winiarz_NR-18q.pdf
(
1030 KB
)
Pobierz
winiarz_NR-18q.cdr
ISSN 1733-5116
Winobranie 2007
Na 8-16 wrzeœnia ustalono termin
kolejnego œwiêta Winobrania
w Zielonej Górze. Zielonogórskie
Centrum Informacji i Promocji
Turystyki wydrukowa³o ju¿
okolicznoœciow¹ ulotkê. Mo¿na j¹
pobraæ z oficjalnej strony
Winobrania:
www.winobranie.zgora.pl. Trwa
dyskusja nad now¹ form¹ Dni
Zielonej Góry. Stowarzyszenie cieszy
siê z postawy i deklaracji nowego
Zarz¹du Miasta i liczy na pomoc
w staraniach o legaln¹ sprzeda¿
zielonogórskiego wina. Ile w tym
„winogadania”, zobaczymy.
Forum Winiarskie
IV Forum Winiarskie, którego
tematem by³y „Prawne aspekty
uprawy winoroœli i przetwórstwa
winogron w Polsce”, odby³o siê
17 lutego w ZajeŸdzie Pocztowym
w Zielonej Górze.
Bal Winiarzy
III Zielonogórski Bal Winiarzy
zorganizowano tym razem
w goœcinnych salach Zajazdu
Pocztowego. Do tañca gra³ zespó³
Jazz Chorus Quartet. Uczestnicy
przynieœli w³asne wyroby winiarskie,
na co zezwala ustawa akcyzowa.
Podczas konsumpcji dyskutowano
o tym, jak d³ugo jeszcze polscy
winiarze bêd¹ musieli sami
spo¿ywaæ swoje wyroby, bez
mo¿liwoœci ich sprzeda¿y na rynku.
Wiosna zagoœci³a na naszych
winnicach. Jeszcze na pocz¹tku
marca ciêta ³oza pozostawa³a
sucha, wystarczy³o jednak kilka dni, a skaleczona ostrzem - p³acze. Winne krzewy
obudzi³y siê ze snu. Kiedy przycinam traminera, który w tym roku powinien daæ pierwsze
wino, nad moj¹ g³ow¹, wysoko w niebie, krzycz¹ ¿urawie. Gdy zapada zmierzch,
w zaroœlach tarniny s³owik rozpoczyna godow¹ pieœñ. Paruje wilgotna ziemia.
£agodna zima sprzyja³a naszym krzewom. £oza jest zielona, p¹ki nabrzmiewaj¹
sokiem. Natura jest ³askawa dla zielonogórskich winiarzy. Jakby zachêca³a, ¿eby
zak³adaæ nowe winnice, powiêkszaæ istniej¹ce, przywróciæ miastu blask i s³awê Winnego
Grodu. Tyle ¿e o naszych poczynaniach nie decyduje natura ani klimat, tylko pewna
urzêdniczka w ministerstwie finansów. Ciekawe, czy ta pani pija wino?
W przeciwieñstwie do reszty normalnych krajów zjednoczonej Europy, polskie prawo
uniemo¿liwa winiarzom egzystencjê. Przygotowa³em ziemiê pod nowe nasadzenia,
a w szkó³ce mam pó³tora tysi¹ca sadzonek, których na pewno nie posadzê. Po co? Za swoj¹
pracê, któr¹ muszê w³o¿yæ w uprawê hektara winnych krzewów, nie mam szans uzyskaæ
nawet z³otówki. Nie wolno nam sprzedawaæ w³asnego wina. Jeœli chcê to robiæ, muszê
spe³niæ szereg absurdalnych warunków, wymyœlonych w zaciszu ministerialnych
gabinetów przez kompletnych ignorantów. Na przyk³ad - zacz¹æ od wybudowania
laboratorium, w którym bêdê sobie badaæ jakoœæ mojego wina. Po to, aby jakiemuœ
urzêdasowi udowodniæ, ¿e nie ma w nim arszeniku.
Nie sadzê nowych krzewów, chocia¿ mam gotow¹ ziemiê i sadzonki, i nie wiem, gdzie
pomieszczê nowy zbiór z hektara winnicy. Zielonogórskim winiarzom szykuje siê upojne
winobranie tego roku.
Miros³aw Kuleba
Miodosytnicy i Dzika Ró¿a
IV Dolnoœl¹ski Zlot Zimowy
po³¹czony z Konkursem Miodów
Pitnych i Win z Dzikiej Ró¿y odby³
siê 2-4 lutego 2007 r. w Oleœnicy.
