Farsz do naleśników ze szpinaku i żółtego sera.rtf

(6 KB) Pobierz
Farsz do naleœników ze szpinaku i ¿ó³tego sera

Farsz do naleśników ze szpinaku i żółtego sera

 

Składniki na 15 porcji:

50 dag mrożonego szpinaku

2 łki masła

2 małe pomidory

2 ząbki czosnku

7 łek startego żółtego sera (ementaler, podlaski, gouda)

jajo

l, pieprz

łka oleju

 

Na patelni rozgrzej masło, wrzuć zamrożony szpinak i podsmażaj go, aż woda wyparuje. Obrany czosnek przeciśnij przez praskę. Do szpinaku dodaj czosnek, jajko, 2 łki sera, sól i pieprz, po czym wszystko razem wymieszaj. Pomidory umyj i pokrój na drobno.

 

Na każdym z naleśników umieść porcję farszu i pozwijaj je w ciasne rulony. Teraz ułóż je w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym, po czym posyp je pomidorami i pozostałym serem i wstaw do średnio rozgrzanego piekarnika, gdzie zapieką się w ciągu 8-10 minut w temperaturze 180°C.

 

Takie naleśniki podaje się na ciepło, przybrane listkami zieleniny.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin