Budyń z kaszy manny i twarogu25 dag kaszy manny,1 białko,1 i 1/2 szklanki mleka,4 jaja,15 dag odciśniętego twarogu,3/4 szklanki cukru,2 łyżki rodzynek Mannę odsiać na sicie, zatrzeć białkiem i wysuszyć w piekarniku. Mleko zagotować, wsypać do gotującego się mleka przesuszoną i ostudzoną kaszę, zagotować mieszając przykryć naczynie i wstawić do dużego naczynia z gorącą wodą. Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek. Twaróg utrzeć na jednolitą masę z cukrem i żółtkami. Pod koniec ucierania dodać przestudzoną kaszę i sparzone rodzynki. Masę delikatnie wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Formę budyniowa posmarować masłem, posypać tartą bułką, napełnić masą, zamknąć i gotować na parze 50 min. Podawać na gorąco.From Z.Wodecki <wodecki@kki.net.pl>
jac1123