Wœród nagrodzonych tradycyjnie
znaleŸli siê zielonogórscy
miodosytnicy
Marek Senator
(medale srebrne za Trójniak
Jagodowy 2006 i Trójniak Litewski
2006) oraz
Przemys³aw Karwowski
(medal br¹zowy za Czwórniak
Winogronowy 2006); medalem
br¹zowym nagrodzono tak¿e Dzik¹
Ró¿ê
Karolinê Pacholak
, za trunek z
roku 2005.
M³ode wino
16 grudnia w salach Muzeum Ziemi
Lubuskiej winiarze obchodzili Œwiêto
M³odego Zielonogórskiego Wina.
Ciekawostk¹ spotkania by³
kryszta³owo sklarowany i doskonale
rozwiniêty, jak na oœmiotygodniowy
trunek, riesling zaprezentowany
przez jedn¹ z zielonogórskich winnic.
IV Forum Winiarskie, po- 5a) zawiadamiania wojewódzkiego inspektora o zmianach
œwiêcone prawnym aspektom danych podlegaj¹cych wpisowi, zaistnia³ych po dniu wpisu
uprawy winoroœli i przetwórstwa podmiotu do rejestru przedsiêbiorców;
winogron, odby³o siê w sobotê 17 6) spe³nienia wymogów okreœlonych w przepisach
lutego w ZajeŸdzie Pocztowym w o nasiennictwie.
Zielonej Górze. Frekwencja do- Art.15.1. Roœliny, produkty roœlinne lub przedmioty, które s¹
pisa³a. Zawiedli jedynie repre- wprowadzane lub przemieszczane na terytorium Rzeczy-
zentanci ministerstw: rolnictwa pos po lite j Polskiej, a s¹ szczególnie podatne na pora¿enie przez
i rozwoju wsi oraz finansów. orga ni zm y k warantannowe i stwarzaj¹ niebezpieczeñstwo
W spotkaniu, które zrealizowano przy pomocy finansowej rozprzestrzeniania siê tych organizmów, powinny byæ zaopa-
miasta Zielona Góra, udzia³ wziêli aktualni i poprzedni trzone w:
prezydenci: urzêduj¹cy zastêpca prezydenta miasta pan
Mariusz
1) paszport roœlin wydany przez wojewódzkiego inspektora albo
w³aœciwy organ innego pañstwa cz³onkowskiego, b¹dŸ
winiarskimi, a tak¿e pani
Bo¿ena Ronowicz
, obecnie radna
2) œwiadectwo fitosanitarne albo œwiadectwo fitosanitarne dla
miejska. By³ rektor uniwersytetu pan prof.
Czes³aw Osêkowski
,
reeksportu wydane przez wojewódzkiego inspektora, w³aœciwy
wójtowie okolicznych gmin, wielu znamienitych zielonogórzan,
organ innego pañstwa cz³onkowskiego lub w³aœciwy organ
cz³onkowie stowarzyszenia. ZaprzyjaŸnione organizacje
pañstwa trzeciego, b¹dŸ
reprezentowa³ pan
Marek Jarosz
z Polskiego Instytutu
3) inne dokumenty albo oznakowania przewidziane w prze-
Winoroœli i Wina w Krakowie i pani
Jadwiga B³och
, prezes
pisach Unii Europejskiej lub umowach miêdzynarodowych,
Lubuskiej Organizacji Turystycznej.
b¹dŸ te¿
Zebranych przywita³ prezes Zielonogórskiego Stowa-
4) inne dokumenty lub oznakowania przewidziane w przepisach
rzyszenia Winiarskiego, pan Roman Grad. Przedstawi³ program
pañstw trzecich, je¿eli s¹ do nich wyprowadzone.
forum i prelegentów. Mi³ym akcentem by³o wrêczenie przez
Nastêpnie prelegent wymieni³ wymogi jakoœciowe dla
w³odarzy Zielonej Góry dyplomu Honorowego Cz³onka naszego
sadzonek winoroœli:
stowarzyszenia d³ugoletniemu prezesowi Lubuskiego Stowa-
• Minimalna œrednica wierzcho³ka 3,5 mm;
rzyszenia Winiarskiego, panu Stanis³awowi Ostrowskiemu.
• D³ugoœæ odleg³oœæ od pierwszego punktu wyrastania korzeni
Pierwsz¹ prezentacjê pt.:
„Wymogi fitosanitarne
do podstawy przyrostu nie powinna byæ mniejsza ni¿:
dotycz¹ce uprawy winoroœli ze szczególnym uwzglêdnieniem
- 30 cm dla ukorzenionych sadzonek przeznaczonych do
wymagañ przy produkcji materia³u rozmno¿eniowego”
szczepienia;
wyg³osi³ pan
Józef Michalak
, przedstawiciel zielonogórskiej
- 20 cm w przypadku innych ukorzenionych sadzonek;
delegatury Wojewódzkiego Inspektoratu Ochrony Roœlin
dobrze uformowane i u³o¿one korzenie;
• Korzenie - ka¿da roœlina powinna posiadaæ co najmniej trzy
i Nasiennictwa w Gorzowie Wielkopolskim. Omówi³ wymogi
dla podmiotów zak³adaj¹cych i prowadz¹cych szkó³ki sadzonek
• D³ugoœæ ³odygi co najmniej 20 cm;
winoroœli, z których najwa¿niejsze to:
• Miejsce szczepienia - ka¿da roœlina powinna posiadaæ
1. Uzyskanie wpisu w rejestrze producentów
prawid³owe i solidne miejsce szczepienia;
Reguluj¹ to art. 12 i 13 ustawy z dnia 18 grudnia 2003 r.
nek podk³adkowych do szczepienia musi pochodziæ z mate-
• Materia³ rozmno¿eniowy wykorzystany do produkcji sadzo-
„O ochronie roœlin” (Dz.U. nr 11). Szkó³karze zobowi¹zani s¹
m.in. do przestrzegania nastêpuj¹cych przepisów tej ustawy:
czników podk³adek w których przeprowadzono inspekcjê;
Art.14. 1. Podmioty wpisane do rejestru przedsiêbiorców s¹
• Materia³ rozmno¿eniowy wykazuj¹cy wyraŸne oznaki lub
obowi¹zane do:
objawy przypisywane organizmom szkodliwym, w przypadku
1) podejmowania dzia³añ zapobiegaj¹cych rozprzestrzenianiu
których nie istniej¹ skuteczne œrodki ochrony roœlin powinien
siê organizmów szkodliwych;
2) prowadzenia obserwacji wystêpowania organiz-
mów szkodliwych w sposób i w terminach
uzgodnionych z wojewódzkim inspektorem;
3) prowadzenia, w sposób uzgodniony z woje-
wódzkim inspektorem, ewidencji uprawianych,
produkowanych, nabywanych, zbywanych, przecho-
wywanych lub przemieszczanych roœlin, produktów
roœlinnych lub przedmiotów, umo¿liwiaj¹cej
stwierdzenie ich pochodzenia;
4) przechowywania, przez okres co najmniej roku,
dokumentów dotycz¹cych zbycia albo nabycia,
przechowywania lub przemieszczania roœlin, pro-
duktów roœlinnych lub przedmiotów oraz paszportów
roœlin;
5) sporz¹dzania i aktualizowania planu rozmieszcze-
nia poszczególnych upraw, miejsc produkcji lub
miejsc sk³adowania i przechowywania roœlin,
produktów roœlinnych lub przedmiotów, w sposób
uzgodniony z wojewódzkim inspektorem;
byæ eliminowany.
Wzgórza Piastowskie, dzisiejsza siedziba Kurii Biskupiej, 1917 r.
WoŸniak
, który wydaje siê byæ zainteresowany sprawami
potencja³u produkcyjnego wina
i upraw winoroœli poprzez ewidencjo-
nowanie podmiotów i danych
zwi¹zanych ze zbiorami winogron
oraz produkcj¹ wina i moszczu
gronowego oraz obrotem handlo-
wym. Zakres informacji przeka-
zywanych do ARR przez ucze-
stników rynku wina obejmuje:
• zg³aszanie zamiaru wprowadzenia
do obrotu win gronowych wytwo-
rzonych z winogron pochodz¹cych
z upraw na terytorium Polski;
• szacunki zbiorów winoroœli i ich
wielkoœci;
• szacunki produkcji wina i jej
wielkoœci;
• wielkoœci zapasów wina i moszczy
gronowych;
• iloœci i rodzaje win gronowych
wytworzonych z winogron, moszczy
gronowych lub win gronowych
przywiezionych na terytorium Polski
Krótko wspomnia³ o innych ustawach i rozporz¹dzeniach
z innych pañstw cz³onkowskich UE.
uprawniaj¹cych PIORiN do kontroli: ustawie z dnia 22 stycznia
Pe³ne warunki uczestnictwa podmiotów wyrabiaj¹cych
2004 r. „O wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie
wino i moszcze gronowe w mechanizmie „Administrowanie
tymi wyrobami i organizacji rynku wina” (Dz.U. Nr 34) oraz
potencja³em produkcyjnym winoroœli i wina” s¹ zamieszczone
rozporz¹dzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14
w oficjalnym dokumencie ARR, dostêpnym pod adresem:
stycznia 2005 r. „W sprawie odmian winoroœli przeznaczonych
www.arr.gov.pl/data/01650/warunki_ppw.pdf.
do uprawy w celu pozyskania winogron do wyrobu win
Ka¿dy uczestnik programu zobowi¹zany jest najpierw
gronowych” (Dz. U. z 2005 r. Nr 14 poz.121). Wymieniaj¹c
Wzgórze Braniborskie, 1927 r.
zarejestrowaæ siê w Centralnym Rejestrze Przedsiêbiorców
i prezentuj¹c wiele organizmów szkodliwych i kwarantan-
w ARR (formularz rejestracyjny WPR_P1_f1). Podmiot
nowych wystêpuj¹cych na winoroœli przedstawi³ program
wyrabiaj¹cy wino gronowe lub moszcz gronowy z winogron
ochrony dla stosowania przed i po kwitnieniu, a tak¿e zwalczania
pochodz¹cych z upraw na terytorium Polski, który zamierza
chwastów. Zaprosi³ do korzystania z zielonogórskiego
przeznaczyæ je do obrotu, powinien zostaæ wpisany do
laboratorium w celu lepszego rozpoznania ewentualnych,
ewidencji. W celu uzyskania wpisu podmiot powinien z³o¿yæ
mog¹cych pojawiæ siê w przysz³oœci, chorób. Na koniec
w ARR „Zg³oszenie wyrobu wina gronowego lub moszczu
wymieni³ artyku³y ustawy „O ochronie roœlin” zwi¹zane ze
gronowego, na formularzu Ppw_P1_f1, nie póŸniej ni¿ do
stosowaniem i dopuszczeniem œrodków ochrony roœlin. Zwróci³
1 sierpnia ka¿dego roku. Ujêty w ewidencji powinien sk³adaæ do
uwagê na art. 49 ust. 1, mówi¹cy, ¿e „Minister w³aœciwy do
ARR w terminie do dnia 10 grudnia ka¿dego roku:
spraw rolnictwa w uzasadnionych przypadkach na wniosek
• Deklaracjê zbiorów,
instytucji pañstwowych lub naukowych z dziedziny rolnictwa
• Deklaracjê sprzeda¿y
spo³eczno-zawodowych organizacji rolników lub izb rolniczych,
oraz w terminie do dnia 10 wrzeœnia:
po uzyskaniu zgody wnioskodawcy wymienionego w art. 39
• Deklaracjê zapasów w odniesieniu do iloœci posiadanych w
ust.1 oraz pozytywnej opinii komisji, mo¿e zezwoliæ na czas
dniu 31 lipca, wed³ug wzorów okreœlonych w rozporz¹dzeniu
oznaczony na stosowanie œrodka ochrony roœlin w roœlinach
Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
uprawnych na ma³ej powierzchni lub przeciwko organizmom
Podmioty prowadz¹ce dzia³alnoœæ w zakresie wyrobu i
szkodliwym powoduj¹cym straty tylko na okreœlonych
rozlewu wyrobów winiarskich oraz handel hurtowy tymi
obszarach, je¿eli zostan¹ spe³nione wymagania okreœlone w art.
wyrobami zobowi¹zane s¹ z³o¿yæ w Agencji Rynku Rolnego, w
38 ust. 1 pkt. 1, lit. d, e”.
terminie do 31 sierpnia ka¿dego roku, deklaracjê zapasów na
Z drug¹ prezentacj¹ wyst¹pi³ dyrektor oddzia³u
formularzu Ppw_P1_f6. A podmioty wyrabiaj¹ce wino i moszcz
terenowego Agencji Rynku Rolnego we Wroc³awiu, pan
Jacek
gronowy przeznaczony do obrotu zobowi¹zane s¹ z³o¿yæ:
So³tys
. Mówi³ o
„Administrowaniu potencja³em
• w terminie do 15 sierpnia, a nastêpnie do dnia 30
produkcyjnym winoroœli i wina”
. Po d³ugo oczekiwanym
paŸdziernika ka¿dego roku „Informacjê o szacunkowej iloœci
rozporz¹dzeniu Rady Europy nr 2165/2005 z dnia 20 grudnia
winogron zebranych na terytorium Polski, które zostan¹
2005 r., dziêki któremu Polska zosta³a objêta stref¹ A uprawy
przeznaczone do wyrobu wina oraz szacunkowej iloœci i
winoroœli, z dniem 1 sierpnia 2006 r., czyli od pocz¹tku roku
rodzajach win gronowych, które zostan¹ z nich wyrobione”, na
winiarskiego 2006/2007, producenci wina sto³owego i moszczy
formularzu Ppw_P1_f7.
gronowych oraz pozosta³e podmioty bêd¹ce uczestnikiem rynku
• w terminie do 31 sierpnia ka¿dego roku „Informacjê o
wina objêci zostali regulacjami prawnymi Unii Europejskiej
wprowadzonych do obrotu w poprzednim roku iloœciach win
dotycz¹cymi potencja³u produkcyjnego upraw winoroœli
gronowych wytworzonych z produktów przywiezionych
i produkcji wina - z pewnymi wyj¹tkami, które bêd¹ mog³y byæ
z innych pañstw UE”, na formularzu Ppw_P1_f8.
stosowane po uzyskaniu informacji otrzymanej od uczestników
W trakcie roku winiarskiego ka¿dy uczestnik programu
rynku wina, ¿e œrednia wielkoœæ wyrobu wina gronowego
podlega niezapowiedzianej, wyrywkowej, kontroli.
w piêciu kolejnych latach wyniesie 25000 hl. Pozosta³e dzia³ania
W czasie przerwy w konferencji uczestnicy mogli
ujête zosta³y w mechanizmie „Administrowanie potencja³em
uczestniczyæ w degustacji win z lokalnych winnic: „Julia”,
produkcyjnym winoroœli i wina”, którego celem jest ocena
„Kinga”, „Na Leœnej Polanie”, „Pa³ac Mierzêcin”, „U Micha³a”.
By³ tak¿e, ze swoj¹ frankowk¹ i miodami pitnymi, pan
Marek
Referat opar³ na w³asnych doœwiadczeniach
poselskich i z czasów pe³nienia funkcji prezesa
Konwentu Euroregionu „Sprewa-Nysa-Bóbr”.
W chwili obecnej nie ma konkretnego programu
pomocowego zwi¹zanego wy³¹cznie z rozwojem
winiarstwa. Niemniej w latach 2007-2013
fundusze unijne bêd¹ dzielone w kilku
ministerstwach, których dzia³ania dotycz¹ wsi
polskiej. Na przyk³ad „kultywowanie tradycji
lokalnych” zapisane w Programie Rozwoju
Obszarów Wiejskich jest tak¿e projektem
z zakresu kultury. Tradycyjne produkty regio-
nalne wspiera oprócz ministerstwa rolnictwa
i rozwoju wsi, równie¿ Polsko-Amerykañski
Projekt Rozwoju Produktów Lokalnych „Agro-
Smak”. Najproœciej œledziæ bie¿¹ce informacje
w internecie, na stronach ministerstwa rolnictwa
i rozwoju wsi (www.minrol.gov.pl), ministerstwa
rozwoju regionalnego (www.mrr.gov.pl),
ministerstwa kultury i dziedzictwa narodowego
Senator
.
(www.kultura.gov.pl), Agencji Rozwoju Regionalnego S.A.
Po przerwie g³os zabra³ pan
Bogdan Kêpka
,
(www.region.zgora.pl), Agencji Rynku Rolnego
przedstawiciel konsorcjum promuj¹cego clustering, który
(www.arr.gov.pl), Lubuskiego ZPORR
prezentacj¹
„Wsparcie innowacji w sektorze rolno-
(www.zporr.lubuskie.pl), Funduszy Strukturalnych
spo¿ywczym - klastry”
nawi¹za³ do powstania klastra „Lubuski
(www.funduszestrukturalne.gov.pl), Agro-Smaku (www.agro-
szlak wina i miodu” i omówi³ podjête w jego ramach dzia³ania,
smak.org.pl).
korzystne dla firm i regionu. Klastry to nic innego, jak
Jako ostatni g³os zabra³ winiarz i miodosytnik pan
Marek
geograficzne skupiska wzajemnie powi¹zanych firm,
Senator
. W imieniu Stowarzyszenia poruszy³ temat
wyspecjalizowanych dostawców, jednostek œwiadcz¹cych
„Perspektyw produkcji wina z upraw w³asnych w Polsce
us³ugi, firm dzia³aj¹cych w pokrewnych sektorach i zwi¹zanych
w œwietle obowi¹zuj¹cych przepisów i postulatów
z nimi instytucji w poszczególnych dziedzinach, konkuruj¹cych
œrodowiska zielonogórskiego”
. Mówi³ o nie¿yciowych
miêdzy sob¹, ale tak¿e ze sob¹ wspó³pracuj¹cych. To tak¿e
przepisach ustawy z dnia 22 stycznia 2004 r. (Dz.U.04.34.292)
system wspó³pracy trzech ró¿nych sektorów: przedsiêbiorstw,
o wyrobie i rozlewie wyrobów winiarskich, obrocie tymi
w³adz samorz¹dowych i jednostek badawczo-rozwojowych.
W ramach klastra mog¹ funkcjonowaæ inicjatywy maj¹ce np.
wyrobami i organizacji rynku wina.
Forum zakoñczy³a dyskusja. Pierwszy wyst¹pi³ zastêpca
wzmocniæ jego potencja³ konkurencyjny czy zwalczaæ bariery
prezydenta miasta d/s inwestycji, pan
Mariusz WoŸniak
.
dalszego rozwoju. Praktyka wskazuje, ¿e powstanie i rozwój
Podziêkowa³ zielonogórskim winiarzom za zorganizowanie
klastra mo¿e byæ wynikiem dzia³añ inicjowanych zarówno przez
kolejnego forum, na którym omówione zosta³y istotne dla
sektor biznesu jak i przez czynnik publiczny np. w³adze
œrodowiska sprawy i zadeklarowa³ pomoc urzêdu w przysz³oœci.
samorz¹dowe. W œrednim i d³ugim okresie sugerowanym przez
Pan
Andrzej Kuziemski
nawi¹za³ do prawnych problemów
ekspertów rozwi¹zaniem uprawdopodobniaj¹cym osi¹gniêcie
przetwórstwa, szczególnie z surowca nie pochodzacego z upraw
sukcesu jest kluczowa rola czynnika biznesowego. Nie oznacza
w³asnych, a nasz zas³u¿ony cz³onek, pan Karol Gajewski,
to jednak zalecenia wyeliminowania z inicjatywy czynnika
poruszy³ potrzebê wznowienia poradnika dla pocz¹tkuj¹cych
publicznego zgodnie z koncepcj¹ czynnik ten powinien byæ jej
winiarzy.
integraln¹, istotn¹ czêœci¹. W polskich uwarunkowaniach silne
zaanga¿owanie w³adz samorz¹dowych zw³aszcza we wczesnych
fazach rozwoju inicjatywy wydaje siê byæ szczególnie istotne.
Dzia³ania w klastrze, korzystne dla regionu i firm, to w skrócie:
tworzenie sieci miêdzyludzkich, analiza trendów
technologicznych, promowanie tworzenia firm
i sieci przedsiêbiorstw, promowanie innowacji,
nowych technologii, tworzenie marki regionu
i wiele innych.
Grupa lubuskich winiarzy, pszczelarzy
i przedstawiciele stowarzyszeñ bran¿owych, jed-
nostek samorz¹du terytorialnego, uczelni oraz
bazy noclegowej spotkali siê ju¿ na trzech
szkoleniach promuj¹cych „clustering”. Pracuj¹
nad utworzeniem klastra, który bêdzie promowa³
tradycyjne produkty regionalne i walory
turystyczne Ziemi Lubuskiej. Proponowany
przebieg szlaku jest dostêpny na stronie
Stowarzyszenia www.winiarze.zgora.pl.
Kolejnym prelegentem by³ pan
Czes³aw
Fiedorowicz
, pose³ na Sejm RP. Okreœli³
„Mo¿liwoœci finansowania, przez pañstwo
i UE, gospodarstw winiarskich w Polsce”
.
Przemys³aw Karwowski
(skróty wyst¹pieñ na podstawie prezentacji i stron internetowych
instytucji prelegentów
Marek Senator
Œrodowiska winiarskie s¹ Motywujemy to nastêpuj¹co. Winnice mog¹ byæ zak³adane
zaniepokojone brakiem dzia³añ na najs³abszych glebach. Te zaœ nara¿one s¹ na siln¹ erozjê.
instytucji odpowiedzialnych za Uprawa nasadzeñ trwa³ych, m.in. winoroœli, jest jednym
stwarzanie mo¿liwoœci wytwa- z najlepszych rozwi¹zañ chroni¹cych glebê. Nasz¹ konkurencj¹ s¹
rzania wina z winogron z upraw pañstwa z tysi¹cletni¹ tradycj¹ upraw. Na obecny stan winnic we
w³asnych. Nie chcemy d³u¿ej Francji, W³oszech czy w Niemczech pracowa³y dziesi¹tki pokoleñ
czekaæ. Skoro urzêdnicy nie winiarzy. Je¿eli pañstwo obci¹¿y nas kosztami nie zwi¹zanymi
wykonuj¹ tego co powinni, z produkcj¹, np. akcyz¹, nie mamy w tej konkurencji ¿adnych
przygotowaliœmy nasze bardzo szans.W Czechach akcyza na wino z winogron z upraw w³asnych
konkretne propozycje dotycz¹ce jest zerowa. Czesi maj¹ 20.000 hektarów winnic i to co wytwarzaj¹
zmian w ustawie. Proponujemy zaspokaja jedynie 40 procent krajowego zapotrzebowania. Resztê
wprowadzenie pojêcia „winiarz” - osoby prowadz¹cej produkcjê wina na w³asne potrzeby sprowadzaj¹. Wnioskujê zatem o ochronê
roln¹ w zakresie wytwarzania wina z winogron z upraw w³asnych. naszej inicjatywy. Tylko my damy szansê rozwoju turystyki
Minimalny poziom produkcji to np. 500 l wina rocznie lub w regionie. Zachêciæ do przyjazdu mo¿e lokalna atrakcja. My
posiadanie np. 200 krzaków winogron. proponujemy wino i ca³¹ otoczkê kulturow¹ z nim zwi¹zan¹.
Produkcja wina jest dzia³alnoœci¹ roln¹, a nie gospodarcz¹. 2.) zwolniæ z obowi¹zku zap³aty akcyzy oraz prowadzenia
Wiele œrodowisk producentów rolnych zg³asza³o ten problem. sk³adu akcyzowego winiarzy produkuj¹cych wino z winogron
Rolnik jest traktowany jest jednak jak „bia³y murzyn” - ma z upraw w³asnych, je¿eli s¹ ku temu wa¿ne powody.
produkowaæ wy³¹cznie tani nieprzetworzony produkt. Pieni¹dze Zgodnie z art. 70 pkt 5 oraz art. 89 pkt 1 ustawy minister
zarobi jedynie poœrednik i przetwórca. To relikt komunistycznego finansów mo¿e zwolniæ z akcyzy wino z winogron z upraw
myœlenia. Rolnik powinien móc przetwarzaæ i sprzedawaæ swoje w³asnych, np. je¿eli wymaga tego interes publiczny. Zapewnienie
produkty w ramach dzia³alnoœci rolniczej, jako osoba samodzielnoœci finansowej i o¿ywienie gospodarcze regionów
ubezpieczona w KRUS, a nie ZUS. Pieni¹dze musz¹ pozostaæ P o ls k i, g d zie jest mo¿liwa uprawa, wydaje siê takim w³aœnie
u wytwórcy. S¹ potrzebne na rozwój gospodarstwa. Je¿eli wa¿nym interesem spo³ecznym. W rejonach, gdzie uprawia siê
polepszy siê sytuacja materialna wytwórców wina, skorzystaj¹ winoroœl, nie ma bezrobocia. Do prowadzenia winnicy
przy nich inni: producenci sprzêtu, materia³ów pomocniczych, produkuj¹cej wino jakoœciowe potrzeba pracy jednego cz³owieka
butelek itp. Wszyscy zarobi¹. Uwa¿am, ¿e to jedyny kierunek na ka¿de pó³ hektara upraw. Lepsze to ni¿ rozdawanie zasi³ku dla
rozwoju. Pieni¹dze musz¹ mieæ najaktywniejsi. Oni zatrudni¹ bezrobotnych. Uwa¿am, ¿e preferencje podatkowe i ochrona
innych. pañstwa powinna iœæ jeszcze dalej. Wsie w Lubuskiem wyludniaj¹
Winiarstwo w Polsce jeszcze nie istnieje. ¯eby je stworzyæ siê. M³odzi, nie maj¹c szans na pracê, wyje¿d¿aj¹. Trzeba szybko
trzeba ludzi zachêciæ. Akcyza i sk³ad celny jako sk³adnik ceny zmieniæ prawo i daæ szansê najaktywniejszym. Ministerstwo
wina niezwi¹zany z kosztami produkcji jest czynnikiem finansów od lat „pracuje” nad zmianami a wszystko jest przecie¿
uniemo¿liwiaj¹cym rozpoczêcie produkcji przez ma³ych takie proste. Skoro nie istnieje taki dzia³ rolnictwa jak winiarstwo,
wytwórców. to pañstwo i tak nic nie zarabia. I likwidacja akcyzy na wino
Proponujemy: z upraw w³asnych nie uszczupli finansów pañstwa. W razie gdy
• zmieniæ art.16 ustawy winiarskiej przez dodanie zapisu: „nie nad zdrowym pragmatyzmem zwyciê¿y fiskalizm wnioskujemy,
dotyczy winiarzy produkuj¹cych wino z winogron z upraw ¿eby zarejestrowany winiarz móg³ nabywaæ znaki akcyzy
w³asnych”; w typowych objêtoœciach 0.7 l, w iloœciach proporcjonalnych do
• zmieniæ art.17 pkt 4 przez dodanie zapisu: „nie dotyczy poziomu produkcji np. 5 tysiêcy litrów na hektar upraw.
rolników produkuj¹cych wino z winogron z upraw w³asnych”. Wprowadzenie ¿yciowych przepisów, jak np. zezwolenia na
Nie jest konieczne obejmowanie szczególn¹ regulacj¹ tej sprzeda¿ wina w czasie lokalnych imprez, jest potrzebne, bo od
ustawy systemu kontroli, poniewa¿ wytwórca odpowiada nich zale¿y nie tylko rozwój winiarstwa, ale tak¿e turystyki czy
przepisom ogólnym o warunkach zdrowotnych i ¿ywienia. Z tego hotelarstwa. Rozwój terenów wiejskich jest programem
samego powodu ma³y wytwórca nie musi utrzymywaæ rz¹dowym. Limit 2,5 miliona litrów to jeden procent produkcji win
labolatorium, poniewa¿ przekracza to mo¿liwoœci finansowe owocowych w Polsce. W wielu krajach wino zwolnione jest
rolnika. Badanie wina mo¿e przecie¿ dokonywaæ niezale¿ne z akcyzy. Ma³ych producentów ³atwo skontrolowaæ, tym bardziej,
laboratorium zewnêtrzne. Do produkcji win jakoœciowych nie jest ¿e informacje z³o¿one do ARR bez trudu pozwol¹ urzêdnikom
konieczne u¿ywanie urz¹dzeñ do filtracji, wiêc przepis nakazuj¹cy skarbowym dopilnowaæ wielkoœci produkcji. Kolejnym
ich posiadanie nie powinien dotyczyæ producentów win z upraw hamulcem jest objêcie producentów wina ubezpieczeniem w ZUS,
w³asnych. Zalecenie przymusu zdawania wyt³oków do gorzelni podnosz¹cym o kilka tysiêcy z³otych w roku koszty wytworzenia
jest sprzeczne z za³o¿eniami produkcji zintegrowanej. Zaburza to wina. Nasze œrodowisko liczy na obiecane zmiany w ustawie
obieg pierwiastków (mikro- i makroelementów) w winnicy i pro- o podatku akcyzowym i ma nadziejê, ¿e doczeka siê ich jeszcze
wadzi do szybkiego wyja³owienia gleby. Wyt³oki powinny wróciæ w tym roku.
jako nawóz organiczny do winnicy.
Propozycje zmian dotycz¹ce ustawy o podatku akcyzowym
z dnia 23.01.2004:
1.) w art. 23 dopisaæ pkt 5 w brzmieniu: „zwolnieniu od
akcyzy podlegaj¹ napoje fermentowane: piwo, wino z upraw
w³asnych, miody pitne przeznaczone na sprzeda¿ w gospodarstwie
bez rozlewania (tzn. sprzeda¿ w otwartej butelce) wytworzone
przez osoby fizyczne dotyczy winiarzy i gospodarstw
agroturystycznych. Zmiana ta jest proponowana w oparciu o art. 25
pkt 1 mówi¹cy o zwolnieniu z akcyzy zwi¹zanym ze szczególnym
interesem pañstwa oraz ochron¹ œrodowiska.
Tzw. Weinschloss przy ul. Pieknej
Plik z chomika:
jac1123
Inne pliki z tego folderu:
winiarz_NR-24q.pdf
(1559 KB)
winiarz_NR-19q.pdf
(1591 KB)
winiarz_NR-18q.pdf
(1030 KB)
winiarz_NR-17q.pdf
(1096 KB)
NR-16q.pdf
(921 KB)
Inne foldery tego chomika:
## Nalewki zdrowotne
@ PORADNIKI BUDOWLANE
■ ANGIELSKI+
■ NIEMIECKI+
◄ Kroniki
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin