Kalafior w cieście piwnym.doc

(20 KB) Pobierz
Kalafior w cieście piwnym

Kalafior w cieście piwnym

Składniki:

·        1 szklanka mąki

·        2 szklanki piwa jasnego

·        1-2 jajka

·        sól, ostra papryka w proszku

·        1 kalafior

·        olej do smażenia

Wykonanie:

Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, jajko i piwo, zmiksować na gładką masę, wsypać szczyptę mielonej papryki wymieszać. Kalafior oczyścić, podzielić na małe różyczki, ugotować na pół miękko, osączyć. Ugotowany kalafior maczać w cieście(nadmiar ciasta osączyć) i smażyć w dużej ilości tłuszczu. Osączyć z nadmiaru tłuszczu(kłaść na papierowy ręcznik), podawać ciepłe. Dodatkiem może być sos pomidorowy. W takim cieście można smażyć różnego rodzaju warzywa, kawałki mięsa lub kurczaka.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin