Ciasta.pdf

(39 KB) Pobierz
47220577 UNPDF
Ciasta
Aby polewa czekoladowa lub lukrowa łatwo się rozsmarowywała i miała gładką
powierzchnię, nóż, którym będziemy ją rozprowadzać, należy przez chwilę potrzymać pod
strumieniem zimnej wody.
Aby spody biszkoptowe do ciast owocowych nie przemiękły, możemy je też posypać
okruchami z sucharków lub pokruszonymi czerstwymi herbatnikami.
Ciasta przygotowywane z dużą ilością masła będą lżej strawne, jeśli połowę masła
zastąpimy tłustym twarogiem.
Ciasto drożdżowe, aby wyrosło, przykrywamy zwykle ściereczką. Jeśli chcemy
przyspieszyć ten proces, możemy miskę z ciastem włożyć do foliowego woreczka lub do
naczynia z ciepłą wodą.
Ciasto nie przypali się, jeśli przed nałożeniem posypiemy dno odrobiną soli
Ciasto owocowe nie przemięknie tak szybko, jeśli placek posypiemy zagęstnikiem do bitej
śmietany. Można go także posmarować polewą lub budyniem. Na tak przygotowane
ciasto kładziemy owoce.
Ciasto w podłużnych formach będzie miało ładne, podłużne pęknięcie na środku, jeśli
przed pieczeniem posypiemy je wzdłuż cienką smużką cukru.
Drobne ciasteczka, które chcemy polać polewą czekoladową, nadziewamy na drut do
robótek ręcznych i wkładamy do rozpuszczonej czekolady. Dzięki temu polewa pokryje
równomiernie całe ciasteczka, a ręce i blat pozostaną czyste.
Gdy połamie się upieczony biszkopt lub kruche ciasto, możemy je skleić, smarując
krawędzie białkiem.
Lukier do dekorowania ciast będzie lśnił, jeśli podczas ucierania dodamy do niego kilka
kropel oliwy, a ciasto polukrujemy po ostygnięciu
1
47220577.001.png
Przy smażeniu pączków lub faworków dobrze jest przygotować dwa lub trzy obrane,
umyte i pokrojone ziemniaki. Wrzucamy po kilka plasterków do gorącego tłuszczu obok
smażących się pączków czy faworków, wówczas tłuszcz się mniej przypala.
Świeżość ciasta z makiem możemy przedłużyć, a ponadto poprawić jego smak i zapach,
gdy cukier w masie makowej zastąpimy naturalnym miodem.
2
47220577.002.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin