzeba będzie przekładać go do formy łyżką. ćzasem musi wyrastać nawet 5 godzin, trzeba być cierpliwym, tylko po 2 wyrośnięciu nie wolno pozwolić mu opaść bo juz się nie podniesie)



Po wyrośnięciu powierzchnie chleba nakłuć dość głęboko widelcem i posmarować woda. (u mnie w czasie nakuwania trochę oklapło, więc następnym razem nie będę tego robić)

Piec w piekarniku ok. 1 godzinę w temp. 200 st C. (czasem po wyjęciu z formy trzeba dopiec jeszcze bez niej, żeby boki ładne były)

Po upieczeniu wyjąc z formy, zawinąć w wilgotna ściereczkę i odstawić aż do zupełnego wystygnięcia.

Pyszny razowy, aromatyczny chleb.


Ja dodatkowo wsypałam do niego garśc suszonych śliwek

Omlet Prowansalski~
- 2 jajka
-ziola prowansalskie
- szynka gotowana (1 lub 2 plastry)
- sol i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Jajka rozbic na patelni i "rozbełtać". Posypac ziolami (ilość według upodobań). Na srednim ogniu caly czas mieszac i dodac szynke. Zaprzestac mieszanie i poczekac az nasz "omlet" zetnie sie z jednej stronie, pozniej przerzucic go na na druga. Kiedy juz caly bedzie sciety wykladamy na talerz i wcinamy.
Dobry na kazdy posilek.
Jezeli o cos chcecie zapytac to piszcie bo ja poprostu nie potrafie tłumaczyć

Owsianko-jogurtowka~
- Jogovita odtluszczona z musli (albo jakikolwiek jogurt nat)
-Kilka lyzek platkow owsianych
-musli i/lub otreby
-cynamon, kakao, kawa itp.

Wszystko zmieszac razem w miseczne i posypac cynamonem kakaem lub kawa wedlug uznania.
Mozna skladniki dokladac lub wylaczac smile
Idealne sniadanie na brak czasu

Jajkowe kotleciki

Wrzuciłam ten przepis też do obiadków, bo można je jeść na ciepło obiad, albo na zimno na drugie śniadanie. Porcja oczywiście jak zwykle podwójna - mi wyszło 8 kotlecików, bo dwoje plażowiczów w domu wink

- 8 jaj ugotowanych na twardo
- 1 surowe jajo
- pół pęczka szczypiorku
- sól, pieprz, papryka
- ok 3-4 łyżek razowej bułki tartej
- olej rzepakowy do smażenia

Ugotowane jaja wrzucamy do blendera, albo mielimy na maszynce do mięsa. Szczypiorek kroimy, wrzucamy do jajek, dodajemy surowe jajko i przyprawy. mieszamy na jednolitą masę i formujemy kotleciki. Obtaczamy w bułce i smażmy z obu stron ok 3 minut.

NALEŚNIKI OWSIANE

(Przepis z książki kucharkiej SB)

1 i 1/4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki mleka
1 jajko
1/2 szklanki mąki pszennej razowej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki substytutu cukru
2 łyżeczki oliwy
1/2 łyżeczki soli

W średniej misce wymieszać płatki z mlekiem i pozostawić na 10 minut.
Dodać jajko, mąkę, proszek do pieczenia, substytut cukru, oliwę i sól i miksować aż składniki dokładnie się wymieszają i pozostaną najwyżej małe grudki.
Wstawić ciasto na pół godziny do lodówki.

Dobrze jest te płatki owsiane wcześniej trochę pokruszyć, żeby nie były w takich dużych kawałkach. Ale można też kupić takie, które są od razu bardziej pokruszone.
Naleśniczki pychota!

Omlet z płatków owsianych z ziarnami sezamu
Składniki:
1 szkl płatków owsianych
2 szklanki wody
1 duża cebula pokrojona w kostkę
2 łyżki podprażanych ziaren sezamu
sól
pieprz
przyprawy – wg uznania
Sposób przygotowania:
Płatki namocz w wodzie (ok. 2 godz.). Dodaj cebulę, ziarna sezamu, przyprawy, całość dokładnie wymieszaj. Rozgrzej na patelni tłuszcz (najlepiej olej) wyłóż masę i smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z surówką z warzyw.

Przepisu jeszcze nie sprawdziłam.

A oto przepis na pyszny sniadaniowy napoj, z ksiazki SB, wyprobowalam dzisiaj - bardzo sycacy i orzezwiajacy:
1-2 dojrzale mango
jogurt waniliowy odtluszczony (ja dalam mleko sojowe waniliowe)
kilka kostek lodu

Mango obrac i pokroic, zmiksowac w blenderze, dodac jogurt (z mlekim i tak wyszlo dosyc geste, nie wiem jak by bylo z jogurtem?) i kostki lodu i ponownie zmiksowac. Smacznego

sałatkę piękności/młodości? jak nie to przypomnę:) jak dla mnie nadaje sie na śniadanie, przekąskę, deser i kolację:)

baza:
-płatki owsiane
-jabłko
-jogurt naturalny bez cukru
-cytryna
płatki na noc zalewamy małą ilością wody, na drugi dzień mieszamy je z jogurtem i startym na papke jabłkiem. wyciskamy ile chcemy cytryny. [płatków nie trzeba koniecznie moczyc przez noc, można wszytko od razu zrobic i jeść]

a reszta zależy od naszej fantazji. ja wrzucam wszystko co pod ręka, w różnych kombinacjach
-śliwki,morele suszone (pokrojone w kosteczkę)
-orzechy,migdały
-wszystkie świeże owoce (na SB wiadomo które można;)
-siemię lniane, otręby

nie próbowałam nigdy ze słodzikiem, cynamonem, kakaem więc nie wiem jak będzie smakować. przed SB dodawałam łyżeczkę miodu wg oryginalnego przepisu.
polecam:)

Muffinki owsiane

250 g mąki razowej (1,5 szklanki)
85 g płatków owsianych (1 szklanka)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cynamonu
85 g żurawiny lub rodzynków lub pół na pół
2 jajka
200 ml mleka
75 ml oleju rzepakowego
4 łyżki cukru (tak było w oryginale więc zamiast cukru należy użyć jakiegoś substytutu ja użyłam 2 łyżki fruktozy)
5 łyżek miodu płynnego (ja użyłam 2,5 łyżki i wyszły wystarczająco słodkie)

Wszystkie płynne składniki czyli: jajka, mleko, olej, miód mieszamy w jednej misce. W drugiej misce mieszamy suche składniki czyli: mąkę, płatki, proszek do pieczenia, sól, cynamon, żurawinę, substytut cukru. Następnie wlewamy mokre składniki do suchych i niedbale mieszamy tak tylko żeby się połączyło (moga zostać grudki). Następnie napełniamy foremki do mufinek i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.

Uwagi:
Ja dziś je robiłam i są bardzo smaczne i pożywne i przede wszystkim nie za słodkie. Dobre z dżemem (niesłodzonym) lub twarożkiem na 1 lub 2 śniadanie. Poza tym innym domownikom też powinny smakować - moim smakują a to towarzystwo słodkożerne jest winkJeśli ktoś chce to oczywiście można dać całą ilość miodu  a np nie dawać substytutu cukru i ja tak chyba spróbuje następnym razem wink

Smacznego!

Placuszki otrębowe (przepis pochodzi z forum wizaż)

40g otrębów (mniej więcej 4 porządne łyżki)
1 jajo
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml mleka
kilka kropelek dowolnego aromatu

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, nabieramy na łyżkę stołową i smażymy niewielkie placuszki na patelni teflonowej bez tłuszczu (jeśli potrzeba to można posmarować patelnię odrobiną oliwy albo oleju rzepakowego). Z tej porcji wychodzi 6-7 placuszków. Można je jeść z serkiem, dżemem niesłodzonym czy owocami.

Jajecznica z ryżem
Składniki:
4 jajka
olej
8 łyżek ugotowanego na sypko ryżu (dziekiego)
plastry usmażonej szynki
cytryna pokrojona w ósemki
sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Na patelni rozgrzać olej, dodać ryż i podgrzewać mieszając. Gdy ryż jest już gorący dodać na patelnie jajka, sól i pieprz. Smażyć aż jajka uzyskają pożądaną konsystencje. Na talerzu ułożyć plastry przyrumienionej szynki, a na nim ułożyć kopczyk jajecznicy. Udekorować cząstkami cytryny.

Puszysty omlet z truskawkami
Składniki:
8 jaj
słodzik
8 czubatych łyżek mąki pełnoziarnistej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
olej do smażenia
50 dag. obranych truskawek
50 dag. jogurtu naturalnego
garść kiełków rzodkiewki
listki świeżej mięty
Sposób przyrządzenia:
Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodać żółtka, cukier i mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wlać 1/4 masy ,przykryć patelnię i smażyć omlet na złoto na małym ogniu po kilka minut z każdej strony. Gotowy omlet przełożyć na talerz i polać jogurtem. Na nim ułożyć pokrojone w plastry dojrzałe truskawki posypane słodzikiem. Złożyć na pół , posypać kiełkami i ozdobić miętą.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin